Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ποντιακού Ελληνισμού στην Ορεστιάδα

Συντάκτης Γιάννης Βαβαλικούδης 21 Δεκεμβρίου, 2019 17:47

Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ποντιακού Ελληνισμού στην Ορεστιάδα

Σε πολύ έντονα συναισθηματικά κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η αποκάλυψη του Μνημείου του Ποντιακού Ελληνισμού στην Ορεστιάδα.

Η σεμνή τελετή αγιασμού & εγκαινίων στην οποια χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός έκλεισε έναν κύκλο πολύμηνων εργασιών και διαβουλεύσεων κάτω από την επίβλεψη του Δήμου Ορεστιάδας.

Στα αποκαλυπτήρια του μνημείου το παρόν έδωσαν όλοι οι Κυβερνητικοί Βουλευτές καθώς επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Βενετίδης,ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου ,η Στρατιωτική και η Αστυνομική τοπική ηγεσία.


Στο βήμα μίλησαν ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης ο οποίος σε πολύ έντονο ύφος υπογράμισε την σημασία να διατηρήσουμε τη μνήμη της γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου ζωντανή ,ο πρόεδρος των Πρόεδρος Συλλόγου Παλιννοστούντων Ορεστιάδας κ. Παπαδόπουλος Μιχάλης ο οποίος μίλησε για την διαδρομή που οδήγησε στην ανέγερση του Μνημείου αλλά και ο Πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Β. Έβρου “Ο Διγενής” Κωνσταντίνος Καλτσίδης ο οποίος ιδιαίτερα φορτισμένος αναφέρθηκε στα δεινά που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός και την ανάγκη η μνήμη των αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου να μείνει άσβεστη ενώ σημείωσε της ιδιαίτερη σημειολογική αξία του μνημείου καθώς βρίσκεται μόλις 5.5 χιλιόμετρα από την Τουρκία ενώ στην θεμελίωση του τοποθετήθηκαν χώμα, αγιασμός και αμάραντα από τον Πόντο.Τέλος στο βήμα ανέβηκε και ο γλύπτης του μνημείου  Γιώργος Κικώτης ο οποίος δώρισε αναμνηστικό στον Δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη ,στον Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Β. Έβρου “Ο Διγενής” Κωνσταντίνος Καλτσίδη αλλά και στον πολιτικό μηχανικό που επέβλεψε την κατασκευή του μνημείου κ. Γιώργο Τυμπανίδη.

Δείτε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου όπως τα μετέδωσε ΖΩΝΤΑΝΑ το Ράδιο Έβρος:

Το μνημείο έχει σχήμα σταυροειδές. Η βάση του είναι με σκαλοπάτια και ο κορμός του φέρει τρεις χάλκινες απεικονίσεις: τον αετό του Πόντου, την Πόντια μάνα να κρατάει στα χέρια της ένα παιδί, και τον Πόντιο αντάρτη.
Δεξιά του μνημείου υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα στην οποία θα αναγράφεται “Η Ρωμανία κι αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο – 1916-1922”


Συντάκτης Γιάννης Βαβαλικούδης 21 Δεκεμβρίου, 2019 17:47

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV