«Πολιτιστική Κληρονομιά και Τοπική Ανάπτυξη»: Ανακοινώθηκε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού Ορεστιάδας

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 16 Ιανουαρίου, 2017 15:57

«Πολιτιστική Κληρονομιά και Τοπική Ανάπτυξη»: Ανακοινώθηκε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού Ορεστιάδας

Ύστερα από δύο χρόνια, το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού Ορεστιάδας επιστρέφει από 13 εώς και 15 Οκτωβρίου 2017 με θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά και Τοπική Ανάπτυξη».

Η αρχή έγινε το 2015 όπου και πραγματοποιήθηκε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού Ορεστιάδας με θέμα του “Ορεστιάδα, η διαδρομή στο χρόνο” το οποίο προσέγγισε επιστημονικά και ανέδειξε άγνωστες πτυχές της ιστορίας της πόλης, ενώ από τις αρχές Δεκεμβρίου έχουν δημοσιευθεί τα πρακτικά στις ιστοσελίδες του Πανεπιστημίου αλλά και στην ιστοσελίδα του Δήμου.

” Ήδη υπάρχουν ισχυρότερες βάσεις για την επιτυχία του 2ου Συνεδρίου” όπως δήλωσε στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στον Δημήτρη Μηλίκα, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και Αναπληρωτής Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ευάγγελος Μανωλάς.


Το φετινό Πανελλήνιο Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού Ορεστιάδας θα πραγματοποιηθεί 13 εώς και 15 Οκτωβρίου 2017 και η προθεσμία υποβολής τίτλων εισηγήσεων είναι η 30 Μαΐου 2017. Το θέμα του είναι «Πολιτιστική Κληρονομιά και Τοπική Ανάπτυξη» και φιλοξενεί τις εξής θεματικές κατηγορίες:

  • Τρόποι συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας και φορέων στην πολιτιστική διαχείριση
  • Στρατηγικές επικοινωνίας με στόχο τον εμπλουτισμό των γνώσεων του κοινού για ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς
  • Μουσικοχορευτικές παραδόσεις και πολιτιστική κληρονομιά
  • Τέχνη και πολιτιστική κληρονομιά
  • Μουσεία και πολιτιστική κληρονομιά
  • Τουρισμός και πολιτιστική κληρονομιά
  • Πολιτιστική κληρονομιά και νέες τεχνολογίες
  • Πολιτιστική κληρονομιά και περιβάλλον, π.χ. ανάδειξη περιοχών φυσικού κάλλους, επαναχρησιμοποίηση κτιρίων που έχουν στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί για θρησκευτικούς, βιομηχανικούς και αγροτικούς σκοπούς
  • Πολιτιστική διαχείριση και οικονομική κρίση: νέα δεδομένα, πολιτικές και στρατηγικές, πηγές χρηματοδότησης και σχετικά ζητήματα, πολιτιστικές χορηγίες, αρχαιολογική νομοθεσία και χορηγοί, καλές πρακτικές και προβλήματα κ.ά.

Όπως είπε ο κ. Μανωλάς, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον καθώς έχει γίνει σχετική ενημέρωση στους συμμετέχοντες του 1ου Συνεδρίου και ήδη μερικοί έχουν ανταποκριθεί θετικά ενώ και φοιτητές στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Δασολογίας στο οποίο διδάσκει ο ίδιος έχουν ως μέρος των σπουδών τους την παρουσίαση εργασιών τους στο Συνέδριο.

Ωστόσο επισημαίνει πως περιμένουν εισηγήσεις και από τον ευρύτερο χώρο της περιοχής ενώ πλήρη εικόνα για τον αριθμό των συμμετοχών θα υπάρξει μετά και το πέρας της προθεσμίας υποβολής περιλήψεων των εργασιών (που θα δώσουν και μία πρώτη εικόνα των εισηγήσεων που θα περιλαμβάνει το συνέδριο), περίπου τον Ιούνιο του 2017.

Η διοργάνωση του Πανελλήνιου Συνεδρίου Ιστορίας και Πολιτισμού Ορεστιάδας έχει καθιερωθεί κάθε δύο χρόνια με πολύ ενδιαφέροντα θέματα για την περιοχή ενώ όπως μας είπε ο κ. Μανωλάς το επόμενο 3ο Συνέδριο του 2019 αναμένεται να είναι επετειακό για τις σπουδές στην πόλη της Ορεστιάδας, με αφορμή της συμπλήρωσης 20 χρόνων λειτουργίας (1999-2019) των Πανεπιστημιακών τμημάτων της Ορεστιάδας.

 


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 16 Ιανουαρίου, 2017 15:57

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV