Τσιλίκας: Η “εύφορη” Κοιλάδα του Ερυθροποτάμου και η απελπισία των Αγροτών της περιοχής

Συντάκτης Νewsroom 6 Μαρτίου, 2021 19:19

Τσιλίκας: Η “εύφορη” Κοιλάδα του Ερυθροποτάμου και η απελπισία των Αγροτών της περιοχής

Το ζήτημα των πλημμυρών στον Έβρο επανέρχεται σχεδόν κάθε χρόνο.

Στην περιοχή του Ερυθροποτάμου πλημμυρικά φαινόμενα παρουσιάζονται αρκετά συχνά με αποτέλεσμα την έντονη αγανάκτηση των κατοίκων και ιδιαίτερα των αγροτών της περιοχής, της μεγαλύτερης οικονομικής ομάδας του Δήμου Διδυμοτείχου.

Οι έντονες βροχοπτώσεις της περσινής χρονιάς (4-6 Απρίλιου 2020) αλλά και οι φετινές (12 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου 2021) προκάλεσαν σημαντικές ζημίες και καταστροφές σε σπίτια , αγροτικές καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο,  υποδομές, ενώ καταστράφηκαν και δρόμοι που ενώνουν οικισμούς (Μεταξάδες Αβδέλλα – Πολία).
Ειδικότερα :
• Στην περιοχή του Ερυθροποτάμου 30.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης  έχουν πλημμυρίσει με αποτέλεσμα την καταστροφή των χειμερινών καλλιεργειών.
• Θραύση  Αναχωμάτων και μεταφορά φερτών υλικών (άμμος, χαλίκι) εντός των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με αποτέλεσμα να μείνουν ακαλλιέργητες οι συγκεκριμένες εκτάσεις για την νέα καλλιεργητική περίοδο.
• Ολική Καταστροφή  Αντλιοστασίων.
• Ζημιές στο αρδευτικό δίκτυο της κοιλάδας του Ερυθροποτάμου στο σύνολο των 120 χιλιομέτρων του
• Καταστροφές στην Αγροτική Οδοποιία, συνολικού μήκους περίπου 235 χιλιόμετρα.  
• Καταστροφές στο στραγγιστικό δίκτυο  της Κοιλάδας του Ερυθροποτάμου συνολικού μήκους 205 χιλιομέτρων.
• Ολοκληρωτική καταστροφή σε 88 από τις 95 αρδευτικές γεωτρήσεις της κοιλάδας του Ερυθροποτάμου.
• Θραύσεις και διαβρώσεις σε διπλά αναχώματα μεγάλων ρεμάτων και διαβρώσεις σε κεντρικά αναχώματα του ποταμού Ερυθροποτάμου.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα μπορούσε να αποτραπεί ή να περιοριστεί αυτή η καταστροφή.Εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι η έκταση των καταστροφών θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν υπήρχαν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης.
Μέτρα πρόληψης όπως :
• Καθαρισμός ρεμάτων, χειμάρρων.
• Καθαρισμός της κοίτης του Ερυθροποτάμου.
• Καθαρισμός Αρδευτικών καναλιών.
• Συντήρηση αναχωμάτων.


Να σημειωθεί ότι στην περιοχή έχουν πολλαπλασιαστεί τα μπαζώματα των ρεμάτων , η μετατροπή της δασικής γής σε αγροτική, η αποψίλωση των δασικών περιοχών, το στένεμα της κοίτης του Ερυθροποτάμου, με συνέπεια να επιταχύνεται η απορροή από τις υψηλότερες περιοχές προς τις χαμηλότερες και να εμφανίζονται συχνότερα τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Η κατάσταση για τους αγρότες – παραγωγούς της περιοχής είναι πολύ δύσκολη εάν όχι απελπιστική. Αρκετοί αγρότες θα χάσουν την καλλιεργητική περίοδο αφού 3.000 με 5.000 στρέμματα δεν θα καλλιεργηθούν λόγω των «Μπαζομένων» εκτάσεων από τη θραύση των αναχωμάτων  και περίπου 30.000 δε θα μπορέσουν να αρδευτούν αφού ο εγγειοβελτιωτικός εξοπλισμός έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή. Βλέπουμε πλέον ότι ο αγροτικός κόσμος στερείται και των απαραίτητων επαγγελματικών υποδομών και εργαλείων για να μπορέσει να εργαστεί σωστά και αποδοτικά. 
Οι ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμος και Περιφέρεια ) είναι  μεγάλες, καθώς γνωρίζουν για τις ελλείψεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.
Στις πλημμύρες του Απριλίου 2020, ο Δήμος Διδυμοτείχου επέδειξε για μια  ακόμη φορά χαμηλά αντανακλαστικά με αποτέλεσμα η περιοχή του Ερυθροποτάμου να μη κηρυχθεί σε περιοχή έκτακτης ανάγκης με αποτέλεσμα τα κατεστραμμένα  αναχώματα από τις πλημμύρες του Απριλίου του 2020 να παραμείνουν «ανοιχτά» έως και σήμερα. Ρέματα δεν καθαρίζονται ,χείμαρροι δεν διευθετούνται (αρμοδιότητα της Περιφέρειας),  η συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας δεν υλοποιείται (αρμοδιότητα του Δήμου). Αυτό που βλέπουμε όμως και εισπράττουμε είναι η αποποίηση των ευθυνών επικαλούμενοι το νομικό πλαίσιο που διέπει τα όρια των ευθυνών τους.
Πρέπει να καταλάβουν οι αγρότες, όπως  και όλοι μας ότι όσο ανεχόμαστε τέτοιου είδους πολιτικές εμείς θα είμαστε αυτοί που θα πληρώνουμε  τα σπασμένα και εμείς θα είμαστε αυτοί που θα συνεχίσουμε να πλημμυρίζουμε και  να “πνιγόμαστε” από τα “δικά μας” νερά.Απαιτείται οργάνωση, αγώνας, διεκδίκηση σε καθημερινό επίπεδο, από όλους μας. 
 Να απαιτήσουμε στους σύγχρονους πλέον καιρούς μία σύγχρονη αντιπλημμυρική θωράκιση για όλη την περιοχή του Ερυθροποτάμου, βελτίωση των αποστραγγιστικών έργων, ορθολογική χρήση των γεωτρήσεων στη βάση των αποθεμάτων που υπάρχουν,  μια ολοκληρωμένη μελέτη για τα υδάτινα αποθέματα   και μία σύγχρονη διαχείριση όλων των υδάτινων πόρων. 

Υ.Γ. 1. Δημόσιες Επενδύσεις – Φράγμα Δερείου

Τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής του Έβρου και ο μεγάλος όγκος των υδάτων, σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή αντιπλημμυρικά έργα και κυρίως την κακή διαχείριση των ποταμών και χειμάρρων, προκαλούν, σχεδόν ετησίως, φαινόμενα εκτεταμένων πλημμυρών. Για την προστασία και βελτίωση των καλλιεργειών και την προστασία των οικισμών απαιτούνται αποστραγγιστικά αποχετευτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Ένα τέτοιο έργο είναι το Φράγμα του Δερείου.
Η σημασία του έργου για την περιοχή θα ήταν τεράστια καθώς θα βοηθούσε αρχικά στον έλεγχο του όγκου των υδάτων που καταλήγει στην κοιλάδα του Ερυθροποτάμου, θα βοηθούσε στην άρδευση 400.000 στρεμμάτων, όπως επίσης  και στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών με νέες δυναμικές καλλιέργειες και στη συνέχεια στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος. Θα δινόταν η δυνατότητα κατασκευής υδροηλεκτρικών έργων και θα εξυπηρετούσε  στον καθαρισμό του Έβρου από τα βιομηχανικά και αγροτικά απόβλητα. Έργο που θα διασφάλιζε την προστασία της περιοχής, όπως επίσης θα διασφάλιζε  την ύδρευση και την άρδευση.
Ελπίζουμε να «Ωριμάσει» σύντομα , πριν επέλθει η πλήρης πληθυσμιακή κατάρρευση της περιοχής του Βορείου Έβρου και των οικισμών του Ερυθροποτάμου.

Υ.Γ. 2
Οι φωτογραφίες είναι από την περιοχή της κοιλάδας του Ερυθροποταμου (Βρυσικα, Ευγενικό, Ελαφοχωρι,Λαδη, Παλιούρι Μεταξάδες)  στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή.


Συντάκτης Νewsroom 6 Μαρτίου, 2021 19:19

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV