Το Αμόριο υποδέχεται τον Άγιο Νεκτάριο!

Συντάκτης Νewsroom 30 Ιουλίου, 2020 11:07

Το Αμόριο υποδέχεται τον Άγιο Νεκτάριο!

Μετά από αρκετά χρόνια, μια μεγάλη επιθυμία και προσπάθεια των κατοίκων του Αμορίου για την ανέγερση του ναΐσκου του Αγίου Νεκταρίου ολοκληρώνεται την Παρασκευή 31 Ιουλίου και το Σάββατο 1 Αυγούστου με την υποδοχή των λειψάνων και την τέλεση των εγκαινίων

Ο Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης βρήκε το δικό του καταφύγιο στο εκκλησάκι που χτίσθηκε στη χάρη του τους τελευταίους μήνες, στο χωριό Αμόριο της Μητροπόλεως Διδυμοτείχου.

Η επιθυμία και ιδιαίτερη αγάπη για τον Άγιο, που είχε κάτοικος του χωριού έγινε πράξη, αφού ο ίδιος ανέλαβε τα έξοδα ανέγερσης του , το οποίο δεσπόζει στον λόφο των κοιμητηρίων.


Πρόκειται για ένα πέτρινο κτίσμα ιδιαίτερου κάλλους, το εσωτερικό του οποίου είναι προχριστιανικού ύφους, όπου δεν υπάρχει τέμπλο παρά μόνο δυο προσκυνητάρια και η εικόνα της Πλατυτέρας η όποια πρόκειται να φιλοτεχνηθεί στο ιερό του ναού.

Φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την κοίμηση του εκ Θράκης ορμώμενου Αγίου, πρόθεση του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνού, ήταν να τελεσθούν τα εγκαίνια του ναού με το καθιερωμένο τελετουργικό της εκκλησίας, όπου και θα φυλάσσεται τεμάχιο από το ιερό λείψανο.

Είναι συγκινητική η συμμετοχή των κατοίκων του χωριού, (νεολαίας, κατοίκων, του Συλλόγου) στην αποπεράτωση των εργασιών τονίζει ο εφημέριος της περιοχής Πανοσιολογιότατος π. Νέστορας Ουρουμτζικης, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα.

Η περιοχή που εποπτεύει, έχει χώματα ιερά όπως διαπιστώσαμε από την κουβέντα μαζί του.

Το Αμόριο έχει κοντά του πέντε προσκυνήματα: του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, το εκκλησάκι των Αγίων Ακινδυνων, το μοναστηράκι της Μεταμόρφωσης Σωτηρος και τώρα το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου!

Τα περισσότερα από κάθε άλλο χωριό στην περιοχή.

Αναλογιζόμενοι δε ότι κατά μήκος του βουνού υπήρχαν τα εκκλησάκια των Αγίων Θεοδώρων, του προφήτη Ηλία και όπως αναφέρει η ιστορία του χωριού της κοιμήσεως της Θεοτόκου ή της Ζωοδόχου πηγής, βγαίνει το συμπέρασμα πως η περιοχή αποτελεί από μόνη της ένα κειμήλιο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 31 Ιουλιου 2020 στις 7 το απόγευμα με την υποδοχή των ιερών λειψάνων και του εσπερινού ενώ το Σάββατο 1 Αυγούστου 2020 στις 7 το πρωί θα τελεστούν ο όρθρος τα εγκαίνια της Αγίας Τράπεζας και η θεια λειτουργία ενώ το απόγευμα στις 7 ο εσπερινός και η παράκλησις.

Σε όλες τις εκδηλώσεις θα προεξάρχει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

Να σημειωθεί ότι το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου στο Αμόριο, θα λειτουργεί κάθε Σάββατο.

Μαρία Μανάκα


Συντάκτης Νewsroom 30 Ιουλίου, 2020 11:07

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV