Πότε και πως θα λειτουργήσει το Κέντρο Κοινότητας Ορεστιάδας

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 5 Ιανουαρίου, 2017 14:01

Πότε και πως θα λειτουργήσει το Κέντρο Κοινότητας Ορεστιάδας

Στα πλαίσια των επισκέψεων των βουλευτών Έβρου στον Δήμο Ορεστιάδας, έγινε ενημέρωση για τον νέο θεσμό των Κέντρων Κοινότητας ενώ για ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας στην Ορεστιάδα μίλησε στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ ο Δήμαρχος κ. Μαυρίδης.

Τι είναι τα Κέντρα Κοινότητας

Το Κέντρο Κοινότητας είναι ουσιαστικά το πρώτο σημείο συνάντησης του εκάστοτε Δήμου με τους πολίτες που έχουν ανάγκη από κοινωνική προστασία.  Είναι δηλαδή ένα σημείο στο οποίο έρχονται οι πολίτες που έχουν ανάγκη από δράσεις κοινωνικής προστασίας, καταγράφονται και μετά διασυνδέονται με όλους τους φορείς και τα προγράμματα εκείνα που τους προσφέρουν λύσεις σε διάφορα προβλήματα, είτε αυτά αφορούν στην απασχόλησή τους, είτε κάποια προνοιακή βοήθεια λόγω αναπηριών, είτε επανένταξή τους με διάφορους άλλους τρόπους. Γενικά είναι η πρώτη επαφή των ανθρώπων αυτών που είναι εν δυνάμει ωφελούμενοι όλων αυτών των δράσεων με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων για να πάρουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για την κοινωνική τους επανένταξη.

Το Ηλεκτρονικό σύστημα θα καταγράφει σε καθημερινή βάση τους ωφελούμενους και θα είναι συνδεδεμένο με αντίστοιχα συστήματα φορέων και υπηρεσιών (ΟΑΕΔ, υπηρεσίες ΟΤΑ, δημόσιες υπηρεσίες, εθελοντικές οργανώσεις, οργανισμούς κοινωνικού χαρακτήρα κλπ) που εφαρμόζουν προγράμματα σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.
Το Πληροφοριακό Σύστημα των Κέντρων Κοινότητας θα αποτελείται από τρία μητρώα: των Ωφελούμενων, των  Φορέων και των Προγραμμάτων και η ταυτόχρονη διασύνδεση  των μητρώων αυτών θα προβλέπει τη βέλτιστη αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής προστασίας.


Αξίζει να σημειωθεί πως με τον θεσμό αυτό θα αποφεύγονται πλέον τα φαινόμενα άγνοιας και παραπληροφόρησης κυρίως για τους πολίτες που στερούνται την ενημέρωση από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο λόγω κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών και ταυτόχρονα θα εξαλειφθούν τα φαινόμενα πελατειακών σχέσεων στην κατανομή των οποιοδήποτε επιδομάτων. Ο κάθε πολίτης εξασφαλίζει το δικαίωμα να ενημερωθεί για τις κοινωνικές παροχές που δικαιούται και θα μπορεί άμεσα και αδιαμεσολάβητα να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εκάστοτε υπηρεσία. Εκτός αυτού, θα καταπολεμηθεί και η ψευδής δήλωση περιουσιακών και οικονομικών στοιχείων των δικαιούχων, καθώς με την ταυτόχρονη διασύνδεση των μητρώων και των φορέων, θα γίνεται άμεση ταυτοποίηση των πραγματικών αναγκών και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τι συμβαίνει με το Κέντρο Κοινότητας Ορεστιάδας

Ο δήμαρχος κ.Μαυρίδης μίλησε στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ σχετικά με το Κέντρο Κοινότητας της Ορεστιάδας. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι όλα τα Κέντρα Κοινότητας  θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μαζικά σε χρονικό διάστημα 2-3 μηνών (πιθανότατα το μήνα Μάρτιο).  Ο χώρος που θα στεγαστεί το Κέντρο Κοινότητας έχει οριστεί στα Παλιά Δικαστήρια, εκεί που στεγάζεται το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης & Αθλητισμού Δήμου Ορεστιάδας (Κ.Κ.Π.Α.Α.Δ.Ο) και για αυτό το σκοπό γίνονται άμεσα παρεμβάσεις στις κτιριακές υποδομές.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη έχει ήδη δοθεί εντολή για να ετοιμαστεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για θέσεις 2 εργαζομένων που θα προσληφθούν για τις ανάγκες του Κέντρου Κοινότητας με ειδικότητες Κοινωνικής Λειτουργού και Διοικητικών Υπηρεσιών. Αρχικά υπήρχε ενδιαφέρον για τρεις θέσεις αλλά δυστυχώς λόγω χρημάτων μπορούν να καλυφθούν μόνο οι δυο αυτές ειδικότητες.

Ο δήμαρχος βεβαίωσε πως η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας δεν θα επηρεάσει καθόλου την λειτουργία των υπόλοιπων κοινωνικών δομών της Ορεστιάδας, και τόνισε πως το Κέντρο Κοινότητας “θα έχει ένα μεγαλύτερο συντονιστικό ρόλο με κάποιες επιπλέον παροχές ώστε να μπορεί ο κάθε επωφελούμενος να έχει εύκολη και άμεση πρόσβαση και το κυριότερο, σωστή πληροφόρηση για τα δικαιώματά του αλλά και για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ώστε να λάβει κάποιες παροχές ή ώστε να βρει λύση σε θέματα που τον απασχολούν. “


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 5 Ιανουαρίου, 2017 14:01

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV