Δράσεις για την προστασία του Ασπροπάρη σε Έβρο και Ροδόπη

Συντάκτης Νewsroom 6 Μαΐου, 2015 09:55

Δράσεις για την προστασία του Ασπροπάρη σε Έβρο και Ροδόπη

Για τρίτη συνεχή χρονιά σχολεία του Έβρου και της Ροδόπης δίνουν το παρόν στην προστασία του απειλούμενου Ασπροπάρη, μέσα από ένα πρόγραμμα συμβολικής υιοθεσίας.

Το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σουφλίου και Μαρώνειας- Σαπών στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος πραγματοποιεί δράσεις με σχολεία κοντά στις περιοχές όπου φωλιάζει το είδος στη Θράκη.


Ο Ασπροπάρης είναι το πιο μικρό από τα τέσσερα είδη γύπα που συναντώνται στην Ελλάδα και ταυτόχρονα είναι το πλέον απειλούμενο είδος άγριας πανίδας στη χώρα μας. Το 2014, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE «Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη (Neophron percnopterus), στη Βουλγαρία και την Ελλάδα» (LIFE10 NAT/BG/000152), καταγράφηκαν στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας 13 ενεργές επικράτειες του είδους, εκ των οποίων οι περισσότερες στη Θράκη.

Σε αυτήν την τόσο κρίσιμη προσπάθεια δίνουν δυναμικό παρόν πέντε σχολεία των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου και Ροδόπης που με τις δράσεις τους προσπαθούν να αφυπνίσουν την υπόλοιπη κοινωνία για την αξία του μοναδικού αυτού είδους και την ανάγκη να πάρουμε θέση όλοι απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια περίπου 100 μαθητές από την Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνασίου Σουφλίου, το Δημοτικό Τυχερού, το Γυμνάσιο Τυχερού, το Δημοτικό Σαπών και το Γυμνάσιο Ιάσμου επισκέφτηκαν τα μέρη όπου φωλιάζει ο Ασπροπάρης στη Θράκη, βγήκαν στος δρόμους για να ενημερώσουν τους κατοίκους σχετικά με το είδος και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, κατασκεύασαν και τοποθέτησαν πινακίδες[1] ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων (που συνιστά μια εκ των βασικότερων απειλών για το είδος) κοντά στις περιοχές φωλεασμού του, ενώ για το ίδιο θέμα έστειλαν γράμματα στις δασικές και δημοτικές αρχές.

Πέρυσι, οι δράσεις των σχολείων είχαν θέσει ως στόχο την ανάδειξη και αντιμετώπιση της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο. Φέτος, οι δράσεις εστιάζουν στο ίδιο ζήτημα, αυτήν τη φορά όμως στις πόλεις και στα χωριά. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί μια ιδιαίτερα διαδεδομένη πρακτική στις πόλεις των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων, οδηγώντας μεγάλο αριθμό, κατά κύριο λόγο αδέσποτων σκύλων, σε μαρτυρικό θάνατο.

Όλοι οι συμμετέχοντες στις δράσεις συμβολικής υιοθεσίας του Ασπροπάρη πιστεύουμε ότι η πρακτική αυτή πρέπει να προσεγγιστεί συνολικά, τόσο στην ύπαιθρο όσο και εντός του αστικού ιστού. Μόνο αν αντιμετωπιστεί όλο το φάσμα των παραγόντων που οδηγούν στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ασυνειδησίας των υπαίτιων, που αντιμετωπίζουν τα ζώα ως υπάρξεις μηδενικής αξίας, υπάρχει ελπίδα ότι το φαινόμενο αυτό θα εκλείψει.

Για τον λόγο οι μαθητές των σχολείων από την ΠΕ Έβρου θα βρεθούν στις 11/05 και ώρα 11 έξω από το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης και οι οι μαθητές των σχολείων από την ΠΕ Ροδόπης θα βρεθούν στις 12/05 και ώρα 11 στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής για να διαμαρτυρηθούν, να ζητήσουν από την κοινωνία και τις αρμόδιες αρχές να πάρουν θέση, να απαιτήσουν τη λήψη μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου πριν ο Ασπροπάρης εξαφανιστεί από τη χώρα.

Οι δράσεις αυτές αποτελούν μέρος του προγράμματος LIFE10 NAT/BG/000152, με τίτλο “Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη (Neophron percnopterus) στη Βουλγαρία και την Ελλάδα το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία των: Ορνιθολογική Εταιρεία της Βουλγαρίας (Bulgarian Society for the Protection of BirdsBSPB), Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF Ελλάς και Ορνιθολογική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας (Royal Society for the Protection of BirdsRSPB). Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος: www.lifeneophron.eu

[1] Οι πινακίδες κατασκευάστηκαν από ξυλεία, ευγενική χορηγία της βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου ΑΚΡΙΤΑΣ Α.Ε.


Συντάκτης Νewsroom 6 Μαΐου, 2015 09:55

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV