Υπουργείο Πολιτισμού: Πότε ξεκινούν συναυλίες, θερινά σινεμά και ανοιχτά θέατρα

Συντάκτης Νewsroom 8 Μαΐου, 2020 17:07

Υπουργείο Πολιτισμού: Πότε ξεκινούν συναυλίες, θερινά σινεμά και ανοιχτά θέατρα

Την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα θερινά σινεμά και στις 15 Ιουνίου ανοίγουν τα Μουσεία, ενώ στις 15 Ιουλίου αρχίζουν τα δρώμενα σε ανοικτούς χώρους, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κ. Στέλιο Πέτσα. 

Το κράτος εγγυάται για τα κρατικά φεστιβάλ (Αθηνών και Επιδαύρου) και ζητά από τους δήμους, τους φορείς ή τους ιδιώτες που ετοιμάζουν φεστιβάλ ή εκδηλώσεις, να λάβουν τις αποφάσεις τους αφού πρώτα μελετήσουν πολύ καλά τα μέτρα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η χωρητικότητα δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το 40% κάθε φορά και οι αποστάσεις θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα.


Την ερχόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 18 Μαΐου ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι και επιτρέπονται οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα. Στους αρχαιολογικούς χώρους θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου, θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα, θα γίνεται σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος. Επίσης θα ισχύουν ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής και ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού.

Τα μουσεία ανοίγουν στις 15 Ιουνίου. Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 2 μέτρων (γιατί είναι κλειστοί χώροι). Επιτρέπονται κλιματιστικά μόνο ανοικτού κυκλώματος ενώ θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα. Μάσκες, ρύθμιση εισόδου- εξόδου κλπ είναι αυτονόητα.

Τα θερινά σινεμά ανοίγουν την 1η Ιουνίου με όριο πληρότητας στο 40% ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις και τις λοιπές ρυθμίσεις περί μάσκας, ρύθμισης της ροής εισόδου- εξόδου του κοινού κλπ., σε πλήρη ισχύ.

Τα ζωντανά θεάματα – δρώμενα θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Ιουλίου, μόνο σε ανοικτούς χώρους.Τα άτομα –με μη ιατρική μάσκα- που μπορούν να βρίσκονται στη σκηνή πρέπει να τηρούν τις ενδεδειγμένες αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Οριο πληρότητας 40%, ώστε να τηρούνται οι ανάλογες αποστάσεις. Η σκηνή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 μέτρα από την πρώτη σειρά καθισμάτων (αυτό σημαίνει πως στην Επίδαυρο θα καταργηθεί η χρήση των δύο ή τριών πρώτων σειρών).Σε περίπτωση εκδήλωσης όπου το κοινό είναι όρθιο θα πρέπει να τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου

Οι κρατικές σκηνές και ορχήστρες, καθώς και τα ΔΗΠΕΘΕ θα διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στο να παραμείνει ο πολιτισμός ενεργός αυτό το καλοκαίρι όπως είπε η υπουργός. Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα προσαρμόσει τις δράσεις του αναλόγως και θα εστιάσει στις παραγωγές των κρατικών πολιτιστικών φορέων, ενώ θα αξιοποιήσει και τις νέες τεχνολογίες. Το ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με τους εποπτευόμενους φορείς του θα διοργανώσει σε αρχαιολογικούς χώρους 200 «μικρά» πολιτιστικά δρώμενα, €2 εκατομμύρια. Με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ, δημοτικοί πολιτιστικοί χώροι θα παραχωρούνται δωρεάν.


Συντάκτης Νewsroom 8 Μαΐου, 2020 17:07

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV