Φρούτα για τους μαθητές …της Αθήνας και της Θεσσαλονικής

Συντάκτης Νewsroom 7 Ιουνίου, 2011 08:13

Φρούτα για τους μαθητές …της Αθήνας και της Θεσσαλονικής

Πρόγραμμα προώθησης φρούτων στα σχολεία


Για πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα μας το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα της προώθησης των φρούτων στα σχολεία σε 1.542 Δημόσια και Ιδιωτικά δημοτικά και σε 282.366 μαθητές της περιφέρειας Αττικής και της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

H διανομή των φρούτων ξεκίνησε στις 20-5-2011 και θα ολοκληρωθεί στις 10-06-2011.

Στόχος του προγράμματος είναι η υιοθέτηση καλών διατροφικών συνηθειών και καταναλωτικών προτύπων από την παιδική ηλικία μέσω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων καθώς και η ενίσχυση της οικονομικής θέσης των παραγωγών μας.

Τα φρούτα και λαχανικά που αποφασίστηκε να διανεμηθούν μετά από σύσταση ειδικής διατροφικής επιτροπής στην φετινή πιλοτική περίοδο είναι: μήλα, πορτοκάλια, αγγουράκια, ξηρή σταφίδα.

Τα πορτοκάλια, μήλα και αγγουράκια είναι προϊόντα  Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, η δε κορινθιακή σταφίδα είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Σχετικά με χθεσινό δημοσίευμα, το ΥΠΑΑΤ διευκρινίζει ότι με βάση την Υπουργική Απόφαση 136432/24.02.2011 (ΦΕΚ 458Β/2011) προβλέπονται επιτόπιοι έλεγχοι στις μονάδες τυποποίησης, συσκευασίας και αποθήκευσης των προϊόντων που θα διανεμηθούν στα σχολεία. Οι έλεγχοι αυτοί αφορούν τόσο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά  τους όσο και τα υπολείμματα  φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Η ανάλυση διεξάγεται σε εργαστήριο ελέγχου υπολειμμάτων διαπιστευμένο κατά το διεθνές πρότυπο ISO/IEC 17025/2005.

Κάθε παρτίδα προϊόντος προκειμένου να διακινηθεί συνοδεύεται με το «δελτίο ανάλυσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων».

Για επιπλέον διασφάλιση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έστειλε για έλεγχο «αντιδείγματα» στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Από τις σχετικές αναλύσεις δεν προέκυψε οποιοδήποτε πρόβλημα.

Επίσης, με βάση τους ελέγχους που έγιναν δεσμεύτηκε παρτίδα 16,86 τόνων σταφίδας η οποία κρίθηκε ακατάλληλη προς κατανάλωση.

Επομένως  με βάση  τους  ελέγχους  που έχουν  γίνει, όλα τα προϊόντα που διανεμήθηκαν ή θα διανεμηθούν ήταν απολύτως  ασφαλή διότι δεν ανιχνεύτηκαν συγκεντρώσεις φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα Ανώτατα Όρια Υπολειμμάτων  (MRL) που έχουν θεσπιστεί  με τον κοινοτικό  κανονισμό 396/2005.

 


Συντάκτης Νewsroom 7 Ιουνίου, 2011 08:13

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV