Super League με VAR την επόμενη σεζόν

Συντάκτης Γιάννης Βαβαλικούδης 19 Ιουνίου, 2019 19:04

Super League με VAR την επόμενη σεζόν

@super_league_gr

Από την προηγούμενη χρονιά, οι συζητήσεις περί εισαγωγής του συστήματος VAR (Video Assistant Referee) έγιναν όλο και πιο έντονες για την ελληνική πραγματικότητα. Με τον υφυπουργό Αθλητισμού κύριο Βασιλειάδη να είναι από τους πρώτους υπέρμαχους της ιδέας, η σκέψη αυτή θα υλοποιηθεί από την επόμενη σεζόν.


Η υπογραφή σύμβασης έργου για τον «Ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου με σύγχρονα ψηφιακά μέσα ΤΠΕ», ουσιαστικά σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας εποχής για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μιας εποχής αλλαγής, η οποία συμβαδίζει με τα νέα τεχνολογικά μέσα. Με την υπογραφή λοιπόν της σχετικής σύμβασης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, έκανε το επίσημο βήμα για να γίνει το VAR πραγματικότητα στα γήπεδα της Super League. O υπουργός, θέλοντας να τονίσει την ύπαρξη μιας ενιαίας πολιτικής, δήλωσε μάλιστα πως «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ένα ακόμη κομμάτι της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής, η οποία αγγίζει όλες τις πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στη χώρα μας».

Η επόμενη αγωνιστική σεζόν θα βρει λοιπόν όλα τα γήπεδα έτοιμα από τεχνικής άποψης ενώ οι διαιτητές έχουν ήδη ενημερωθεί και εκπαιδευτεί από πέρυσι. Το πρώτο πιλοτικό τεστ έγινε πάντως την προηγούμενη χρονιά,  με τη χρήση του συστήματος στον αγώνα Παναθηναϊκός-Παναιτωλικός. Έτσι λοιπόν η σεζόν 2019/20 θα ξεκινήσει με τις κορυφαίες ομάδας της Super League να αγωνίζονται για τον τίτλο  του πρωταθλητή και με τη live ψηφιακή υποβοήθηση της διαιτησίας. Πέρυσι ήταν η χρονιά του ΠΑΟΚ, ο οποίος πέτυχε νταμπλ πρώτη φορά στην ιστορία του, οπότε περιμένουμε να δούμε αν του χρόνου θα βρεθεί κάποιος να του βάλει «φρένο». Ο Ολυμπιακός φαίνεται να διανύει περίοδο ανάκαμψης και με συνταγή πάγκου και ρόστερ που αρχίζει να «δένει» θα συνεχίσει την προσπάθεια για την πρωτιά. Η ΑΕΚ, παραμένει πάντα ένα δυνατό χαρτί, παρότι βέβαια είχε αρκετά ατοπήματα τη χρονιά που πέρασε.

Στη μάχη του πρωταθλήματος θα ριχτούν ξανά οι ομάδες από τα τέλη Αυγούστου και αυτή τη φορά θα συναντήσουν νέα δεδομένα στα γήπεδα. Το VAR είναι πραγματικότητα, έχοντας ήδη περάσει τη μεγάλη δοκιμασία του μουντιάλ. Με τη FIFA να έχει τονίσει εδώ και χρόνια την αναγκαιότητα ένταξης της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο, στη Ρωσία βρήκε πρόσφορο έδαφος για την πρώτη, τεράστια δοκιμή.

Φυσικά όπως και σε κάθε τι νέο, υπάρχουν οι υπερασπιστές και οι κατακριτές του VAR. Το κυριότερο ίσως μειονέκτημα που εντοπίζεται στη λειτουργία του VAR, βρίσκεται στη μείωση της εμπειρίας του αθλήματος, λόγω των «άχαρων» διακοπών. Αυτό όμως είναι κάτι που από τη μία συνηθίζεται με το χρόνο και από την άλλη με τις συνεχείς βελτιώσεις του συστήματος μπορεί ακόμα και να εξαλειφθεί. Όπως κι αν έχει, το VAR σίγουρα συντελεί στην εξασφάλιση της διαφάνειας του αθλήματος και στην υποβοήθηση του δύσκολου έργου της διαιτησίας. Ευχή όλων είναι να «γίνει το πιο λαοφιλές άθλημα ομορφότερο, ώστε ο Έλληνας φίλαθλος να ασχολείται λιγότερο με τις αποφάσεις των διαιτητών και περισσότερο με το θέαμα», όπως δήλωσε ο υπουργός κος Παππάς.


Συντάκτης Γιάννης Βαβαλικούδης 19 Ιουνίου, 2019 19:04

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV