Τον Ιούνιο η δημοπράτηση για τη σιδηροδρομική διασύνδεση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης

Συντάκτης Νewsroom 9 Φεβρουαρίου, 2011 10:25

Τον Ιούνιο η δημοπράτηση για τη σιδηροδρομική διασύνδεση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης

«Προσπαθούμε σε όλη την περιφέρεια μας να αποτυπώσουμε και να αναδείξουμε το επιχειρησιακό αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα προσδώσει πλεόνασμα στο κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι αυτής της περιοχής. Καθοριστικό ρόλο στην αναπτυξιακή ταυτότητα αυτής της περιοχής θα παίξουν τα δύο μας λιμάνια, της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας», τόνισε ο Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Άρης Γιαννακίδης μετά το τέλος  σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του, το πρωί στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ κ. Ιωάννης Πετρόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης κ. Χρήστος Σκεύας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

«Στα τέλη του Ιούνη θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στα τεύχη δημοπράτησης για να διασύνδεουμε σιδηροδρομικά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Αξιολογείται ότι η χιλιομετρική απόσταση είναι γύρω στα εννιά χιλιόμετρα, πρόκειται για ένα σύγχρονο σιδηρόδρομο, με προϋπολογισμό γύρω στα 58 με 60 εκατομμύρια ευρώ. Εφόσον λοιπόν η μελέτη ολοκληρωθεί, πιστεύω ότι σε συνεργασία με το κεντρικό υπουργείο, το οποίο έχει δείξει μια εξαιρετική ευαισθησία για την ανάδειξη της αναπτυξιακής ταυτότητας της περιοχής, θα προσδώσει προστιθέμενη αξία, όχι μόνο στον ευρύτερο χώρο της περιφέρειας μας, αλλά σε ολόκληρο τον εθνικό κορμό της χώρας. Πιστεύω ότι θα βρούμε τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία κι αν χρειασθεί ακόμα να καλύψουμε τη δαπάνη και από το ΕΣΠΑ, για να διασυνδέσουμε επί τέλους το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με τον σιδηρόδρομο. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της ΕΡΓΟΣΕ, τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης τον κ. Λαμπάκη με τον οποίο συνεργαζόμαστε και θα συνεργαστούμε και για το μεγάλο του όραμα για την ανάπλαση του λιμένα και την Αντιπεριφερειάρχη την κ. Νικολάου. Ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε συγκεκριμένες εξαγγελίες από το αρμόδιο υπουργείο, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για να αναδείξουμε τον ρόλο αυτού του λιμανιού  στη σύγχρονη γεωγραφία και στη σύγχρονη οικονομία»

Ο κ. Γιαννακίδης ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες αντίστοιχη συνάντηση  και με την Εγνατία  ΑΕ «για να δούμε σε τι επίπεδο βρίσκεται η περιμετρική της Αλεξανδρούπολης. Αυτό που προεκλογικά εμφανιζόταν  ως κάτι το υπερφίαλο και ως  πιθανά  μια υποσχεσιολογία, πλέον αρχίζει να σχηματοποιείται. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με τις συνδυασμένες μεταφορές θα παίξει καθοριστικό και καταλυτικό ρόλο σε αυτό που λέμε ως ένα  σύγχρονο και διεθνές διακομετακομιστικό κέντρο. Η Εγνατία ΑΕ έχει ολοκληρωμένη μελέτη, εναπόκεινται η κήρυξη των απαλλοτριώσεων  και φυσικά η ανεύρεση των απαραίτητων χρημάτων για να ολοκληρώσουμε την υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού, που θεωρώ πλέον ότι πέρα από αυτό που εμφανιζόταν παλιά ως υπερφίαλο, τώρα είναι εφικτό και βιώσιμο να γίνει»

Μετά την σύσκεψη ακολούθησε επίσκεψη στο χώρο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης


Συντάκτης Νewsroom 9 Φεβρουαρίου, 2011 10:25

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV