534 ευρώ: Νέες δηλώσεις αναστολών για τον Μάιο από τις επιχειρήσεις

Συντάκτης Νewsroom 25 Ιουνίου, 2020 10:43

534 ευρώ: Νέες δηλώσεις αναστολών για τον Μάιο από τις επιχειρήσεις

Παράθυρο για νέες δηλώσεις αναστολών αναδρομικά για τον Μάιο ανοίγει το υπουργείο Εργασίας. Μέχρι πότε πρέπει να γίνουν οι δηλώσεις

Παράθυρο για νέα «γενιά» αναστολών, οι οποίες θα δηλωθούν τώρα αλλά θα ισχύσουν αναδρομικά για τον Μάιο ανοίγει με νέες οδηγίες του το υπουργείο Εργασίας. Όπως ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη από σήμερα Πέμπτη ανοίγει ξανά το σύστημα «Εργάνη» και δίνεται δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις ώστε:

  • να δηλώσουν εξαρχής παράταση αναστολής των μισθωτών τους για τον Μάιο ακόμη κι αν δεν είχαν υποβάλλει οριστική δήλωση μέχρι 10 Ιουνίου ή
  • να διορθώσουν αναδρομικά δηλώσεις που έχουν ήδη υποβάλλει για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας του Μαΐου ή
  • να διορθώσουν αναδρομικά δηλώσεις που έχουν υποβάλλει για την ένταξη στο μηχανισμό «Συν-εργασία» μισθωτών τους

Συνεπώς όσοι εργαζόμενοι δηλωθούν τώρα σε παράταση αναστολής για τον Μάιο θα πρέπει να λάβουν την ειδική αποζημίωση που δικαιούνται, ύψους έως και 534 ευρώ, σε δεύτερο χρόνο και μετά τις 3 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται πως την ερχόμενη Παρασκευή 26/6 πληρώνεται η ειδική αποζημίωση του Μαίου σε 7.551 δικαιούχους εργαζόμενους. 

Από σήμερα 25 Ιουνίου έως και την άλλη Παρασκευή 3 Ιουλίου μπορεί να υποβληθεί αρχική «Δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας – Παρατάσεις / Οριστικές διακοπές» εργαζομένων για τον μήνα Μάιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε λογιστήρια που είχαν υποβάλλει προσωρινή δήλωση την οποία δεν είχαν οριστικοποιήσει ή δεν είχαν καταφέρει για τεχνικούς ή άλλους λόγους να υποβάλλουν οριστική δήλωση παράτασης αναστολής, να το πράξουν τώρα. Δίνεται επίσης η δυνατότητα να υποβληθεί ορθή επανάληψη της ίδιας δήλωσης για τις ακόλουθες και μόνο περιπτώσεις:

  • διορθώσεις στο πεδίο «Ημερομηνία παράτασης / Οριστικής διακοπής» για δήλωση μεταγενέστερων ημερομηνιών από τις ήδη δηλωθείσες,
  • μεταβολές τιμών από “ΝΑΙ” σε “ΟΧΙ”, στο πεδίο «Πληρωμή από εργοδότη»,
  • τροποποίηση  στοιχείων μισθωμάτων για τον Μάιο.
  • στο πεδίο «Παράταση – Οριστική Διακοπή» οι επιχειρήσεις αλλάζουν την ημερομηνία σε 31/5 εάν θέλουν να δηλώσουν παράταση της αναστολής για τον Μάιο. Εάν αφήσουν την προεπιλεγμένη ημερομηνία τεκμαίρεται πως δεν κάνουν χρήση της παράτασης για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο.
  • το πεδίο «Αμοιβή από τον εργοδότη» συμπληρώνεται με την επιλογή «ΝΑΙ» αποκλειστικά και μόνο για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες οι αναστολές υπερβαίνουν το 60% και απαιτείται για το επιπλέον προσωπικό σε παράταση αναστολής να πληρώσει ο εργοδότης.

Για παράδειγμα:

Επιχείρηση με 10 εργαζόμενους σε αναστολή, δηλώνει παράταση αναστολής για τους 7 και οριστική ανάκληση για τους 3. Επειδή το ποσοστό όσων παραμένουν σε αναστολή υπερβαίνει το 60%, ο εργοδότης επιλέγει σε μια από τις 7 δηλώσεις παράτασης αναστολών το «ΝΑΙ» στο πεδίο «Αμοιβή από τον εργοδότη» ώστε να υποβληθεί η δήλωση. Για τον εν λόγω εργαζόμενο ο εργοδότης αναλαμβάνει το κόστος της μισθοδοσίας του και οι υπόλοιποι 6 θα πρέπει να πληρωθούν την ειδική αποζημίωση από το κράτος ύψους έως και 534 ευρώ για έως και 30 ημέρες. 

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εργασίας δίνει την δυνατότητα στους εργοδότες να διορθώσουν εκ των υστέρων στην «Εργάνη» και μέχρι 30 Ιουνίου την ημερομηνία ένταξης των μισθωτών τους στον μηχανισμό «Συν – Εργασία» αναδρομικά από 15 Ιουνίου, την στιγμή μάλιστα που το πρόγραμμα καταγράφει σημαντικά χαμηλή συμμετοχή με μόνο 3.000 επιχειρήσεις και περίπου 30.000 εργαζόμενους να έχουν ενταχθεί. Όπως ανακοινώθηκε χθες, μέχρι και την επόμενη Τρίτη 30 Ιουνίου μπορεί να υποβληθεί ορθή επανάληψη του εντύπου «Αίτηση /Δήλωση Ένταξης στον Μηχανισμό Συν-Εργασία», για την τροποποίηση της ημερομηνίας ένταξης των εργαζομένων αναδρομικά από 15/6.

Η δήλωση των αναστολών με το ειδικό έντυπο στην «Εργάνη» για τον Ιούνιο από τις επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και μεταφορών θα πραγματοποιηθεί από 7 Ιουλίου έως και 31 Ιουλίου. Η πληρωμή των εργαζομένων που είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιείται σταδιακά και σε τακτά χρονικά διαστήματα.


Συντάκτης Νewsroom 25 Ιουνίου, 2020 10:43

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200

Δημοφιλή άρθρα

Μουρμούρια

Ράδιο Έβρος TV