6ο Σεμινάριο Εβρίτικης Γκάιντας στο Διδυμότειχο

Συντάκτης Νewsroom Αύγουστος 10, 2017 12:38

6ο Σεμινάριο Εβρίτικης Γκάιντας στο Διδυμότειχο

Οι ημέρες πλησιάζουν για το έκτο Σεμινάριο Εβρίτικης Γκάιντας, που γίνεται κάθε χρόνο στο Διδυμότειχο, από 17 ως 21 Αυγούστου.

Το Σεμινάριο πραγματοποιείται από τον Σύλλογο “Ιωάννης Δούκας Βατάτζης”, με την υποστήριξη του Δήμου Διδυμοτείχου. Την επιστημονική επιμέλεια έχει ο Δρ. Χάρης Σαρρής, ο οποίος έχει εκπονήσει την διδακτορική του διατριβή για την γκάιντα στον νομό Έβρου.

Για πέντε ημέρες το Διδυμότειχο γίνεται ο τόπος συνάντησης, διάδρασης και ανταλλαγής εμπειριών ανάμεσα σε γκαϊντατζήδες από διαφορετικές περιοχές και με διαφορετικό υπόβαθρο. Από τη μια, γκαϊντατζήδες της νεότερης γενιάς αναζητούν τα μυστικά του οργάνου, από την άλλη βετεράνοι μουσικοί του Έβρου προσφέρουν απλόχερα την εμπειρία και τη μαγεία της μουσικής τους. Οι φίλοι της γκάιντας σίγουρα γνωρίζουν πρωτομάστορες όπως ο Πασχάλης Κιτσικούδης, ο Γιάννης Πεχλιβάνης, ο Θεοδόσης Λογαρούδης, ο Στρατής Γιαγτζίδης, ο Βάιος Χαροκοπίδης και τόσοι άλλοι. Εφέτος, μάλιστα, για μια ακόμη φορά στο πλαίσιο του Σεμιναρίου, θα λάβουν χώρα και μαθήματα θρακιώτικης λύρας, με τον Δημήτρη Αρβανίτη.

Τον συντονισμό των εργαστηρίων γκάιντας έχει ο Στέργιος Ματακάκης, γκαϊντατζής και μεταπτυχιακός φοιτητής μουσικολογίας. Στην επιστημονική ομάδα του Σεμιναρίου εφέτος θα είναι και η Δρ Μουσικολογίας Φωτεινή Ρεράκη και ο Δρ Λαϊκής Μουσικολογίας Νίκος Ορδουλίδης. Αναμένονται ενδιαφέρουσες συζητήσεις τόσο στο πλαίσιο των μαθημάτων, όσο και στις γνωστές «γκαϊντοκουβέντες» στον ξενώνα!

Έτσι, μαθητευόμενοι, αλλά και δόκιμοι γκαϊντατζήδες και φίλοι της γκάιντας συναντιούνται σε ένα γόνιμο πλαίσιο, όπου η προφορική παράδοση συναντά τον επιστημονικό λόγο και η τυπική μέθοδος διδασκαλίας του οργάνου την άτυπη μάθηση. Όλοι έχουν κάτι να πάρουν, όλοι έχουν κάτι να μάθουν!

Τα εργαστήρια και τα θεωρητικά μαθήματα θα λάβουν χώρα στο εντυπωσιακό κτήριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου, χτισμένου το 1911. Τρία γλέντια σε τρία διαφορετικά χωριά και μια εκδρομή συμπληρώνουν το πρόγραμμα, διαχέοντας τις δράσεις του Σεμιναρίου στην τοπική κοινωνία. Ποιος καλύτερος τρόπος υπάρχει για να αντλήσει κανείς γνώση και εμπειρία από το βιώσει την μουσική που μελετά να λειτουργεί σε πραγματικό τόπο και χρόνο; Την εικόνα συμπληρώνουν οι «γκαϊντοκουβέντες» και η διάδραση των συμμετεχόντων στον φιλόξενο ξενώνα του Δήμου Διδυμοτείχου, ο οποίος γι’ άλλη μια φορά στηρίζει το Σεμινάριο.

Το πρόγραμμα για το 6ο Σεμινάριο Εβρίτικης Γκάιντας:

6ο Σεμινάριο Εβρίτικης Γκάιντας στο ΔιδυμότειχοΠερισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην σχετική δημοσίευση της εκδήλωσης στο facebook πατώντας ΕΔΩ


Συντάκτης Νewsroom Αύγουστος 10, 2017 12:38

Συνεντεύξεις

Μουρμούρια
Μουρμούρια

Ράδιο Έβρος TV

upart300

Πρωτοσέλιδα

Εγγραφείτε στο Newsletter