Απάντηση Χασανίδη στα επικριτικά δημοσιεύματα για την υπογραφή του σε κείμενο για το Μακεδονικό

Συντάκτης Νewsroom 3 Ιουλίου, 2018 13:59

Απάντηση Χασανίδη στα επικριτικά δημοσιεύματα για την υπογραφή του σε κείμενο για το Μακεδονικό

Απάντηση σε δημοσιεύματα και τοποθετήσεις ,σχετικά με την υπογραφή του σε  κείμενο υπέρ της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ΠΓΔΜ που υπέγραψαν 310 συνδικαλιστές της Αυτόνομης Ριζοσπαστικής κίνησης, έδωσε στην δημοσιότητα ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας Πέτρος Χασανίδης με την οποία διαφοροποιεί κατά κύριο λόγο την στάση του από το σύνολο του Εργατικού Κέντρου και τη χαρακτηρίζει προσωπική αλλά και “δικαιολογεί” την απόφαση του να υπογράψει το εν λόγω κείμενο το οποίο όπως χαρακτηριστικά αναφέρει είχε ως σκοπό να περάσει  το μήνυμα της μετριοπάθειας  και της συνεργασίας. Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Χασανίδη αλλά και το κείμενο των 310 συνδικαλιστών.

Με αφορμή το κείμενο που κυκλοφόρησε με υπογραφές από το χώρο της εργασίας και το οποίο συνυπέγραψα, δημιουργήθηκε ένα θέμα πάνω στο οποίο κάποιοι  προσπάθησαν να σπεκουλάρουν .


Ανεξάρτητα από το αν κάποιος συμφωνεί η διαφωνεί με το συγκεκριμένο κείμενο, η φιλοδοξία του ήταν να περάσει  το μήνυμα της μετριοπάθειας  και της συνεργασίας μεταξύ των εργαζόμενων στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην πατρίδα μας.

Δυστυχώς όμως τα αποτελέσματα τα οποία παρήγαγε κινήθηκαν σε λάθος κατεύθυνση, και αυτή είναι η αλήθεια, καθώς εγκλωβιστήκαμε ξανά σε μια αδιέξοδη εσωτερική αντιπαράθεση με όρους και χαρακτηρισμούς που σε καμιά περίπτωση δεν τιμούν κανένα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα που δημιουργήθηκε κάποιοι προσπάθησαν να ταυτίσουν την υπογραφή μου με το σύνολο της οργάνωσης και τη μετατροπή της σε μαγαζί της κυβέρνησης.

Τους απαντώ λοιπόν και το ξεκαθαρίζω μια και καλή. Το εργατικό κέντρο Ορεστιάδας δεν ήταν και δε θα γίνει πότε φερέφωνο καμιάς κυβέρνησης και κανενός κόμματος. Όλα αυτά τα χρόνια πορεύτηκε μέσα από δύσκολες καταστάσεις  με συμπαραστάτη τον κόσμο του και τις υγιείς  δυνάμεις της περιοχής μας.

Όλοι εμείς που έχουμε την ευθύνη της διοίκησης και της πορείας του ΕΚΟ, άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές καταβολές και ιδεολογίες, έχουμε δώσει ένα λόγο τιμής. Ότι πέρα και πάνω από τις διάφορες μας βάζουμε τα συμφέροντα και τις ανάγκες των ανθρώπων που εκπροσωπούμε αλλά και την αγάπη μας για το τόπο και την περιοχή μας.

Θα εξακολουθήσω και θα εξακολουθήσουμε να λειτουργούμε συνολικά πάνω σε αυτήν την φιλοσοφία του αγώνα της διεκδίκησης και της σύγκρουσης, χωρίς συμβιβασμούς και δεσμεύσεις,  για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και απόψεων.

Πέτρος Χασανίδης
Πρόεδρος Ε.Κ. Ορεστιάδας

Το κείμενο που υπέγραψε μεταξύ 310 συνδικαλιστών και ο κ.Χασανίδης:

Μιλάμε την ίδια γλώσσα …

Η συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ έχει στόχο να κλείσει μια μακρά περίοδο εντάσεων και συγκρούσεων, που τροφοδοτήθηκε από την μισαλλοδοξία και τους εκατέρωθεν εθνικισμούς, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για την ειρήνη, τη φιλία και την συνεργασία στα πολύπαθα Βαλκάνια.

Σε αυτή τη συγκυρία η μόνη επιλογή που έχουν οι εργαζόμενοι/ες είναι ο δρόμος της αλληλεγγύης, της ειρήνης και της συνεργασίας και δεν πρέπει να αφεθεί χώρος στην εθνικιστική ακροδεξιά και τους νεοναζί να δηλητηριάσουν την Ελληνική κοινωνία, εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία στα θέματα αυτά. Αντίθετα πρέπει να αγωνιστούμε για την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των λαών και να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας με τους εργαζόμενους/ες της γειτονικής χώρας

Τίποτα δεν έχουν να χωρίσουν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Πολλά είναι τα κοινά προβλήματα, για τα οποία ποτέ δεν είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε. Οι επιλογές της μισαλλοδοξίας και του εθνικισμού μας οδήγησαν σε διαμάχες για το όνομα, την εθνικότητα, ενώ είναι βέβαιο ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα όταν αναφερόμαστε στα προβλήματα και τους αγώνες των εργαζομένων. Η ειρηνική συνύπαρξη δίνει τη δυνατότητα για κοινούς αγώνες απέναντι στα κοινά προβλήματα: την λιτότητα, την φτώχεια, την ανεργία και κοινές διεκδικήσεις για εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Οι προκλήσεις για τον κόσμο της εργασίας είναι πολύ μεγάλες για να αφήνουμε να μας τυφλώνει ο φόβος για την υποτιθέμενη απώλεια της εθνικής μας ταυτότητας. Η διατήρηση μιας άγονης διαμάχης δεν θα έφερνε πίσω τους χιλιάδες νέους που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, δεν θα έδινε δουλειά στους χιλιάδες ανέργους. Όταν η ειρήνη και η αλληλεγγύη μεταξύ των Λαών στεριώσει, τότε οι εργαζόμενοι θα ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον. Μπορούμε να επικεντρωθούμε με όλες μας τις δυνάμεις και να αναπτύξουμε τους αγώνες με καλύτερους όρους και σε συνεργασία με τα εργατικά κινήματα των Βαλκανικών χωρών, στη μάχη ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.


Συντάκτης Νewsroom 3 Ιουλίου, 2018 13:59

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV