Όσα συζητήθηκαν στην συνάντηση του Περιφερειάρχη με την Υπουργό Πολιτισμού

Συντάκτης Νewsroom 11 Φεβρουαρίου, 2020 12:30

Όσα συζητήθηκαν στην συνάντηση του Περιφερειάρχη με την Υπουργό Πολιτισμού

Η ανάδειξη των μνημείων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την Υπουργό Πολιτισμού στην Κομοτηνή

Η προστασία και ανάδειξη της μνημειακής και ιστορικής κληρονομιάς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ήταν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη και του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιου.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν συνεργάτες και ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Κώστας Σιμιτσής και στελέχη από τη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, εξετάστηκε διεξοδικά η συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και του Υπουργείου σε μια σειρά από θέματα:


  1. Την επιτάχυνση των έργων του Υπουργείου (παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, συντηρήσεις, αναστηλώσεις, εργασίες ανάδειξης και προσβασιμότητας) τα οποία εκτελούνται σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.
  2. Την ωρίμανση των μελετών για επεμβάσεις σε μνημεία που χρήζουν προστασίας και ανάδειξης ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας με πόρους που ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κατασκευή του μουσειακού κελύφους στον Τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης, στη συντήρηση των τοιχογραφιών της Παναγίας Κοσμοσώτειρας στις Φέρες, σε συνολικές παρεμβάσεις στα μνημεία της Σαμοθράκης καθώς και άλλα έργα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

  • Τη σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ του Υπουργείου και της Περιφέρειας για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών που θα επιτρέψουν την αποκατάσταση του κάστρου του Διδυμοτείχου και για τη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής.

Αναλυτικές ανακοινώσεις για όλα τα έργα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη θα υπάρξουν όταν ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για τη χρηματοδότησή τους. 

Πριν τη σύσκεψη, ο κ. Περιφερειάρχης συνόδευσε και ξενάγησε την κ. Υπουργό στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής. 


Συντάκτης Νewsroom 11 Φεβρουαρίου, 2020 12:30

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV