Τρίτη δόση: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 18 ετών

Συντάκτης Νewsroom 2 Νοεμβρίου, 2021 19:55

Τρίτη δόση: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 18 ετών

Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση αναφορικά με το εμβόλιο του κορονοϊού.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης, η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου θα ανοίξει για όσους είναι άνω των 18 ετών την Παρασκευή.


«Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ενισχυθεί η προσπάθεια του εμβολιασμού και να δοθεί σαφές μήνυμα προς τους συμπολίτες μας που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και έχει περάσει το εξάμηνο ότι πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν για την τρίτη δόση διότι αυτό θα τους θωρακίσει.

Γι αυτό το λόγο, από την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για όλους τους ενηλίκους από 18 και πάνω που έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο να μπορούνε να πάνε να κάνουν την τρίτη δόση», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Η μόνη προϋπόθεση για τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση είναι να έχει παρέλθει το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Μέχρι στιγμής, η πλατφόρμα των ραντεβού για την 3η δόση έχει ανοίξει για τους άνω των 50 ετών, τις ευπαθείς ομάδες, τους διαμένοντες σε δομές ηλικιωμένων, τους υγειονομικούς και τους ανοσοκατασταλμένους.

Εξάλλου, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα 2ης δόσης (αναμνηστικής δόσης) για όσους έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Η ενισχυτική δόση θα μπορεί να γίνει είτε με το J&J, είτε με το εμβόλιο της Pfizer, ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες θα μπορούν να εμβολιαστούν και με το Moderna.

Για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Moderna ως αναμνηστική δόση, χρειάζονται κάποιες τεχνικές ρυθμίσεις στο σύστημα και είναι θέμα ημερών για να μπορεί να αξιοποιηθεί.

Το πλεονέκτημα της τρίτης δόσης συγκριτικά με όσους έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις

Την αυξημένη προστασία έναντι του κορονοϊού που απολαμβάνουν όσοι έχουν εμβολιαστεί με τρίτη δόση σε σχέση με όσους έχουν κάνει δύο δόσεις, ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση το απόγευμα της Δευτέρας 1 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, πριν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε στο Lancet, από την ιατρική σχολή του Harvard σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ινστιτούτο στο Ισραήλ μία μελέτη παρατήρησης με τίτλο «Αποτελεσματικότητα της 3ης δόσης του mRna εμβολίου της Pfizer για την πρόληψη της σοβαρής μορφή της νόσου COVID-19».

Στη μελέτη έγινε ανάλυση στοιχείων από 728.321 άτομα άνω των 12 ετών (μέση ηλικία 52 έτη), στα οποία είχε χορηγηθεί η τρίτη δόση του εμβολίου από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021. Τα άτομα αυτά συγκρίθηκαν με άτομα που είχαν κάνει 2 δόσεις εμβολίου τουλάχιστον πριν 5 μήνες.

Από τη μελέτη προέκυψαν τα εξής ευρήματα:

  • κατά 93% τα άτομα που είχαν λάβει 3η δόση είχαν μικροτερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο με COVID
  • κατά 92% τα άτομα που είχαν λάβει 3η δόση είχαν μικρότερο κινδυνο σοβαρής νόσου
  • κατά 82% τα άτομα που είχαν λάβει 3η δόση είχαν μικρότερο κίνδυνο για θάνατο από COVID-19

«Το συμπέρασμα είναι ότι η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική στην προστασία των εμβολιασθέντων από σοβαρές μορφές της νόσου σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν 2 δόσεις εμβολίου 5 μήνες πριν» σχολίασε η κ. Θεοδωρίδου, σχετικά με την πρώτη μελέτη της αποτελεσματικότητας της 3ης δόσης.


Συντάκτης Νewsroom 2 Νοεμβρίου, 2021 19:55

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV