8 σχολεία στον Έβρο θα υποδεχτούν παιδιά προσφύγων

Συντάκτης Σοφιανός Κανταρίδης Οκτώβριος 10, 2019 11:28

8 σχολεία στον Έβρο θα υποδεχτούν παιδιά προσφύγων

Τριακόσια τέσσερα γυμνάσια και λύκεια απ΄όλη την χώρα  αναμένεται να υποδεχτούν προσφυγόπουλα για το σχολικό έτος 2019-2020.

Μετά από απόφαση της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφίας Ζαχαράκη καθορίστηκαν οι σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που εντάσσονται στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ), όπου δύνανται να λειτουργήσουν τάξεις μαθητών/τριών προερχόμενων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ή με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες κυρίως όμως προσφυγόπουλων.

Πιο συγκεκριμένα από τα 304 σχολεία, 29 από αυτά θα είναι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 8 από αυτά θα είναι στον Έβρο. 

 1. Γυμνάσιο Λαβάρων
 2. 4ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης
 3. 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης
 4. 2ο Γυμνάσιο Ορεστιάδας
 5. 1ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης
 6. 1ο Γυμνάσιο Ορεστιάδας
 7. Γυμνάσιο Σουφλίου
 8. 5ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης

Αναλυτικά για την υπόλοιπη χώρα:

 1. 84 γυμνάσια και λύκεια της περιφερειακής διεύθυνσης Αττικής
 2. 71 σχολικές μονάδες στην Κεντρική Μακεδονία,
 3. 28 στη Θεσσαλία και ισάριθμες στην Ήπειρο,
 4. 19 στη Στερεά Ελλάδα
 5. 11 στα 3 νησιά του Βορείου Αιγαίου(Λέσβος, Χίος, Σάμος)
 6. 7 γυμνάσια και λύκεια στην περιφερειακή διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας
 7. 7 στην Κρήτη
 8. 6 στην περιφερειακή διεύθυνση Πελοποννήσου
 9. 6 στην περιφερειακή διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου
 10. 6 στη Δυτική Μακεδονία
 11. 2 Επαγγελματικά Λύκεια της Σιβιανιδείου Σχολής.

Αναλυτικά η εγκύκλιος:

Οπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, “Οδηγίες και κατευθύνσεις για την ίδρυση και λειτουργία Τάξεων Υποδοχής(Τ.Υ) ΖΕΠ για το σχολικό έτος 2019-2020 σε Δημόσια Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας”, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά στη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου μαθητών/τριών προερχόμενων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μαθητών/τριών με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες και “αποσκοπεί στην εκπαίδευση και στην ομαλή προσαρμογή των προσφυγοπαίδων. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται ο εμπλουτισμός του εκπαιδευτικού δυναμικού όσων Γυμνασίων, Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων εμφανίζουν ανάγκη για υποστήριξη της ένταξης των παραπάνω μαθητών/τριών (οριζόντια παρέμβαση σε όλα τα Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια που εμφανίζουν σχετικούς πληθυσμούς μαθητών/τριών). Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί που θα απασχοληθούν στο πλαίσιο της Πράξης θα στελεχώσουν τις Τάξεις Υποδοχής με κύριο αντικείμενο την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας αλλά και τη διδακτική στήριξη σε άλλα αντικείμενα, ώστε να διευκολύνεται η ομαλή προσαρμογή και η παραμονή στο εκπαιδευτικό σύστημα των μαθητών/τριών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, των μαθητών/τριών με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες, καθώς και των προσφυγοπαίδων”.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, για την εγγραφή ανήλικων πολιτών τρίτων χωρών στα ελληνικά σχολεία, όλων των βαθμίδων, απαιτούνται τα αντίστοιχα με τα προβλεπόμενα για τους ημεδαπούς δικαιολογητικά. “Κατ΄ εξαίρεση, με ελλιπή δικαιολογητικά μπορεί να εγγράφονται στα δημόσια σχολεία και τέκνα πολιτών τρίτων χωρών, εφόσον: α). Προστατεύονται από το ελληνικό κράτος ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας και όσων τελούν υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών. β). Προέρχονται από περιοχές, στις οποίες επικρατεί έκρυθμη κατάσταση. γ). Έχουν υποβάλει αίτηση διεθνούς προστασίας.)δ. Είναι πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα, ακόμη και αν δεν έχει ρυθμισθεί η νόμιμη διαμονή τους σε αυτή”.

 

 


Συντάκτης Σοφιανός Κανταρίδης Οκτώβριος 10, 2019 11:28

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200
Μουρμούρια

Ράδιο Έβρος TV

Εγγραφείτε στο Newsletter