Φέρες: Τιμητική επίσκεψη στον τόπο θυσίας των 5 εκτελεσμένων αγωνιστών

Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 21 Ιανουαρίου, 2022 09:41

Φέρες: Τιμητική επίσκεψη στον τόπο θυσίας των 5 εκτελεσμένων αγωνιστών

Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου-Ορεστιάδας, θα επισκεφτεί τον τόπο θυσίας των 5 εκτελεσμένων αγωνιστών.

Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου-Ορεστιάδας, τιμώντας τους 5 εκτελεσμένους αγωνιστές, θα επισκεφτούν το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 11:00 π.μ., τον τόπο θυσίας (κάτω πλατεία Φερών).

Λίγα λόγια για τα 78 χρόνια από την εκτέλεση…


22 Ιανουαρίου 1944 – η εκτέλεση των 5 Αγωνιστών από τους Ναζί στις Φέρες.
Τιμάμε τη μνήμη τους το Σάββατο 22 Ιανουαρίου στις 11:00 π.μ., στο μνημείο τους (κάτω πλατεία) στις Φέρες.
Συμπληρώνονται φέτος 78 χρόνια από εκείνο το χειμωνιάτικο πρωινό 22 Ιανουαρίου 1944 που οι Φεριώτες ξύπνησαν τρομαγμένοι από το κροτάλισμα των Γερμανικών πολυβόλων. Σε λίγο από πόρτα σε πόρτα σαν αστραπή μεταδόθηκε το φρικτό νέο “Οι Γερμανοί εκτέλεσαν στην κάτω πλατεία 5 πατριώτες” και όλο αγωνία άρχισαν να συρρέουν για να αναγνωρίσουν τους εκτελεσμένους.

Το 1944 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους ΝΑΖΙ . Μετά τις μεγάλες μάχες στο ΣΤΑΛΙΓΚΡΑΝΤ, στο ΚΟΥΡΚΣ και σε ολόκληρο το Ανατολικό Μέτωπο ο Σοβιετικός Στρατός είχε πια στα χέρια του την πρωτοβουλία των κινήσεων και ο δρόμος προς το Βερολίνο ήταν ανοιχτός.
Τα ευχάριστα νέα έφτασαν και στον Έβρο και θέριεψαν την ελπίδα του λαού μας. Εκατοντάδες νέοι και νέες στρατεύθηκαν στο πλευρό του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ για να δώσουν το τελικό χτύπημα στο φασιστικό θεριό. Στο νομό μας συγκροτήθηκε και ενισχύθηκε το 81ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ με 600 περίπου μαχητές, που καθημερινά έκαναν δύσκολη τη ζωή των κατακτητών.

Οι Γερμανοί, με το ηθικό τους πεσμένο “στα τάρταρα”, σκληραίνουν τη στάση τους και απαντούν με εκτελέσεις, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν το λαό μας και να ανακόψουν την ενίσχυση του αντιστασιακού κινήματος . Έτσι, με τη δικαιολογία της κλοπής αλόγων συνέλαβαν και εκτέλεσαν για αντίποινα στις Φέρες τους: Βαρσαμίδη Ελευθέριο του Δημοσθένη, Μιχαηλίδη Σάββα του Βασιλείου, Παπαδόπουλο Ιωάννη του Κωνσταντίνου, Σακάρη Δημήτριο του Μόσχου, Τσελεμπή Παντελή του Γεωργίου.

Αντιπροσωπεία των παραρτημάτων της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου-Ορεστιάδας, τιμώντας τους 5 εκτελεσμένους αγωνιστές, θα επισκεφτούν τον τόπο θυσίας (κάτω πλατεία Φερών) και θα αποθέσουν λουλούδια, ανανεώνοντας την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα, διεκδικώντας:

  • Την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου ( κυριολεκτικά ληστεία) το οποίο ανέρχονταν στο ποσό των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ αγοραστικής αξίας 1936.
  • Την καταβολή αποζημιώσεων – επανορθώσεων για τις ζημιές που προκάλεσαν στη χώρα μας και που η Διάσκεψη των Συμμάχων (Παρίσι Δεκέμβριος 1945 – Ιανουάριος 1946) τις κοστολόγησε στο ποσό των 7,181 δις δολαρίων ΗΠΑ αγοραστικής αξίας του 1946.
  • Την αποζημίωση των θυμάτων των φρικιαστικών εγκλημάτων των ναζιστικών κατοχικών ορδών, των ομήρων και της αναγκαστικής εργασίας τους στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των Γερμανικών ομίλων.
  • Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που λεηλατήθηκαν.
  • Για να μην περάσουν στις νέες γενιές οι προσπάθειες, που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, τη Γερμανική κυβέρνηση και διάφορες Μ.Κ.Ο για να αλλάξουν την ιστορία και να μοιράσουν τις ευθύνες για τον πόλεμο στην Σοβιετική Ένωση και τους παρτιζάνους όλης της Ευρώπης.
  • Για να μην μετατραπεί η Αλεξανδρούπολη σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ και των Νατοϊκών χωρών, μετατρέποντας την περιοχή μας σε στόχο αντιποίνων με απρόβλεπτες τις συνέπειες.
  • Να ονομασθεί η κάτω πλατεία των Φερών ως “πλατεία των 5 εκτελεσμένων”.
  • Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, το λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία της περιοχής να παραβρεθούν και να τιμήσουν τους απλούς ανθρώπους, που αυτοί είναι και οι ήρωες στην εξέλιξη της Ιστορίας, που αποδεικνύουν με τους αγώνες και τις θυσίες τους πως μόνο ο λαός μπορεί κάθε φορά να σώσει το λαό, να ανοίξει το δρόμο για την πρόοδο της κοινωνίας, για να “να ανθρωπέψει ο άνθρωπος”.

Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 21 Ιανουαρίου, 2022 09:41

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV