Άμεσα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων ζητούν οι αγροτικοί σύλλογοι της Περιφέρειας

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 16 Ιανουαρίου, 2017 11:47

Άμεσα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων ζητούν οι αγροτικοί σύλλογοι της Περιφέρειας

Με ανακοίνωση που συνυπογράφουν οι αγροτικοί σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ζητούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ να προβούν άμεσα σε αποζημιώσεις και μέτρα για την στήριξη των κτηνοτρόφων σε πληγέντες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα περιοχές.

Στην ανακοίνωση τονίζουν ότι είναι αναγκαία η χωρίς καθυστερήσεις καταγραφή, στήριξη και αποζημίωση των πληγέντων καθώς οι καθυστερήσεις εντείνουν το πρόβλημα και την ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο. Ειδικότερα οι κτηνοτρόφοι της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν βρεθεί στη δεινότερη θέση καθώς ο παγετός αυτός είναι άλλο ένα μεγάλο πλήγμα στην αλυσίδα των προβλημάτων με τα οποία έχουν βρεθεί αντιμέτωποι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που οι ζωονόσοι έχουν πλήξει αισθητά την κτηνοτροφία της περιοχές. 

Δεν θα δεχτούμε καμιά δικαιολογία σχετικά με αδυναμία καταγραφής και ετεροχρονισμένες εκτιμήσεις από τα αρμόδια όργανα του ΕΛΓΑ. Τι εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν μετά από πολλές μέρες που δεν υπάρχει πρόσβαση στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις; Δεν πρόκειται να μετατρέψουμε τις σταυλικές μας εγκαταστάσεις σε νεκροτομεία, ούτε υπάρχει λόγος να αποδείξουμε σε κανέναν το αυτονόητο κι ότι τελικά δεν είμαστε ελέφαντες” αναφέρουν χαρακτηριστικά.


Τέλος, κλείνοντας την ανακοίνωση τους, “συγχαίρουν” τους κτηνοτρόφους, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις δυσκολίες του επαγγέλματος τους αλλά και τη μηδενική στήριξη από πλευράς πολιτείας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

“Άμεση στήριξη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων λόγω ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα”

Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ καλούμε το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ να προχωρήσουν άμεσα σε αποζημιώσεις και μέτρα στήριξης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, σε όσες περιοχές έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και το ψύχος των τελευταίων σαράντα ημερών.

Χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και άστοχες δικαιολογίες, πρέπει άμεσα και πριν η ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο των περιοχών αυτών αλλά και η οικονομική ζημιά των εκμεταλλεύσεων είναι ανεπανόρθωτη, να προχωρήσουν σε καταγραφή, στήριξη και αποζημίωση τους.

Δεν θα δεχτούμε καμιά δικαιολογία σχετικά με αδυναμία καταγραφής και ετεροχρονισμένες εκτιμήσεις από τα αρμόδια όργανα του ΕΛΓΑ. Τι εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν μετά από πολλές μέρες που δεν υπάρχει πρόσβαση στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις; Δεν πρόκειται να μετατρέψουμε τις σταυλικές μας εγκαταστάσεις σε νεκροτομεία, ούτε υπάρχει λόγος να αποδείξουμε σε κανέναν το αυτονόητο κι ότι τελικά δεν είμαστε ελέφαντες. Επίσης το ΥΠΑΑΤ πρέπει άμεσα να ενεργοποιήσει όλα τα μέτρα στήριξης για αγορά ζωοτροφών, απώλειας παραγωγής και εισοδήματος, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.

Το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία πρέπει να προχωρήσουν σε πάγωμα, για εύλογο χρονικό διάστημα, των υποχρεώσεων των κτηνοτρόφων προς το δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικές εισφορές) και τράπεζες.

Ιδιαίτερα στην περιφέρεια της ΑΜΘ και μετά το πλήγμα των τελευταίων τεσσάρων ετών από τις συνεχείς απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο λόγω των ζωονόσων (ευλογιά, καταρροϊκός πυρετός, οζώδη δερματίτιδα), τους συνεχής περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα των εκμεταλλεύσεων, όπως ήταν η καραντίνα κι ο περιορισμός στην πώληση της παραγωγής μας πρέπει άμεσα να στηριχτούν όσοι κτηνοτρόφοι έχουν απομείνει και πριν να είναι πολύ αργά.

Επίσης ζητάμε την κάλυψη των απωλειών στο ζωικό κεφάλαιο λόγω ανωτέρας βίας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για να μην προκύψουν προβλήματα ποινών  στην καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου. Ανωτέρα βία σε ότι έχει σχέση με τη δήλωση ΟΣΔΕ και τις υποχρεώσεις των κτηνοτρόφων σε μέτρα όπως των νέων αγροτών, σχεδίων βελτίωσης, βιολογικών, αυτόχθονων φυλών, εξισωτικής, κ.λ.π.

Τέλος θα θέλαμε να δώσουμε συγχαρητήρια (αφού αυτό δεν γίνεται από κανέναν άλλο) στους συναδέλφους κτηνοτρόφους, που με κίνδυνο πολλές φορές και της ίδιας τους της ζωής, συνέχισαν παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες να βρίσκονται δίπλα στα ζώα τους και να προσπαθούν να σώσουν ότι μπορούν. Συγχαρητήρια γιατί αυτό κάνουν πάντα 365 μέρες το χρόνο, χωρίς γιορτές και αργίες, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να απουσιάσουν όταν αρρωστήσουν και χωρίς το ανάλογο οικονομικό όφελος που θα έπρεπε να έχουν. Καμία σχεδόν στήριξη από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης της πατρίδας μας.

Γιατί τελικά κύριοι όλα τα επαγγέλματα δεν έχουν το ίδιο βαθμό δυσκολίας και όποιος έχει μυαλό καταλαβαίνει!

Οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ

Δήμου Κάτω Νευροκοπίου
Δήμου Προσοτσάνης
Νομού Καβάλας
Νομού Ξάνθης
Δήμου Ιάσμου
Νομού Ροδόπης
Δήμου Αλεξανδρούπολης
Συνεταιρισμός Θρακών Αμνός


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 16 Ιανουαρίου, 2017 11:47

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV