Χασανίδης: “Η κυβέρνηση χωρίς προτάσεις, περιμένει από τους εργαζόμενους τις δικές τους μέσα σε πέντε μέρες, όταν η Kantor ολοκλήρωσε τη δική της σε οχτώ μήνες”

Συντάκτης Νewsroom 11 Ιουλίου, 2014 09:41

Χασανίδης: “Η κυβέρνηση χωρίς προτάσεις, περιμένει από τους εργαζόμενους τις δικές τους μέσα σε πέντε μέρες, όταν η Kantor ολοκλήρωσε τη δική της σε οχτώ μήνες”

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Ράδιο Έβρος 97.1 με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ορεστιάδας όσον αφορά το φλέγον ζήτημα των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ο κ. Χασανίδης δήλωσε τα εξής:

Αναφερόμενος στις εξελίξεις για τα δύο εργοστάσια (Ορεστιάδας και Σερρών) ο κ. Χασανίδης τόνισε ότι παρά τις διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν δεν έχει αλλάξει κάτι, όσον αφορά την αναστολή της λειτουργείας τους. Η μελέτη της Kantor, η οποία σημειωτέων αφορά τα τρία τελευταία χρόνια, δεν παραδόθηκε στους εργαζομένους παρά μόνο παρουσιάστηκαν αποσπασματικά στοιχεία που ενισχύουν τη άποψη της μη βιωσιμότητας των εργοστασίων και δεν παρουσιάζει λύσεις για την επιβίωσή τους.


Αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένες προτάσεις, περιμένει όμως από τους εργαζόμενους τις δικές τους μέσα σε πέντε μέρες, όταν η Kantor ολοκλήρωσε τη δική της μελέτη σε οχτώ μήνες. Οι εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να δεχθούν περεταίρω μειώσεις στους μισθούς τους, αν αυτό κριθεί ικανό να αποτρέψει το κλείσιμο.

Συνεχίζει λέγοντας ότι η διοίκηση της ΕΒΖ κλείνει τα μάτια της στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία, η οποία μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει τα μέγιστα στην τοπική αλλά και στην ελληνική κοινωνία. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η διαπίστωση ότι το κόστος παραγωγής ζάχαρης είτε με ένα, είτε με τρία εργοστάσια θα είναι το ίδιο, η μόνη διαφορά θα έγκειται στα κέρδη της εταιρίας. Επιδιώκοντας όμως μόνο το κέρδος, παραμερίζουμε την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας που εξασφαλίζει μία μονάδα παραγωγής ζάχαρης και ξεχνάμε τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει προσφέρει το εργοστάσιο μόνο στην περιοχή της Ορεστιάδας, δηλαδή 40 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Η επιζήτηση της λύσης πρέπει να δοθεί τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Ερωτώμενος για τα χρέη της βιομηχανίας προς την τράπεζα Πειραιώς, απαντάει ότι: «Πως είναι δυνατόν να έχει πουλήσει η κυβέρνηση την Αγροτική στην Πειραιώς με 90 εκατ. Ευρώ και η Πειραιώς με τη σειρά της να επιδιώκει αποπληρωμή δανείων ύψους 120 εκατ., τα οποία είχε χορηγήσει στην ΕΒΖ η Αγροτική».

Στη συνάντηση που είχαν με τον κ. Τσίπρα αναφέρθηκαν τα γεγονότα ως έχουν μέχρι στιγμής. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη μεριά του δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει ολοκληρωμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που θα αφορά την ανασυγκρότηση της ΕΒΖ, όταν γίνει κυβέρνηση βέβαια. Την παρούσα χρονική στιγμή θα παρέμβει ο ίδιος, τόσο ως προς την κυβέρνηση όσο και στην τράπεζα Πειραιώς, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι για να λειτουργήσουν φέτος και τα τρία εργοστάσια.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης θα στείλουν επιστολή στον κ. Σαμαρά ζητώντας πλέον παρέμβαση από τον ίδιο για εξεύρεση λύσης σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, δεδομένου ότι τις εκάστοτε διοικήσεις της Βιομηχανίας τις διόριζαν οι αντίστοιχες κυβερνήσεις.

Την Δευτέρα 14-07-2014 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί μαζική κινητοποίηση στην Ορεστιάδα με σκοπό να σταλεί ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, ενότητας και συνειδητοποίησης της τεράστιας σημασίας του εργοστασίου για την περιοχή μας.


Συντάκτης Νewsroom 11 Ιουλίου, 2014 09:41

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV