Τσιαούση: Σε αδιέξοδο οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ στον Έβρο

Συντάκτης Νewsroom 18 Μαΐου, 2011 07:48

Τσιαούση: Σε αδιέξοδο οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ στον Έβρο

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε αναφορά προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με θέμα την άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ στο Νομό Έβρου


Στην  αναφορά  της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:

«Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Φ 40448/6009/518 “Τροποποίηση και συμπλήρωση του Κανονισμού Παροχών του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.)“, (ΦΕΚ 478 Τεύχος Β΄ 29/03/2011) και πιο συγκεκριμένα  Ο Κανονισμός Παροχών του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.) αναφέρει ότι:“Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες σε κάποιο νομό της χώρας δεν υπάρχει συμβεβλημένος ιατρός συγκεκριμένης ειδικότητας και μέχρι τη σύναψη συμβάσεως, αποδίδεται η σχετική δαπάνη στον ασφαλισμένο, σύμφωνα με τα παραπάνω οριζόμενα΄΄.

Στο Νομό Έβρου είναι γνωστό ότι λειτουργεί υπηρεσία περίθαλψης ασφαλισμένων του Δημοσίου (Υ.Π.Α.Δ.) στην Αλεξανδρούπολη καθώς και ένα Παράρτημά της, στην πόλη της Ορεστιάδας, για εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης δεν υπάρχουν ορισμένες ειδικότητες ιατρών (Παιδίατροι, Γυναικολόγοι, Φυσικοθεραπευτές κλπ) που να είναι συμβεβλημένες με τον ΟΠΑΔ, ενώ στην Ορεστιάδα υπάρχουν ιατροί με τις συγκεκριμένες ειδικότητες που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ.

Επομένως ερμηνεύοντας την παραπάνω Υπουργική Απόφαση οι υπηρεσίες του ΟΠΑΔ είναι υποχρεωμένες να μην αναγνωρίζουν τις δαπάνες των ασφαλισμένων τους, που επισκέπτονται ιατρούς της Αλεξανδρούπολης οι οποίοι δεν είναι συμβεβλημένοι, επειδή υπάρχουν οι αντίστοιχοι ιατροί  σε απόσταση 120 χλμ.  στην  πόλη της Ορεστιάδας που μπορούν να τους εξυπηρετήσουν. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι λόγω της έκτασής του Νομού Έβρου και των δυσπρόσιτων περιοχών του, η συγκεκριμένη διαδικασία (σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Φ 40448/6009/518) εμφιλοχωρεί μια ακόμη δυσκολία, διότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί και να εξυπηρετήσει αποτελεσματικά τους ασφαλισμένους του Νοτίου τμήματος του Νομού.

Με τον τρόπο αυτό υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες υγείας του ΟΠΑΔ για τις οποίες πληρώνουν οι ασφαλισμένοι και δεν αξίζουν σε πολίτες, που κατοικούν σε απομακρυσμένες ακριτικές περιοχές, ενισχύοντας έτσι την απομόνωση και τον αποκλεισμό των συγκεκριμένων περιοχών από την κρατική μέριμνα.

Αναντίρρητα η υποεξυπηρέτηση του μισού τμήματος του Νομού, προκαλεί φθοροποιά αποτελέσματα  εγκλωβίζοντας τους ασφαλισμένους σε μία κατάσταση που απαιτεί ουσιαστικά την μετακίνηση τους σε μακρινές αποστάσεις, επιβαρύνοντας τους με επιπλέον άσκοπες δαπάνες. Γεγονός που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί μέριμνα επικεντρωμένη στον πολίτη και σε πλήρη σύμπλευση με τις ανάγκες προσαρμογής και τις απαιτήσεις της δύσκολης και κρίσιμης οικονομικής κατάστασης που έχει περιέλθει η χώρας μας».

Με την αναφορά της η κα. Ε. Τσιαούση ζητάει να ενημερωθεί από την κυρία Υπουργό, για τις περαιτέρω ενέργειες, προκειμένου να προβεί στις ανάλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να επιλυθεί το θέμα των δαπανών των υπηρεσιών υγείας για τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ στο νότιο τμήμα του  Νομού Έβρου (όπου δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι ιατροί) και του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει, για να μπορούν να εξυπηρετηθούν στον ίδιο βαθμό ισότιμα με όλους τους πολίτες της χώρας.

 


Συντάκτης Νewsroom 18 Μαΐου, 2011 07:48

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV