Χαμαλίδης: “Η ανάπτυξη πρέπει να βασιστεί σε περισσότερους από έναν πυλώνα”(video)

Συντάκτης Νewsroom 23 Μαΐου, 2011 08:28

Χαμαλίδης: “Η ανάπτυξη πρέπει να βασιστεί σε περισσότερους από έναν πυλώνα”(video)

Συζήτηση με θέμα «Τόνωση της τοπικής οικονομίας» από την Νέα Αρχή
Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα την “Τόνωση της τοπικής οικονομίας” πραγματοποίησε την Κυριακή το βράδυ στο Πανεπιστήμιο της Ορεστιάδας η δημοτική παράταξη “Νέα Αρχή” με επικεφαλής τον Λευτέρη Χαμαλίδη. Με κύριο μέλημα την ανάδειξη των “συγκριτικών πλεονεκτημάτων” της περιοχής η συγκεκριμένη εκδήλωση κατόρθωσε να δώσει μια σοβαρή απάντηση σε πολλά καίρια ερωτήματα.

Στο ακροατήριο δόθηκαν ακριβείς πληροφορίες για τα μεγέθη της κτηνοτροφίας στην περιοχή. Σκιαγραφήθηκαν οι προβληματισμοί του κλάδου, δίνοντας μια εικόνα για τα σημαντικότερα εμπόδια, αλλά και για τις προοπτικές ανάπτυξης του τομέα. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Δαδούση (Κτηνίατρος – Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας) πρωτίστως θα πρέπει να δημιουργηθούν ομαλές συνθήκες ανταγωνισμού, ενώ επίσης απαραίτητη είναι η θέσπιση μηχανισμών ελέγχου παράνομων ελληνοποιήσεων ξένων προϊόντων. Η εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου, ο εκσυγχρονισμός των σφαγείων, η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και η οργάνωση των πωλήσεων αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την επιβίωση και ανάπτυξη του τομέα.


Τις συνισταμένες της αγροτικής παραγωγής των τελευταίων δέκα ετών στο Βόρειο Έβρο παρουσίασε ο Στέλιος Τσακίρης. Το γράφημά του αποκάλυψε τις αυξομειώσεις στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, αλλά και την εγκατάλειψη ορισμένων “παραδοσιακών” καλλιεργειών, του αραβοσίτου και της ζάχαρης. Δίνοντας παραδείγματα για επιτυχείς αγροτικές επιχειρήσεις, όπως του συνεταιρισμού “Άρδα” ή του “Σκόρδου Βύσσας” ο γεωπόνος τόνισε, ότι τα εδάφη του Βορείου Έβρου, που χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για ποικίλες καλλιέργειες, πληρούν τις προϋποθέσεις για μια σταθερή αγροτική ανάπτυξη.
Κοινό της συζήτησης

Το θέμα της αναγκαίας για την επιβίωση της τοπικής αγοράς ρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες ανέπτυξε ο Βασίλης Δημητριάδης (Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Βιοτεχνών Βορείου Έβρου). Σύμφωνα με τον κ. Δημιτριάδη, Τούρκοι πιθανοί πελάτες, που επιθυμούν να ψωνίσουν ελληνικά προϊόντα, αποτρέπονται από το υψηλό κόστος μετάβασης στη χώρα μας, ενώ αντίθετα Έλληνες πολίτες προσφεύγουν με μεγάλη ευκολία στις γειτονικές αγορές της Τουρκίας και της Βουλγαρίας. Τα επιχειρήματά του  υποστήριξε και η κ. Ελένη Ιντζεπελίδου, μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Έβρου & Πρόεδρος Επιμελητηριακής Κίνησης ”Νέοι Επαγγελματικοί Ορίζοντες”.

Η εισήγηση που κέντρισε με πολύ ιδιαίτερο τρόπο το ενδιαφέρον του κοινού ήταν σίγουρα εκείνη του γεωλόγου/γεωθερμικού Αδάμ Αδαμίδη, ο οποίος εξήγησε τις δυνατότητες εκμετάλλευσης της γεωθερμίας, που βρίσκεται παντού στο έδαφος και μπορεί να απαλύνει τα νοικοκυριά και τους δήμους από τα υψηλά κόστη θέρμανσης/ψύξης και ρεύματος που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Βορείου Έβρου. Ο κ. Αδαμίδης, ωστόσο, αναφέρθηκε και σε άλλες “έξυπνες” και εναλλακτικές μορφές ενέργειας, που σχετίζονται με την εκμετάλλευση των υπαρκτών φυσικών πόρων, του νερού ή και των ορυκτών, όπως για παράδειγμα του ζεολίθου.

Με φόντο τις παραπάνω εισηγήσεις ο Λευτέρης Χαμαλίδης διατύπωσε την ανάγκη να βασιστεί η ανάπτυξη της περιοχής σε περισσότερους από έναν πυλώνα. Η γεωργία, η κτηνοτροφία, η διασυνοριακότητα και η αξιοποίηση των φυσικών πόρων θα μπορούσαν να γίνουν ισοδύναμες κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης για την περιοχή, θα μπορούσαν να αλληλοσυμπληρώνονται εξασφαλίζοντας οικονομική αυτάρκεια και σταθερότητα.

Επιμέλεια : Πόπη Κουρτίδη, Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Βαβαλικούδης

 


Συντάκτης Νewsroom 23 Μαΐου, 2011 08:28

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV