Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα διαχείρισης νερού στον Δήμο Αλεξανδρούπολης «Το Νερό στην Πόλη»

Συντάκτης Νewsroom 7 Νοεμβρίου, 2019 22:42

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα διαχείρισης νερού στον Δήμο Αλεξανδρούπολης «Το Νερό στην Πόλη»

Σε ειδική εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης παρουσιάστηκε χτες το πρόγραμμα «Το Νερό στην Πόλη» παρουσία του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνου Αραβώση, του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακή Ενότητας Έβρου, κ. Δημήτρη Πέτροβιτς, του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης και Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης (ΔΕΥΑΑ), κ. Ιωάννη Ζαμπούκη, του Προέδρου της GWP-Med, κ. Μιχαήλ Σκούλλου, της Γενικής Διευθύντριας Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, κας Λίλιαν Νεκταρίου και εκπροσώπων τοπικών φορέων.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του έργου που αφορά στην αύξηση της χωρητικότητας του υδροταμιευτήρα Αισύμης της ΔΕΥΑΑ, με την εφαρμογή της τεχνολογίας ελεύθερων επικαθήμενων και ανατρεπόμενων θυροφραγμάτων. Με το έργο αυτό ανυψώθηκε η στάθμη του υδροταμιευτήρα κατά 1, 60 μ. και αυξήθηκε η χωρητικότητά του κατά 1,7 δισεκατομμύρια λίτρα ετησίως (+14% αύξηση στον ταμιευτήρα νερού της πόλης).


«Το Νερό στην Πόλη» αποτελεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την Ελλάδα, που υλοποιήθηκε στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη δράση διαχείρισης του νερού σε αστικό περιβάλλον, με κύριο στόχο τη συγκράτησή του, την παράλληλη αύξηση της διαθεσιμότητάς του και τη βελτίωση των υδάτινων πόρων στις πόλεις. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο φάσεις, συνδυάζοντας με αποτελεσματικό τρόπο καινοτόμες τεχνικές εφαρμογές και δράσεις εκπαίδευσης.

Η πρώτη φάση του προγράμματος ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2019, εξασφαλίζοντας αύξηση του διαθέσιμου πόσιμου νερού για την Αλεξανδρούπολη κατά 1,7 δισεκατομμύρια λίτρα ετησίως (+14% αύξηση στον ταμιευτήρα νερού της πόλης). Στη δεύτερη φάση του προγράμματος, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο και να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2020, θα εγκατασταθούν προηγμένα συστήματα αυτοματοποιημένης μέτρησης και καταγραφής της ποιότητας και ποσότητας τους νερού για τους οικισμούς Πυλαία, Μελία, Κοίλα και Κίρκη του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ώστε να εξασφαλίζεται η καλή ποιότητα του νερού και η μείωση των διαρροών.

«Το Νερό στην Πόλη» σχεδιάστηκε από τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης (ΔΕΥΑΑ), με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation), το οποίο προχώρησε σε δωρεά ύψους 1,2 εκατ. δολαρίων.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης (ΔΕΥΑΑ), κ. Ιωάννης Ζαμπούκης ανέφερε σχετικά:

«Σεβόμαστε τη γενναιοδωρία της φύσης. Μεριμνούμε για τις επόμενες γενιές. Το πρόγραμμα «Το Νερό στην Πόλη», είναι εμβληματικό για την πόλη της Αλεξανδρούπολης και τους κατοίκους της, με σημαντικά οφέλη ως προς τη διαχείριση του νερού, ώστε να μην πηγαίνει καμία σταγόνα χαμένη. Το πρόγραμμα ήρθε την κατάλληλη χρονική στιγμή για να δώσει ένα πολύ σοβαρό «αβαντάζ» στην Αλεξανδρούπολη. Τη στιγμή που η παγκόσμια κοινότητα ανησυχεί για την κλιματική αλλαγή, η Αλεξανδρούπολη υποδέχεται το έργο αποβλέποντας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεών της στην περιοχή μας».


Συντάκτης Νewsroom 7 Νοεμβρίου, 2019 22:42

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV