Τοκαμάνης:”Γιατί δεν κηρύχθηκε η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης;”

Συντάκτης Νewsroom 25 Ιουνίου, 2020 10:59

Τοκαμάνης:”Γιατί δεν κηρύχθηκε η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης;”

Ερώτηση σχετικά με το γιατί δεν κηρύχτηκε η περιοχή Ερυθροποταμου Διδυμοτείχου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης  μετά τις πλημμύρες του περασμένου Απριλίου,  κατέθεσε  ο επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Δημιουργίας», Χρήστος Τοκαμανης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικα, κατά την πρόσφατη δημοτική συνεδρίαση, οι συνέπειες  της μη κήρυξης  θα είναι δυσάρεστες


1ον  Επειδή η  Περιφέρεια δεν θα μπορεί με έκτακτες διαδικασίες να αποκαταστήσει τα  αναχώματα  και

2ον διότι δεν θα  υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που να δικαιολογεί τον τρόπο  πληρωμής των ζημιών  που πρόεκυψαν  στα  αντλιοστάσια, γεωτρήσεις ,  με κίνδυνο τα χρήματα αυτά να τα πληρώσουν οι αγρότες δια του ΤΟΕΒ  

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Δημιουργίας», έπρεπε ο Δήμος εγγράφως να ζητήσει την κατάταξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κάτι που δεν έκανε παρά τις έντονες οχλήσεις από την πλευρά των αγροτών.

«Πολύ φοβάμαι» ανέφερε ο κ.Τοκαμανης «ότι εάν ακολουθηθεί η πεπατημένη οδός των μελετών και των δημοπρασιών θα χρειαστεί να περάσουν δυο χρόνια για να κλείσουν τα αναχώματα.

Εύχομαι να μην γίνει αυτό,  γιατί  θα είναι καταστροφικό  ο επόμενος χειμώνας να μας βρει με ανοιχτα αναχώματα.»

Να σημειωθει ότι η  περιοχή υπέστη τεράστιες καταστροφές σε έργα υποδομών και δικτύων. Συνολικά η πλημμυρισμένη έκταση ήταν περίπου 5.500 στρέμματα. Ενδεικτικά : Ζημιές σε αναχώματα (θραύση αναχωμάτων στην περιοχή της Μάνης, Καρωτης, Βρυσικων, Ελαφοχωρίου) , έχουν μπαζωθεί και παρασυρθεί αρδευτικά δίκτυα, έχουν προκληθεί καταστροφές στην αγροτική οδοποιία, έχουν πλημμυρίσει αρδευτικές γεωτρήσεις, έχουν μπαζωθεί αποστραγγιστικοί τάφροι, έχουν υποστεί ζημιές καλλιέργειες, έχουνμπαζωθεί αγροτεμάχια με αμμοχάλικο από την θραύση των αναχωμάτων. Οπότε και υπήρχε η αντικειμενική βάση για να κηρυχτεί η περιοχή του Ερυθροποταμου σε περιοχή έκτακτης ανάγκης.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ζημιωθούν οι αγρότες και παραγωγοί που αποτελούν την μεγαλύτερη οικονομική ομάδα της περιοχής μας.


Συντάκτης Νewsroom 25 Ιουνίου, 2020 10:59

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV