1,8 εκ. ευρώ στην Ελλάδα από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των ζωονόσων

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη Αύγουστος 24, 2017 13:01

1,8 εκ. ευρώ στην Ελλάδα από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των ζωονόσων

1,8 εκατομμύρια ευρώ επιχορήγηση στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων ευλογιάς που καταγράφηκαν πρόσφατα στα σύνορα του Έβρου με την Τουρκία, αλλά και για άλλες ζωονόσους σύμφωνα με την απάντηση που δόθηκε στην ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρίας Σπυράκη

Η Κομισιόν έχει εκδώσει ειδική απόφαση επιχορήγησης προς την Ελλάδα, ύψους 1.836.877 ευρώ, για την περίοδο 1η Απριλίου 2017 έως 30 Σεπτεμβρίου 2018, με σκοπό τη χρηματοδότηση προγράμματος μέτρων προστασίας για την καταπολέμηση εξωτικών νοσημάτων στην Ελλάδα, δηλαδή της οζώδους δερματίτιδας, του αφθώδους πυρετού, της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Αυτό αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε η Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, η οποία είχε προμηθευτεί το σχετικό υλικό από τον Βουλευτή Έβρου, Αναστάσιο Δημοσχάκη, για τα πρόσφατα κρούσματα ευλογιάς που έχουν καταγραφεί στην Τουρκία. Η Ελλάδα μάλιστα, έχει ήδη λάβει το 50% της προαναφερόμενης οικονομικής ενίσχυσης εκ των προτέρων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πρόγραμμα αυτό συμπεριλαμβάνει πλήρη δέσμη μέτρων ενεργητικής επιτήρησης εναντίον διάφορων εξωτικών ασθενειών (συμπεριλαμβανομένης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων), την αγορά εργαστηριακού εξοπλισμού και εξοπλισμού πληροφορικής για την ενίσχυση της ικανότητας των κεντρικών και τοπικών κτηνιατρικών υπηρεσιών και την υποστήριξη για την πρόσληψη συμβασιούχου κτηνιατρικού προσωπικού.

«Το ζήτημα είναι πως θα αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη επιχορήγηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να δημιουργηθούν ουσιαστικές προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των ζωονόσων που έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου της χώρας μας», επισημαίνει η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής.

Αναλυτικά η Ερώτηση της κ. Μαρίας Σπυράκη

«Θέμα: Κρούσματα και κίνδυνοι εξάπλωσης της ζωονόσου ευλογιάς

Εδώ και μερικούς μήνες, σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από τα σύνορα του Έβρου με την Τουρκία, καταγράφηκαν κρούσματα της ζωονόσου «ευλογιάς».
Η ζωονόσος της ευλογιάς αφορά τα αιγοπρόβατα, ωστόσο εξαπλώνεται ιδιαίτερα εύκολα και γρήγορα, ειδικά δε, αν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ζωονόσου, αλλά και ότι το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της ΕΕ, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή σύμφωνα με τον κανονισμό 652/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όπως και την τροποποίησή του (κανονισμός 2017/67), η οποία περιλαμβάνει και τη ζωονόσο της ευλογιάς;

2. Ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν, ώστε να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι τόσο στην καταγραφή ενδεχόμενων κρουσμάτων, όσο και στην αντιμετώπισή τους;».

Αναλυτικά η απάντηση της Κομισιόν

«Εάν εμφανιστούν κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων, τα μέτρα ελέγχου που εφαρμόζει η Ελλάδα στο έδαφός της, όπως περιγράφονται στην οδηγία 92/119/ΕΟΚ (θανάτωση όλων των ευπαθών ζώων στις προσβληθείσες εκμεταλλεύσεις κ.λπ.) είναι επιλέξιμα για συγχρηματοδότηση από την ΕΕ σε ποσοστό 75 %, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 652/2014.

Επιπλέον, δεδομένης της επιδημιολογικής κατάστασης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και της ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, το 2017, η Επιτροπή εξέδωσε ειδική απόφαση επιχορήγησης με την οποία χορηγείται στην Ελλάδα ποσό έως και 1.836.877 EUR, για την περίοδο από 1 Απριλίου 2017 έως 30 Σεπτεμβρίου 2018, με σκοπό τη χρηματοδότηση προγράμματος μέτρων προστασίας για την καταπολέμηση εξωτικών νοσημάτων στην Ελλάδα, δηλαδή της οζώδους δερματίτιδας, του αφθώδους πυρετού, της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

Το πρόγραμμα αυτό, που έχει εγκριθεί από την Επιτροπή, συμπεριλαμβάνει πλήρη δέσμη μέτρων ενεργητικής επιτήρησης εναντίον διάφορων εξωτικών ασθενειών (συμπεριλαμβανομένης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων), την αγορά εργαστηριακού εξοπλισμού και εξοπλισμού πληροφορικής για την ενίσχυση της ικανότητας των κεντρικών και τοπικών κτηνιατρικών υπηρεσιών και την υποστήριξη για την πρόσληψη συμβασιούχου κτηνιατρικού προσωπικού. Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει το 50 % της προαναφερόμενης οικονομικής ενίσχυσης εκ των προτέρων.

Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις νόσους και η ενημέρωση των γεωργών μπορούν να προωθηθούν με διάφορες μεθόδους (σεμινάρια, ενημερωτικά φυλλάδια, αφίσες, μέσα μαζικής ενημέρωσης κ.λ.π.). Η Ελλάδα έχει κάνει εκτεταμένη χρήση πολλών από αυτά τα μέσα, τόσο επί του παρόντος όσο και στο παρελθόν».

Πηγή: agrotypos.gr


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη Αύγουστος 24, 2017 13:01

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV

10487149_10203873630430534_1848106393_n

Πρωτοσέλιδα

Εγγραφείτε στο Newsletter