Χιλιάδες “υγειονομικοί μετανάστες” λόγω ανισοτήτων στη λειτουργία του ΕΣΥ

Συντάκτης Νewsroom 22 Μαρτίου, 2011 11:23

Το πρώτο βήμα για τη συγχώνευση δημόσιων νοσηλευτικών μονάδων αποτελεί ο υγειονομικός χάρτης της χώρας.


Ο χάρτης παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, και περιλαμβάνει τις λειτουργούσες μονάδες, την κίνηση των ασθενών ανά περιοχή, δείκτες νοσηρότητας και απόψεις των χρηστών. Με βάση αυτά τα στοιχεία και το πόρισμα του καθηγητή κ. Λυκούργου Λιαρόπουλου, που παραδίδεται στις 31 Μαρτίου, το υπουργείο θα αποφασίσει ποια νοσοκομεία θα συγχωνευτούν.

«Την 1η Απριλίου ξεκινάει ο εθνικός διάλογος, ο οποίος θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου και την 1η Ιουλίου θα έχουμε την πρώτη απόφαση για συγχώνευση», τόνισε χθες ο κ. Λοβέρδος.

Αναφερόμενος στον υγειονομικό χάρτη, είπε ότι «αρχίζουμε να αποκτάμε εικόνα» και σημείωσε ότι δεν μπορείς να αρχίσεις συγχωνεύσεις εάν δεν γνωρίζεις πού βρίσκονται οι υπό συγχώνευση μονάδες. Τα στοιχεία του χάρτη, που παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή κ. Γιάννη Κυριόπουλο, καταδεικνύουν έντονες ανισότητες για τη λειτουργία του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία αποδίδουν πολύ καλά, με πρώτο το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων.

Το βάρος της περίθαλψης -εξήγησε- σηκώνουν επτά νομοί (Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Αττικής, Λάρισας, Ηρακλείου και Έβρου). Στις υγειονομικές τους μονάδες καταλήγουν πολλοί από τους ασθενείς των άλλων νομών, οι οποίοι μετακινούνται προκειμένου να νοσηλευτούν.

Οι ειδικοί διευκρίνισαν ότι το ποσοστό των ασθενών που φεύγουν από τον νομό τους είναι ανεκτό όταν δεν ξεπερνά το 15% και μη αποδεκτό όταν είναι πάνω από 26%. Ο υγειονομικός χάρτης καταδεικνύει ότι 24 νομοί έχουν μη αποδεκτές ροές ασθενών. Την πρώτη θέση κατέχουν οι Κυκλάδες (67,9%) και ακολουθούν η Πρέβεζα (51,7%), η Εύβοια (47,8%), η Βοιωτία (45,9%), η Φθιώτιδα (45,5%), η Χαλκιδική (45,5%) και η Θεσπρωτία (44%).

Πηγή: Έθνος


Συντάκτης Νewsroom 22 Μαρτίου, 2011 11:23

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV