Σε τακτικές του Ερντογάν αποδίδει ο Μαυρίδης την υψηλή μεταναστευτική ροή των τελευταίων ημερών

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 1 Μαΐου, 2018 10:53

Σε τακτικές του Ερντογάν αποδίδει ο Μαυρίδης την υψηλή μεταναστευτική ροή των τελευταίων ημερών

Για το θέμα των μεταναστευτικών ροών, που ολοένα και αυξάνονται στον Έβρο, και με αφορμή την παρουσία του στην Επιτροπή της Βουλής που ασχολήθηκε με το μεταναστευτικό αλλά και τα όσα δήλωσε σχετικά στην βρετανική εφημερίδα The Guardian μίλησε στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης.

Ο κ. Μαυρίδης κλήθηκε να μιλήσει για την κατάσταση τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή,  κατάσταση που όπως λέει μετέφερε και στη συνέντευξή του στην εφημερίδα αλλά και στην διαρκή Επιτροπή της Βουλής όπου κλήθηκε να μιλήσει για το θέμα του μεταναστευτικού με αφορμή την συζήτηση-διαβούλευση για το σχετικό νομοσχέδιο.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο κ. Μαυρίδης δήλωσε και ενώπιον της Βουλής “αν ξεκινούσαμε από μηδενική βάση θα ήταν πάρα πολύ καλό αυτό το νομοσχέδιο έρχεται όμως σε μία χρονική στιγμή που όλο το σύστημα, να το ονομάσω έτσι, στην Ελλάδα της διεκπεραίωσης των υποθέσεων έχει μπλοκάρει” κάτι που είναι φανερό και στις υπηρεσίες της περιοχής (ΠΡΟΚΕΚΑ, Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης) που σημειώνεται υπεραριθμία και ακόμα υπάρχει μία αδυναμία τάχιστης διεκπεραίωσης των υποθέσεων παρ’όλες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων, εξαιτίας της υποστελέχωσης. Αναφορικά με το θέμα της έλλειψης προσωπικού μίλησε αναλυτικότερα και στην συνέχεια είπε χαρακτηριστικά: “Οι αστυνομικοί μας υπάλληλοι τους τελευταίους μήνες κάνουν μία υπεράνθρωπη προσπάθεια και αυτοί. Σε βάρδια με τέσσερα άτομα δεν μπορείς να ελέγξεις 500 ανθρώπους. Οι συνθήκες δεν είναι μόνο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες απάνθρωπες είναι για τους ίδιους αστυνομικούς


Σχετικά με τις προσφυγικές ροές , ο δήμαρχος Ορεστιάδας δηλώνει πως παρά το γεγονός πως το Σαββατοκύριακο ήταν μειωμένες οι διελεύσεις, τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει αύξηση των ροών λόγω των γεγονότων στο Αφρίν αλλά και “με μία διευκόλυνση από την πλευρά της Τουρκίας έτσι ώστε να περνάνε πιο εύκολα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Ελλάδα“.

Δεν υπάρχει η αλληλοσυνεννόηση μεταξύ ελληνικής και τουρκικής πλευράς για να μπορέσουν να εμποδίσουν αυτή την ανεξέλεγκτη μετακίνηση. Εν αντιθέσει στα Βούλγαροτουρκικά σύνορα έχει αυξηθεί η αστυνόμευση από πλευράς Τουρκίας και δεν περνάει τίποτα από εκεί” εξηγεί ο κ. Μαυρίδης αποδίδοντας και πολιτικές σκοπιμότητες από πλευράς Ερντογάν στο θέμα της αύξησης των ροών.

Ενδεικτικά τα νούμερα της προηγούμενης εβδομάδας μιλούσαν για 350 ανθρώπους ημερησίως, αναφέρει στην συνέχεια επισημαίνοντας: “Όπως δήλωσα και στον κ. Βίτσα, τον αρμόδιο Υπουργό, είναι μεγαλύτερος αυτός ο αριθμός γιατί κάποιοι δεν καταγράφονται. Βλέπουμε ανθρώπους που κατευθείαν κινούνται μέσα στη χώρα, δεν περνάνε από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης άρα ο αριθμός είναι κατά κάτι αυξημένος από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου. […] Βλέπουμε και μας ανησυχεί το γεγονός ότι φαίνεται και λόγω των καιρικών συνθηκών και της μείωσης της στάθμης των νερών στον Έβρο ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες“.

Για το αν τίθεται θέμα κέντρου υποδοχής στην Θράκη ο κ. Μαυρίδης απάντησε: “Η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργού ήταν ξεκάθαρη ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κέντρο ανοιχτής φιλοξενίας στη Θράκη και αυτό που ισχύει θα ισχύσει. Αυτή είναι η επίσημη διαβεβαίωση” ενώ για άλλη μία φορά δήλωσε πως για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση πρέπει να ενεργοποιηθεί η Frontex “έτσι ώστε να αναλάβει το ρόλο της αποτροπής και να μην έχει μόνο το ρόλο της διεκπεραιώσης γραφειοκρατικών υποθέσεων ή ελέγχου των δικών μας υπηρεσιών, γιατί αυτό γίνεται τώρα. Η φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων από Frontex δεν υπάρχει“.

Τέλος ο Δήμαρχος Ορεστιάδας μίλησε για τον διαχωρισμό που πρέπει να υπάρξει μεταξύ προσφύγων και παράνομων μεταναστών: “Εκείνο που τόνισα ιδιαίτερα είναι ότι πρέπει επιτέλους να έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση πρόσφυγες με παράνομα εισελθόντες μετανάστες. […] Η Ελλάδα πρέπει να θωρακίσει τα σύνορα της, τα σύνορα της ευρωπαϊκής ένωσης και να μην είναι το ξέφραγο αμπέλι για κανέναν που θέλει να μπει μέσα στη χώρα“.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian

Με φόντο το πέρασμα 2.900 προσφύγων και μεταναστών τον Απρίλιο στην Ελλάδα μέσω των περασμάτων στον Έβρο, η εφημερίδα Guardian σε εκτενές ρεπορτάζ της περιγράφει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.
Ο δήμαρχος Ορεστιάδας αλλά και ο Ερυθρός Σταυρός χτυπούν καμπανάκι για τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, εμφανίζεται καθησυχαστικός.
Η κατάσταση είναι στο όριο να ξεφύγει επισημαίνει ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης. Περιγράφει τη δύσκολη κατάσταση μιλώντας για «υποδομές υποδοχής που είναι υπερπλήρεις. Τα πράγματα είναι στο όριο να ξεφύγουν τελείως από τον έλεγχο.
Έρχονται περισσότεροι από αυτούς που μπορούμε να καταγράψουμε. Η κυβέρνηση έστειλε επιπλέον 120 αστυνομικούς αλλά αυτό είναι ένα προσωρινό και όχι αρκετό μέτρο.» Ο κ. Μαυρίδης υποστηρίζει ότι για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση πρέπει να ενεργοποιηθεί η Frontex.
Το μοναδικό κέντρο υποδοχής της περιοχής έχει δυνατότητα επεξεργασίας 240 ατόμων. Ελλείψει στέγασης, οι αρχές τοποθετούν νεοφερμένους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις κράτησης της αστυνομίας όπου η πρόσβαση σε διερμηνείς και άλλες υπηρεσίες περιορίζεται αυστηρά.
Κάποιοι από αυτούς που κρατούνται στην αστυνομία κρατούνται για περισσότερο από τρεις μήνες, ανέφερε εκπρόσωπος της ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.  «Οι συνθήκες είναι δύσκολες, μεταξύ των εκατοντάδων που κρατούνται βρίσκονται και έγκυες, πολύ μικρά παιδιά και άτομα που χρειάζονται ιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα».
«Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Όλα είναι υπό έλεγχο» δηλώνει από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
Οι περισσότεροι από αυτούς που εισήλθαν τους τελευταίους μήνες μέσα από το πέρασμα του Έβρου είναι κυρίως Κούρδοι από το Αφρίν της Συρίας που φεύγουν κατά εκατοντάδες μετά τη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας.
Τον φόβο ότι όσο πέφτει η στάθμη του Έβρου τόσο περισσότεροι θα τολμούν το ταξίδι εκφράζει ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Ruben Cano μιλώντας στον Guardian.
«Δεν ξέρουμε τι προκάλεσε την αλλαγή αλλά ανησυχούμε ότι όσο βελτιώνεται ο καιρός και η στάθμη του νερού υποχωρεί, τότε ολοένα και περισσότεροι θα τολμούν το ταξίδι γιατί θα είναι ευκολότερο το πέρασμα».
Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει εκ νέου παλαιότερα κέντρα υποδοχής αλλά και να επεκτείνει τη χωρητικότητα των ήδη υπαρχόντων αλλά, όπως τονίζει «η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η αντίδραση μπορεί να μην είναι τόσο άμεση.
Επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους που καταγράφεται η αύξηση αυτή ο δήμαρχος Ορεστιάδας την αποδίδει αφενός στο γεγονός ότι «οι μετανάστες αυτοί δεν καλύπτονται από τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ» και αφετέρου στο ότι «έχει κυκλοφορήσει η φήμη ότι η κατάσταση στα νησιά είναι δραματική».
Προσθέτει, μάλιστα, ότι «καθημερινά έχουμε τέσσερα λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και είναι γεμάτα με μετανάστες γιατί αυτοί οι άνθρωποι αφού φτάσουν και καταγραφούν μπορούν να κινηθούν ελεύθερα σε όλη τη χώρα».

Με πληροφορίες από: iefimerida.gr 


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 1 Μαΐου, 2018 10:53

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV