Ίδρυση διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδα ζητούν οι εκπαιδευτικοί

Συντάκτης Νewsroom 17 Οκτωβρίου, 2019 09:41

Ίδρυση διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδα ζητούν οι εκπαιδευτικοί

Με επιστολή στην Κεραμέως επικαιροποιούν το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας

Την επαναφορά του αιτήματος για την ίδρυση δεύτερης Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον Έβρο με έδρα την Ορεστιάδα φέρνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας ζητώντας από την νέα Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να λάβει σοβαρά το αίτημα τόσο της εκπαιδευτικής κοινότητας όσο και της τοπικής κοινωνίας.

Για το θέμα μίλησε στο Ράδιο Έβρος ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νικόλαος Νικολαΐδης:


Αναλυτικά η επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας προς την Υπουργό Παιδείας:

ΘΕΜΑ : Ίδρυση Β΄ Διεύθυνσης Πρωτ/θμιας Εκπσης Έβρου στην Ορεστιάδα

Κύρια υπουργέ,
Κύρια υφυπουργέ,
η επένδυση στην παιδεία αποτελεί το σίγουρο δρόμο για τη έξοδο της χώρας μας από την κρίση. Η ενίσχυση, ηθική και οικονομική, της εκπαίδευσης και των λειτουργών της εγγυάται την ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης και την αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
Όλο το προηγούμενο διάστημα το Δ.Σ. του Συλλόγου μας είχε εκφράσει την αντίρρησή του για τις καταργήσεις των Γραφείων Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα σχέδια που υλοποιήθηκαν από τους προκατόχους σας στο Υπουργείο Παιδείας.
Γενικότερος στόχος ήταν «η εξοικονόμηση πόρων», αφού με τη μείωση στελεχών θα χρειαζόταν λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό και μικρότερο κόστος για τη διατήρηση των υπηρεσιών. Λογιστικές λογικές που αντί να εξυπηρετούν, δυσχεραίνουν τον εκπαιδευτικό.
Η κα Διαμαντοπούλου, εμπνευστής και υλοποιητής του έργου αυτού, ανακοίνωσε τότε «εξοικονόμηση 2 εκατομμυρίων κατ’ έτος» κι έδωσε «τουλάχιστο 1,5 εκατομμύριο κατ’έτος» στα στελέχη που κατατάχθηκαν στον Α΄ βαθμό λόγω θέσης ενώ δεν τον κατείχαν.
Εγκαταλείφθηκαν περιοχές, σαν τη δική μας, χωρίς ή με δυσχερή διοικητική υποστήριξη.
Στο Νομό Έβρου, μετά την κατάργηση των Γραφείων Εκπ/σης, λειτουργεί μία και μοναδική Διεύθυνση στην Αλεξανδρούπολη, στο νότιο άκρο ενός Νομού με βάθος πλέον των 150 χιλιομέτρων, με διάσπαρτες σχολικές μονάδες, δημοτικά και νηπιαγωγεία, όπου – παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων στη Δ/νση – τα προβλήματα γραφειοκρατικής δυσλειτουργίας είναι εμφανή, οι αυξανόμενες ανάγκες για άμεσες λύσεις δεν μπορούν να ικανοποιηθούν και οι πολίτες που συναλλάσσονται χρειάζεται να κάνουν ολοήμερο ταξίδι.
Η προχειρότητα του σχεδιασμού της Διοικητικής αναδιάρθρωσης το 2011 δημιούργησε στους εκπαιδευτικούς και ους πολίτες του ακριτικού Νομού μας την αίσθηση της απομόνωσης και στα σχολεία σημαντικά προβλήματα.
Οφείλει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να επανεξετάσει με τη δέουσα σοβαρότητα το θέμα και να συμπεριλάβει σε νέο νόμο για την εκπαίδευση, την ίδρυση και λειτουργία στην Ορεστιάδα Β΄ Διεύθυνσης Πρωτ/θμιας Εκπ/σης Έβρου με χώρο ευθύνης το Βόρειο τμήμα του Νομού, τους Δήμους Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου,
σύμφωνα με τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες, τη χωροταξία και διασπορά των σχολικών μονάδων και τις ιδιαίτερες συνθήκες, όπως άλλωστε έγινε στην Αττική και σε άλλους Νομούς.
Οι σχολικές μονάδες στο Δήμο Ορεστιάδας είναι συνολικά 32 (15 δημοτικά, 17 νηπιαγωγεία) και Διδυμοτείχου 17 (8 δημοτικά, 9 νηπιαγωγεία) και οι κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είναι συνολικά 57.188 (37.695 στην Ορεστιάδα, 19.423 στο Διδ/χο). Οι αποστάσεις δε από τη σημερινή Δνση είναι 114 χλμ της Ορεστιάδας και 94 χλμ
του Διδ/χου.
Το κόστος λειτουργίας της υπηρεσίας θα είναι πολύ μικρό σε σχέση με το όφελος, αφού υπάρχουν ήδη δύο διοικητικοί υπάλληλοι των πρώην γραφείων που διατέθηκαν σε σχολεία και θα συμπεριλάβει μέρος των αποσπασμένων εκπ/κών της υφιστάμενης Δ/νσης που δεν θα έχει πλέον το σημερινό φόρτο εργασίας.
Σας μεταφέρουμε το δίκαιο αίτημα των μελών του Συλλόγου μας, των κατοίκων της περιοχής και σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ορεστιάδας που έλαβε σχετική απόφαση, ελπίζοντας στη στήριξή σας για να ιδρυθεί η Β’ Δ/νση Π/θμιας Εκπ/σης, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις και ν’ αντιμετωπίζονται τα θέματα που προκύπτουν άμεσα, οι εκπαιδευτικοί να τοποθετούνται στη νέα περιοχή μετάθεσης με τα προαναφερόμενα όρια και να περιοριστούν οι πολύωρες μετακινήσεις, σ’ ένα οδικό δίκτυο μεγάλης επικινδυνότητας το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του έτους.
Είμαστε βέβαιοι ότι η ευαισθησία σας θα σας ωθήσει στην θετική ανταπόκριση στο αίτημα μας και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.


Συντάκτης Νewsroom 17 Οκτωβρίου, 2019 09:41

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV