Τη λειτουργία του Παιδικού Σταθμού Ριζίων ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση

Συντάκτης Νewsroom 16 Σεπτεμβρίου, 2011 07:23

Η Λαϊκή Συσπείρωση για το Δήμο Ορεστιάδας,  θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένο το αίτημα  19 νέων ζευγαριών   από τα  Ρίζια  που διεκδικούν για τα παιδιά τους να ανοίξει  και να λειτουργήσει και πάλι ο Παιδικός Σταθμός του χωριού τους.  Ένας Παιδικός Σταθμός που λειτουργούσε αρκετές δεκαετίες και  φέτος  για πρώτη φορά δεν άνοιξε τις πόρτες του,  λόγω έλλειψης προσωπικού.


Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι  οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια  περνούν  δύσκολες ώρες. Η  ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί από τη μια , η ακρίβεια από την άλλη , η ανασφάλεια των ελαστικών μορφών απασχόλησης , η εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας κλπ, οι έκτακτοι κεφαλικοί φόροι, δυσκολεύουν όλο και περισσότερο τη ζωή τους.  Το ΜΝΗΜΟΝΙΟ και οι επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ    επιδεινώνουν  δραματικά την κατάσταση.

Ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια  η χαρά της απόκτησης ενός παιδιού μετατρέπεται σε ένα διαρκές άγχος για το μεγάλωμά του.

 

Τα προβλήματα στους Παιδικούς Σταθμούς οξύνθηκαν σημαντικά από  το 2001  όταν τότε με απόφαση της Κυβέρνησης  του ΠΑΣΟΚ, το δίκτυο της προσχολικής αγωγής «παραδόθηκε», χωρίς τους ανάλογους πόρους, στην ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την συναίνεση βέβαια των Δημάρχων της Ν.Δ και  του ΠΑΣΟΚ   και με τα παραπλανητικά επιχειρήματα περί «αποκέντρωσης». Η συνέχεια είναι γνωστή και τη βιώνουν οι νέοι γονείς καθημερινά . Επιβολή τροφείων και συνεχείς οι αυξήσεις τους με το πρόσχημα της υποχρηματοδότησης από το κράτος , μεγάλες ελλείψεις σε αίθουσες και προσωπικό , διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων για το προσωπικό κλπ

Βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νέα ζευγάρια στο Δήμο Ορεστιάδας

ü   Δεν λειτούργησε ποτέ  Δημοτικός Βρεφονηπιακός Σταθμός στην Ορεστιάδα.  Αποτέλεσμα οι γονείς να αναζητούν τη λύση στους ιδιωτικούς,  βάζοντας βαθιά το χέρι στη τσέπη.

ü   Απορρίφθηκαν φέτος περισσότερες από 30 αιτήσεις  γονέων να εγγράψουν  τα παιδιά τους στον Παιδικό της «Αναπτυξιακής» στην ΚΛΕΙΣΣΩ ,  ο μόνος που είναι δωρεάν ( Από τις 90 και πλέον αιτήσεις έγιναν δεκτές οι 60)

ü  Τα τροφεία (δίδακτρα) που πληρώνουν οι γονείς στους Δημοτικούς Σταθμούς είναι αρκετά τσουχτερά, αφού φτάνουν στα 500 – 600 ευρώ το χρόνο.

ü  Δυο Παιδικοί Δημοτικοί Σταθμοί ο 1ος και ο 4ος δεν έχουν δικό τους κτίριο και για άλλη μια χρονιά θα φιλοξενήσουν τα παιδιά σε ακατάλληλες αίθουσες,  που βρίσκονται σε ισόγεια πολυκατοικιών,  χωρίς αύλειο χώρο για λίγο παιχνίδι.

ü  Κοντά σ’ όλα αυτά έρχονται  να προστεθούν νέα προβλήματα όπως αυτό του Παιδικού Σταθμού Ριζίων.

Οι θέσεις της ¨ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ¨

  • Η αγωγή και η φροντίδα των νηπίων και των βρεφών, πρέπει να βρίσκεται στην ευθύνη του κράτους και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Παιδείας .
  • Αγωνιζόμαστε για αποκλειστικά Κρατικούς Σύγχρονους Ασφαλείς και Δωρεάν Παιδικούς Σταθμούς και Δημόσια Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης βρεφών και Νηπίων.
  • Διεκδικούμε την κατάργηση των τροφείων (διδάκτρων) και κάθε άλλου ποσού που πληρώνουν οι γονείς και κάλυψή όλων των εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να μπει σε πρώτη προτεραιότητα πρόγραμμα απαλλοτριώσεων οικοπέδων και κατασκευής στην Ορεστιάδα 2 νέων σύγχρονων Παιδικών Σταθμών, κατάλληλα εξοπλισμένων και προσαρμοσμένων στις ανάγκες των παιδιών, για άνετη παραμονή , παιχνίδι, φαγητό και ξεκούραση.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς. Προσλήψεις προσωπικού (Παιδαγωγούς – βοηθούς) ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

Σεπτέμβρης 2011

 


Συντάκτης Νewsroom 16 Σεπτεμβρίου, 2011 07:23

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV