Ανακοίνωση του τιμολογίου της φετινής καλλιεργητικής περιόδου για τα τεύτλα.

Συντάκτης Νewsroom 5 Απριλίου, 2015 11:17

Ανακοίνωση του τιμολογίου της φετινής καλλιεργητικής περιόδου για τα τεύτλα.

Ξεκίνησαν την καλλιέργεια οι τευτλοπαραγωγοί μετά την ανακοίνωση του τιμολογίου της φετινής καλλιεργητικής περιόδου. Οι καλλιεργητές έχουν θέσει ως στόχο – αν έχουν και τον καιρό σύμμαχο- να καλλιεργήσουν περισσότερα ζαχαρότευτλα σε σχέση με πέρυσι εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό το “ευχαριστώ” τους για τις τελευταίες θετικές εξελίξεις που καταγράφηκαν στην ΕΒΖ. Παράλληλα, το κλίμα αισιοδοξίας και ικανοποιήσης που επικρατεί στους κόλπους των τευτλοπαραγωγών φαίνεται πως τους έχει κινητοποιήσει ιδιαίτερα και φέτος αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά σε αριθμό σε σχέση με πέρυσι (πάνω από 4.000 από 2.500 που ήταν πέρυσι).

Το νέο τιμολόγιο ανακοινώθηκε σε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας με τη συμμετοχή της νέας διοίκησης της ΕΒΖ και όλων των φορέων που εμπλέκονται στην παραγωγή και τη βιομηχανία. Συγκεκριμένα, το τιμολόγιο παρέμεινε στα περυσινά επίπεδα με την μόνη αλλαγή, οι ζαχαρικοί τίτλοι (δηλ. το ποσοστό της ζάχαρης που έχουν μέσα τα παραδοτέα ζαχαρότευτλα) κάτω του 12%, θα πληρωθούν φέτος όπως και το 12%. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως οι παραγωγοί που λόγω πχ κακών καιρικών συνθηκών –οπότε και έχουμε πτώση του ζαχαρικού τίτλου- παραδώσουν παραγωγή με ζαχαρικό τίτλο κάτω του 12%, θα πληρωθούν όπως το 12%.  Με το «μαξιλάρι» αυτό του 12% ενισχύεται και η ασφάλεια των παραγωγών. Να σημειωθεί πως πέρυσι υπήρχε μία άλλη κλασμάτωση της τιμής και τα κάτω του 12% τεύτλα, πληρωνόντουσαν υποδεέστερα.


Για τον υπολογισμό της πληρωμής των καλλιεργητών, στις τιμές τεύτλων ανά ζαχαρικό τίτλο θα πρέπει να προστεθεί επίσης το δικαίωμα νωπού πολτού και η συμμετοχή της ΕΒΖ στις δαπάνες συγκομιδής και παράδοσης τεύτλων. Συγκεκριμένα, μέσα από τη διαδικασία της κατεργασίας των ζαχαρότευτλων που πουλάει ο παραγωγός εκτός από τη ζάχαρη, βγαίνουν και κάποια υποπροϊόντα, που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή. Ο παραγωγός έχει δικαίωμα επ’ αυτής της παραγόμενης ζωοτροφής, και το δικαίωμα αυτό λέγεται νωπού πολτού και προσδιορίζεται στο 1,47 €/τόνος.

Eπίσης η ΕΒΖ συμμετέχει στα έξοδα του παραγωγού για τη συγκομιδή και την παράδοση τεύτλων με ένα κόμιστρο ανά χιλιόμετρο. Δηλαδή η εταιρία πληρώνει ένα ποσό ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση από όπου έρχονται τα τεύτλα.

Από εκεί και πέρα, οι τευτλοπαραγωγοί έχουν σχεδόν αποπληρωθεί για την παραγωγή που παρέδωσαν πέρυσι- υπολείπεται ένα 5% (περίπου 500.000) το οποίο πρόκειται να δοθεί την προσεχή εβδομάδα. Σημειώνεται πως η αποπληρωμή των παραγωγών, που υπήρξε ένα από τα βασικά τους αιτήματα, προέρχεται από το δάνειο ύψους 8,5 εκατ. ευρώ που ενέκρινε η Τράπεζα Πειραιώς προς την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Παράλληλα, σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης της εταιρίας, το αμέσως επόμενο διάστημα θα αποζημιωθούν οι τευτλοκαλλιεργητές για την ποσότητα των τεύτλων που έμειναν ασυγκόμιστα στα χωράφια λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων πέρυσι. Υπολογίζεται πως το ποσό αυτό είναι περίπου 400.000-500.000 καθαρά για τους παραγωγούς.

πηγή

 


Συντάκτης Νewsroom 5 Απριλίου, 2015 11:17

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV