Τροπολογία για τους Κούκλατζη-Μητρετώδη κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 4 Ιουλίου, 2018 18:13

Τροπολογία για τους Κούκλατζη-Μητρετώδη κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή

Οι τελευταίες εξελίξεις και δηλώσεις για τους δύο στρατιωτικούς Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελο Μητρετώδη που βρίσκονται κρατούμενοι στις φυλακές της Αδριανούπολης – Ειδική μηνιαία αποζημίωση και επιχείρημα μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία ορίζει τροπολογία

Ειδική μηνιαία αποζημίωση θα καταβάλλεται στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, όπως προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας που αφορά την κύρωση μνημονίου κατανόησης μεταξύ των υπουργείων Άμυνας της Ελλάδος με άλλα ευρωπαϊκά κράτη για πολυεθνική συνεργασία.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη, και έγινε δεκτή από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, ενώ την υπερψήφισαν όλα τα κόμματα.


Στη ρύθμιση ορίζεται ότι σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία εν καιρώ ειρήνης τελούν σε καθεστώς κράτησης σε χώρα της αλλοδαπής θα τους καταβάλλεται ειδική αποζημίωση εξωτερικού.

Όπως ανέφερε ο κ. Καμμένος, η ρύθμιση αυτή θα δώσει το επιχείρημα της μόνιμης κατοικίας στους δύο Έλληνες που κρατούνται στην Τουρκία, προκειμένου το δικαστήριο να μην έχει ερείσματα για την περαιτέρω κράτησή τους.

«Την Παρασκευή υπάρχει δικαστήριο. Δεν μπορούσα να το αφήσω έτσι» είπε ο κ. Καμμένος. Ωστόσο η δήλωση του κ. Καμμένου δεν επιβεβαιώνεται καθώς δεν έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την υποβολή αιτήματος αποφυλάκισης των δύο στρατιωτικών και η απορριπτική απάντηση από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές της γείτονος. Υπενθυμίζεται ότι μία μόνο φορά το μήνα σύμφωνα με τον νόμο στην Τουρκία μπορεί να υποβάλλεται νέο αίτημα αποφυλάκισης.

Δηλώσεις για το θέμα των δύο στρατιωτικών έκανε πριν λίγες ημέρες και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φ. Κουβέλης. Με συνέντευξη του στα Νέα ο κ. Κουβέλης εμφανίστηκε απαισιόδοξος και δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις για τον χρόνο της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών λέγοντας ότι ακόμα δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ενώ τονίζει ότι και ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε απρόθυμος να λήξει την κράτηση κατά την συνομιλία του με τον κ. Τσίπρα. “Για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας στελεχών δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη. Ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα στον τούρκο πρόεδρο την επόμενη της εκλογής του, αλλά η απάντηση που έλαβε παραπέμπει το θέμα στο μέλλον. Ευελπιστώ στο προσεχές” ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ωστόσο ελπίδες για το ζήτημα των δύο στρατιωτικών, πέραν της τροπολογίας που προσφέρει στους Κούκλατζη και Μητρετώδη μόνιμη κατοικία στην Τουρκία, επαφίενται στην απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε μια κίνηση καλής θέλησης, ειδικά από τη στιγμή που αποφασίστηκε η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η Τουρκία μετά το πραξικόπημα.

Την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον πολιτικό του σύμμαχο και ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί –βάσει των φιλοκυβερνητικών τουρκικών ΜΜΕ – συμφώνησαν να μην επεκτείνουν άλλο την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016. Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, μεταξύ των μέτρων που έχουν επιβληθεί είναι η αναστολή της ισχύος της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει υπογραφεί και από την Τουρκία.

Στο άρθρο 5 η Συνθήκη αναφέρει: «Αν σε συλλάβουν, έχεις το δικαίωμα να γνωρίζεις γιατί. Αν συλληφθείς, έχεις το δικαίωμα να περάσεις σε σύντομο χρόνο από δίκη ή να αφεθείς ελεύθερος μέχρι να πραγματοποιηθεί η δίκη».

Ενδεχομένως αυτό να επηρεάσει θετικά την τουρκική δικαιοσύνη και να αποφασίσει μελλοντικά υπέρ των Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, Τα Νέα


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 4 Ιουλίου, 2018 18:13

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV