Από το 2020 η θρακιώτικη φορεσιά θα ντύνει την προεδρική φρουρά – Περιγραφή και πότε παρουσιάζεται επίσημα

Συντάκτης Νewsroom 21 Νοεμβρίου, 2019 16:21

Από το 2020 η θρακιώτικη φορεσιά θα ντύνει την προεδρική φρουρά – Περιγραφή και πότε παρουσιάζεται επίσημα

Στις 17 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η επίσημη παρουσίαση της θρακιώτικης φορεσιάς που θα ντύνει πλέον κατά περίσταση την προεδρική φρουρά στην Προεδρία της Δημοκρατίας σε συνεργασία με το Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Συμβολικά από 1η Ιανουαρίου του 2020 η παραδοσιακή φορεσιά της Θράκης, έκτη στην ιματιοθήκη της προεδρικής φρουράς, θα κοσμεί το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη τιμώντας την συμπλήρωση και τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Θράκης στον ελληνικό κορμό.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων πραγματοποίησε όλες τις κινήσεις για αυτήν την ένταξη μέσω εγγράφου που στάλθηκε και έγινε αποδεκτό από την Προεδρία της Δημοκρατίας και στην συνέχεια ξεκίνησε η διαδικασία της κατασκευής και παρουσίασης της θρακιωτικής φορεσιάς, όπως περιέγραψε στον αέρα του ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ ο Αριστείδης Χρυσόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων.


Η θρακιώτικη φορεσιά, που επιλέχθηκε μεταξύ των εννιά ενδυματολογικών ομάδων παραδοσιακών φορεσιών της Θράκης να ντύνει τους εύζωνες περιγράφεται ως εξής: είναι η παραδοσιακή μαύρη φορεσιά που έχει φορεθεί σε όλη την Θράκη και θεωρείται η πλέον αντιπροσωπευτική ενώ έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και ειδική επιτροπή της Προεδρίας. Θα περιλαμβάνει μαύρο ποτούρι, άσπρο πουκάμισο, μαύρο γιλέκο, και κόκκινο ζωνάρι με άσπρες κάθετες ρίγες. Το κεφάλι κοσμεί σαρίκι και συμπληρώνεται με το σακάκι (“αντερί τσούκνα”). Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η φορεσιά θα περιλαμβάνει και το απαραίτητο όπλο, που είναι το αυθεντικό θρακιώτικο σπαθί το οποίο παραχωρήθηκε από τον κ. Γεώργιο Μπουρουλίτη από το Σουφλί και αντίγραφο του οποίου κατασκευάστηκε αποκλειστικά για την φορεσιά.

Οι εύζωνες λοιπόν θα φορούν την θρακιώτικη φορεσιά στις 14 Μαΐου, στην επέτειο της Απελευθέρωσης της Θράκης, με “επίσημη πρώτη” την 14η Μαΐου του 2020, την ακριβή επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Θράκης. Παρά τα όσα έχουν ακουστεί η θρακιώτικη φορεσιά δεν θα εμφανίζεται στις 6 Απριλίου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού, διότι δεν έχει αναγνωριστεί με ψήφισμα η Γενοκτονία αυτή επίσημα από την Ελληνική Βουλή. Ωστόσο, η Π.Ο.Θ.Σ. έχει καταθέσει αίτημα για την επίσημη αναγνώριση και ο κ. Χρυσόπουλος ευελπιστεί πλέον ότι η αποδοχή της φορεσιάς από την προεδρική φρουρά είναι ένα καλό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Την είδηση πως η Θρακιώτικη παραδοσιακή φορεσιά εντάσσεται από τον Ιανουάριο 2020 στην ιματιοθήκη της Προεδρικής Φρουράς, ανακοίνωσε ο διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας αντιπτέραρχος Γρηγόριος Πρεζεράκος από την Ορεστιάδα  στην τελετή των εγκαινίων της έκθεσης της ευζωνικής στολής, που φιλοξενείται από την Τρίτη 19, ως την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 στη Λέσχη Αξιωματικών Ορεστιάδας και είναι μια πρωτοβουλία της Ταξιαρχίας «ΡΙΜΙΝΙ». Θεωρείται μια ενέργεια υψηλού και πολλαπλού συμβολισμού μέσω της οποίας η Προεδρία της Δημοκρατίας δια του Στρατιωτικού της Γραφείου δεν ικανοποιεί απλώς ένα αίτημα των φορέων της Θράκης αλλά και τιμά την επέτειο των 100 χρόνων(1920-2020) από την Απελευθέρωση της Θράκης.

Τρεις σύλλογοι-μέλη της Ομοσπονδίας  κάλυψαν το οικονομικό κόστος για την κατασκευή των έξι πιστών αντιγράφων φορεσιών της Θράκης που θα παραδοθούν στην Προεδρεία της Ελληνικής Δημοκρατίας μαζί με το Δήμο Αλεξανδρούπολης και Δήμο Διδυμοτείχου ανέφερε ο ένας εξ αυτών, ο Πολιτιστικού Επιμορφωτικού Συλλόγου Φερών “η Αγία Σοφία” σε ανακοίνωσή του.

Η Θρακιώτικη παραδοσιακή φορεσιά εντάσσεται από τον Ιανουάριο 2020 στην ιματιοθήκη της Προεδρικής Φρουράς, ανακοίνωσε ο διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας αντιπτέραρχος Γρηγόριος Πρεζεράκος. Μια ενέργεια υψηλού και πολλαπλού συμβολισμού μέσω της οποίας η Προεδρία της Δημοκρατίας δια του Στρατιωτικού της Γραφείου δεν ικανοποιεί απλώς ένα αίτημα των φορέων της Θράκης αλλά και τιμά την επέτειο των 100 χρόνων(1920-2020) από την Απελευθέρωση της Θράκης.

Οι αγώνες και οι κόποι όλων των Θρακιωτών αναγνωρίζονται και ναι η θρακιώτικη φορεσιά εντάσσεται στην Ιματιοθήκη της Προεδρικής Φρουράς και θα καμαρώσουμε τους Εύζωνες να την φοράνε….

Προσπάθεια πολλών ετών γίνεται πραγματικότητα.

Θερμά συγχαρητήρια στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, στο Διοικητικό της Συμβούλιο της για όλες τις διαδικασίες που ολοκλήρωσαν επιτυχώς για την επίτευξη του σκοπού αυτού και σε όλους τους φορείς Μέλη της που στήριξαν την προσπάθεια αυτή οικονομικά και ηθικά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Επιμορφωτικού Συλλόγου Φερών “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ” αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανο που συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών Συλλόγων-Μελών της Ομοσπονδίας που μαζί με το Δήμο Αλεξανδρούπολης και Δήμο Διδυμοτείχου, κάλυψαν το οικονομικό κόστος για την κατασκευή των έξι πιστών αντιγράφων φορεσιών της Θράκης που θα παραδοθούν στην Προεδρεία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σημαντικό και το έτος κατά το οποίο θα παρουσιαστούν οι φορεσιές…..

Θα είμαστε εκεί τόσο στην επίσημη παρουσίαση της φορεσιάς στον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, όσο και την ημέρα που θα φορεθεί από τους Εύζωνες μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη….

100 χρόνια ΘΡΑΚΗ

ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ……

Ακόμη ο πρόεδρος της Π.Ο.Θ.Σ. μίλησε για το Πανελλήνιο Πανθρακικό Αντάμωμα, με το 11ο να έχει τελεστεί στο Σουφλί τον Ιούνιο με την διοργάνωση της Θρακικής Εστίας Σουφλίου μαζί με την ΠΟΘΣ και τον Δήμο Σουφλίου, με 72 συλλόγους από την Ελλάδα και το εξωτερικό και πολλούς επισκέπτες να καταφτάνουν στην πόλη του Μεταξιού, μια διοργάνωση η οποία άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων. Για το 2020 το 12ο Πανελλήνιο Πανθρακικό Αντάμωμα επιστρέφει στον Έβρο και στο Διδυμότειχο και ως “γενέθλιο” καθώς παράλληλα θα γίνουν και οι εορτασμοί και παράλληλες εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Θράκης. Η διοργάνωση θα είναι από τον σύλλογο της πόλης “Δίδυμα Τείχη” , θα λάβει χώρα στις 27, 28 και 29 Ιουνίου και θα αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της ΠΟΘΣ και φυσικά η περιοχή θα δεχτεί πολλούς επισκέπτες εκείνο το τριήμερο. Νωρίτερα η ΠΟΘΣ θα τιμήσει την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού με διοργάνωση του συλλόγου Φερών “Αγία Σοφία” με μνημόσυνο στην Παναγία Κοσμοσώτειρα και σχετική ομιλία.


Συντάκτης Νewsroom 21 Νοεμβρίου, 2019 16:21

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV