1 Δεκέμβρη Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη Δεκέμβριος 1, 2017 13:24

1 Δεκέμβρη Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, μετά από απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πολλοί είναι φορείς του ιού HIV. Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV.

Η λοίμωξη από τον ιό ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας και το σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (human immunodeficiency virus infection and acquired immune deficiency syndrome‎) ή HIV/AIDS όπως συνηθίζεται να αναφέρεται είναι μια νόσος του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV).

Η νόσος παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα και παρεμποδίζει τη λειτουργία του, κάνοντας τα άτομα με AIDS περισσότερο πιθανά να αποκτήσουν λοιμώξεις, όπως ευκαιριακές λοιμώξεις και όγκους που συνήθως δεν προσβάλουν τα άτομα με λειτουργικά ανοσοποιητικά συστήματα. Αυτή η ευπάθεια χειροτερεύει με την εξέλιξη της νόσου.

Μέτρα πρόληψης έναντι του ιού είναι κυρίως το προφυλακτικό κατά την σεξουαλική επαφή καθώς και καθαρές και αποστειρωμένες σύριγγες και βελόνες.

Αντιμετώπιση

Ο HIV είναι ένας ρετροϊός, και τα φάρμακα που στοχεύουν σε αυτόν λέγονται αντιρετροϊκά. Ο συνδυασμός αντιρετροϊκών φαρμάκων, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, σταματάει εντελώς τη μόλυνση νέων κυττάρων, αλλά δεν έχει καμία επίδραση στα κύτταρα που έχουν ήδη μολυνθεί και βρίσκονται κρυμμένα στον οργανισμό ενός οροθετικού ανθρώπου.

Αυτά τα φάρμακα μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη του AIDS και επιτρέπουν στα άτομα με HIV λοίμωξη να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή για όσο διάστημα λαμβάνουν τα φάρμακα. Αλλά τα αντιρετροϊκά που υπάρχουν σήμερα δεν μπορούν να θεραπεύσουν πλήρως την HIV λοίμωξη.

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται αναρίθμητες εκδηλώσεις με σκοπό την ενημέρωση και την προφύλαξη από το AIDS σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ένα πολύ ενδιαφέρον και επεξηγηματικό βίντεο για το θέμα του HIV/AIDS είναι το παρακάτω, όπου με απλά λόγια μας εξηγεί τι είναι το HIV/AIDS και πως αντιμετωπίζεται.

Δείτε το βίντεο εδώ:

 


Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη Δεκέμβριος 1, 2017 13:24

Συνεντεύξεις

Μουρμούρια
NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV

upart300

Πρωτοσέλιδα

Εγγραφείτε στο Newsletter