Τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περιοχής από το Natura ζητούν οι επαγγελματίες του Σουφλίου

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 6 Ιανουαρίου, 2022 07:54

Τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περιοχής από το Natura ζητούν οι επαγγελματίες του Σουφλίου

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022 τρέχει η δημόσια διαβούλευση για το “Natura 2000” και με αυτή την αφορμή η Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Σουφλίου και Περιφέρειας ζητά να αποχαρακτηριστεί ένα μέρος περιμετρικά του Σουφλίου και να μην θεωρείται μέρος περιοχής Natura.

Ολόκληρη η περιοχή του Σουφλίου είναι ενταγμένη στο Natura καθώς λόγω του Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου, ωστόσο το αίτημα αποχαρακτηρισμού βασίζεται σε σχετική τοπογραφική μελέτη η οποία αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει δάσος, εξήγησε μιλώντας στο Ράδιο Έβρος και την εκπομπή “Εντός τόπου και χρόνου” ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Σουφλίου και περιφέρειας Θεόδωρος Τσιαμίτας. Ο χαρακτηρισμός της περιοχής δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις τόσο τις υφιστάμενες όσο και στη διαδικασία δημιουργίας νέων επιχειρήσεων ώστε να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή. Μεταξύ των περιορισμών ο κ. Τσιαμίτας περιέγραψε την αδυναμία συντήρησης των υποδομών, την απαγόρευση για επέκταση κτηριακών εγκαταστάσεων ακόμα και σε υφιστάμενα οικόπεδα ενώ αποκλείεται η δημιουργία νέων επιχειρήσεων είτε όταν είναι αυτές απλές ατομικές επιχειρήσεις όπως ένα συνεργείο αυτοκινήτων ή πόσω μάλλον όταν μιλάμε για μία βιοτεχνία ενώ τέλος λόγω αυτού οι επιχειρήσεις του Σουφλίου αποκλείονται και από προγράμματα ενισχύσης όπως το Interreg ή το Leader. Ακόμη ντόπιες βιοτεχνίες, παρότι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τομείς όπως η σηροτροφία που είναι αλληλένδετες και φιλικές με το περιβάλλον και που θα μπορούσαν να απασχολούν περισσότερο προσωπικό δεν μπορούν να το πράξουν καθώς δεν μπορούν να αναπτυχθούν ενώ ο κ. Τσιαμίτας ανέφερε το χαρακτηριστικό παράδειγμα της οινοποιίας που κάποια επιχείρηση δεν μπορεί να τοποθετήσει τα σιλό που απαιτούνται και να αναπτυχθεί λόγω Natura.

Όλα αυτά συνιστούν μεγάλα εμπόδια για τον εμπορικό κόσμο της περιοχής του Σουφλίου, κάτι που προσδοκά η Ένωση να αλλάξει με τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής. Ο πρόεδρος της Ένωσης εξήγησε ότι ο αποχαρακτηρισμός δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κίνδυνο για το ίδιο το δάσος καθώς και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες επιθυμούν την προστασία του μοναδικού αυτού φυσικού πλούτου το οποίο άλλωστε αποτελεί και πόλο έλξης για την περιοχή.


Εδώ και χρόνια υπάρχει αυτό το αίτημα και έχουν γίνει διάφορες κινήσεις ως προς την υλοποίησή του και ο εμπορικός κόσμος του Σουφλίου σε αυτή του την κίνηση βρίσκει συμμάχους τον Δήμο, τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία και ευελπιστούν ότι μαζί με τους βουλευτές του νομού, όπου ήδη έχουν γίνει σχετικές επαφές να ικανοποιηθεί το αίτημα τους. Στην συνέχεια οι επόμενες κινήσεις τους αφορούν στην περαιτέρω συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς και συναντήσεις στην Αθήνα μαζί και με τον δήμαρχο ώστε να επιτευχθεί ο αποχαρακτηρισμός μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου που κλείνει και η δημόσια διαβούλευση για το Natura.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 6 Ιανουαρίου, 2022 07:54

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV