Τι ακριβώς είναι ο δείκτης αντηλιακής προστασίας;

Συντάκτης Βάλια Παππά 22 Ιουλίου, 2017 13:58

Τι ακριβώς είναι ο δείκτης αντηλιακής προστασίας;

Γνωρίζετε τι ακριβώς είναι ο δείκτης αντηλιακής προστασίας;

Ο παράγοντας αντηλιακής προστασίας, ή πιο σύντομα SPF, Sun Protection Factor όπως είναι η διεθνής του ονομασία, υποδηλώνει το βαθμό προστασίας που παρέχει στο ανθρώπινο δέρμα κάποιο αντηλιακό προϊόν από την ηλιακή ακτινοβολία ULTRAVIOLET A & B, (UVA & UVB). Στην πραγματικότητα το νούμερο του αντηλιακού δείκτη προστασίας δεν μας δείχνει κάποια βαθμολογία ή διαβάθμιση του προϊόντος, αλλά : ο δείκτης αντηλιακής προστασίας SPF μας υποδεικνύει την ποσοτική αναλογία ανάμεσα στον χρόνο έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία που απαιτείται για να προκληθεί ερύθημα (κοκκίνισμα του δέρματος) με ή χωρίς αντηλιακό.
Είναι ο δείκτης αντηλιακής προστασίας ασφαλής και για τους 2 τύπους ακτινοβολίας;
Όταν αγοράζουμε κάποιο αντηλιακό προϊόν, είναι σημαντικό να κοιτάζουμε ανο δείκτης αντηλιακής προστασίας παρέχει προστασία και από τους 2 τύπους ηλιακής ακτινοβολίας UVA & UVB, διότι πολλά προϊόντα παρέχουν προστασία μόνο για την UVB ακτινοβολία. Για να είναι λοιπόν αποτελεσματική η προστασία και από τους δύο τύπους ακτινοβολίας (UVA & UVB), ο δείκτης που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της προστασίας από την ακτινοβολία UVA, θα πρέπει να ισοδυναμεί τουλάχιστον με το 1/3 του δείκτη SPF.
Αν δηλαδή έχουμε ένα προϊόν με δείκτη SPF 30, τότε ο δείκτης UVA στο ίδιο προϊόν θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10.


Πώς υπολογίζεται ο δείκτης αντηλιακής προστασίας που χρειαζόμαστε

Για να βρούμε πιο αντηλιακό δείκτη προστασίας πρέπει να έχει το δικό μας προϊόν, πρέπει να πολλαπλασιάσουμε το δείκτη προστασίας του αντηλιακού με το προσωπικό μας χρόνο αντοχής στον ήλιο (αν σκεφτούμε πόσο χρόνο χρειαζόμαστε για να κοκκινίσουμε από τον ήλιο χωρίς προστασία) και με μια απλή πράξη προκύπτει ο συνολικός χρόνος κατά τον οποίο μπορούμε να εκτεθούμε με ασφάλεια στον ήλιο χωρίς να κοκκινίσουμε : έστω ότι το δέρμα μας κοκκινίζει φυσιολογικά, χωρίς αντηλιακή προστασία, μετά από 30 λεπτά έκθεσης στον ήλιο. Με ένα αντηλιακό προϊόν με δείκτη 10 (SPF 10), το δέρμα μας θα εμφανίσει κοκκίνισμα μετά από 30 λεπτά Χ  10 = 300 λεπτά (5 ώρες). Κάτι τέτοιο όμως είναι θεωρητικό , αφού Ο ΗΛΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΟΣΟ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ.

Προσοχή κατά την εφαρμογή του αντηλιακού προϊόντος

Παρόλα αυτά, κανένα αντηλιακό προϊόν δεν εμφανίζει 100% προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία λόγω της αλληλεπίδρασης του με το περιβάλλον (επαφή με το νερό, με τα χέρια μας, με τον ιδρώτα ή με τα ρούχα). Για τον λόγο αυτό, είναι απολύτως σκόπιμο να επαναλαμβάνουμε την χρήση του αντηλιακού προϊόντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου κάθε 30 λεπτά ή ακόμα και πιο σύντομα αν βραχούμε, σκουπιστούμε ή αν ιδρώσουμε πολύ, ώστε να είμαστε σίγουροι για την προστασία του δέρματος μας. Όταν βάζουμε αντηλιακό προϊόν είναι καλό να έχουμε στον νου μας :

  • Να βάζουμε σε όλα τα ακάλυπτα μέρη του σώματος μας, ανεξάρτητα από τον δείκτη προστασίας του προϊόντος,
  • Να βάζουμε αντηλιακό τουλάχιστον 15-20 λεπτά πριν έκθεση μας στον ήλιο, ανεξάρτητα από τον δείκτη προστασίας του προϊόντος,
  • Η ποσότητα αντηλιακού προϊόντος για έναν ενήλικα ισοδυναμεί με 1 μπαλάκι του πινκ-πονκ και για ένα παιδί περίπου όσο ένα μεγάλο καρύδι, ανεξάρτητα από τον δείκτη προστασίας του.
  • Δεν πρέπει να ξεχνάμε το πρόσωπο, τον λαιμό ακόμα και τα πτερύγια των αφτιών μας!

Ένας διεθνής πίνακας με τους διαθέσιμους δείκτες αντηλιακής προστασίας  και τα διαφορετικά επίπεδα προστασίας που μπορεί να προσφέρει ένα αντηλιακό βάσει του δείκτη SPF είναι ο εξής:

 

 

πηγή:diaitologia.gr

Συντάκτης Βάλια Παππά 22 Ιουλίου, 2017 13:58

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV