Τοπικό δημοψήφισμα για το χρυσό προτείνει ο Σταύρος Παπαθανάκης

Συντάκτης Νewsroom 4 Αυγούστου, 2011 08:22


Ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να διασφαλιστεί η τοπική κοινωνία έναντι των ποικιλώνυμων πολιτικών, οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εξόρυξης του χρυσού κι αυτός δεν είναι άλλος από τη διεξαγωγή ενός τοπικού δημοψηφίσματος.


Το θέμα θα πρέπει να απασχολήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης, το οποίο θα πρέπει να συζητήσει και να αναλάβει πρωτοβουλίες μείζονος σημασίας για τα μεγάλα αναπτυξιακά ζητήματα της περιφέρειάς μας, η οποία τείνει να γίνει συνώνυμο της έκρηξης των περιφερειακών κοινωνικών ανισοτήτων και να προχωρήσει στη διοργάνωση ενός αναπτυξιακού συνεδρίου με θέμα «Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ».

Αυτό ακριβώς θα πρέπει να είναι το πλαίσιο των ενεργειών, χειρισμών, αποφάσεων και πρωτοβουλιών, το οποίο θα βρισκόταν στο επίκεντρο του διαλόγου και της πολιτικής αναμέτρησης με αφορμή το τοπικό δημοψήφισμα και σ’ αυτή την πρόκληση θα έπρεπε όλες οι τοπικές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν δημόσια, υπεύθυνα και ανοιχτά και να  αποσαφηνίσουν απόψεις, θέσεις, προθέσεις και προπαντός προτάσεις.

Η περιχαράκωση πίσω από τα ψηφίσματα, η αξία των οποίων δεν πρέπει να υποβαθμίζεται από κανέναν, μας οδηγεί σε μια αμυντική πολιτική στάση και αντίληψη, τη στιγμή που θα έπρεπε να αναλαμβάνουμε κορυφαίες πολιτικές πρωτοβουλίες και δράσεις, θωρακίζοντας την τοπική κοινωνία και τη λειτουργία του δημοκρατικού θεσμού του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς ασκούνται πρωτόγνωρες πιέσεις τόσο σε τοπικό –περιφερειακό όσο και κεντρικό επίπεδο.

Από την εμπειρία όλων αυτών των ετών είδαμε και διαπιστώσαμε πολλά και είναι βέβαιο ότι θα γίνουν ακόμη περισσότερα, αφού η μεταλλευτική νομοθεσία θα κρατάει, ούτως ή άλλως, ανοιχτό το θέμα της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου για πάρα πολλά χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος ζεόλιθου στα Πετρωτά Ορεστιάδας Έβρου, όπου πολιτικά, οικονομικά και επενδυτικά κέντρα και συμφέροντα βρέθηκαν σε ευθεία γραμμή σύγκρουσης.

Η διεξαγωγή του τοπικού δημοψηφίσματος είναι μονόδρομος. Θα είναι φόρουμ διαλόγου για τα μεγάλα αναπτυξιακά ζητήματα του Έβρου και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης.

Μια μεγάλη πρόκληση, την οποία όλοι οφείλουμε να διαχειριστούμε με νηφαλιότητα, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και να την αντιμετωπίσουμε  ως μια ευκαιρία δοκιμασίας και αντοχής πολιτικών αντιλήψεων και συμπεριφορών.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΚΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

 


Συντάκτης Νewsroom 4 Αυγούστου, 2011 08:22

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV