Την αντίθεσή του στην επέκταση του ΚΥΤ εξέφρασε ο Δ. Κουτσούμπας από την Ορεστιάδα

Συντάκτης Νewsroom 1 Απριλίου, 2021 12:48

Την αντίθεσή του στην επέκταση του ΚΥΤ εξέφρασε ο Δ. Κουτσούμπας από την Ορεστιάδα

Στην Ορεστιάδα βρέθηκε εχθές στα πλαίσια της περιοδείας του στον νομό ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη εκδήλωσε την αντίθεση του κόμματος για την επέκταση του ΚΥΤ το οποίο επισκέφθηκε στην συνέχεια

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της χθεσινής περιοδείας του στον Έβρο, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ορεστιάδας, Βασίλη Μαυρίδη. Αφού ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, δήλωσε πως «είχαμε για ακόμα μία φορά μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον δήμαρχο της Ορεστιάδας. Συζητήσαμε για τη γενικότερη κατάσταση ιδιαίτερα εδώ στην περιοχή, τα οξυμένα προβλήματα των κατοίκων και αυτά που αντιμετωπίζει ο δήμος».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ΚΥΤ λέγοντας πως «εκφράσαμε την αντίθεσή μας για την επέκτασή του, ζητάμε να καταργηθεί. Δεν χρειάζονται ούτε κλειστές ούτε ανοιχτές δομές και στρατόπεδα. Χρειάζεται να μεταφερθούν προσωρινά οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, αυτά τα θύματα των πολέμων και της βίας σε κάποιες δομές με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης μέχρι να φτιαχτούν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και να προωθηθούν στις χώρες προορισμού τους, διότι η Ελλάδα δεν είναι η χώρα προορισμού τους. Από αυτή τη σκοπιά συμπαραστεκόμαστε στους κατοίκους, στους μαζικούς φορείς, στους συλλόγους, στα σωματεία, στον δήμο που παλεύουν γι’ αυτό το ζήτημα, χωρίς ρατσισμό, χωρίς να ρίχνουμε τις ευθύνες στα θύματα των πολέμων, όπως είναι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες που ψάχνουν στον “ήλιο μοίρα”».


Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλα ζητήματα όπως τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής, αλλά και στα ζητήματα στελέχωσης του Κέντρου Υγείας, γιατί όπως είπε: «Βρισκόμαστε εν μέσω μιας μεγάλης πανδημίας με τραγικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό στο σύνολο της χώρας. Και εδώ στην περιοχή χρειάζονται διαρκώς μέτρα στελέχωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των Κέντρων Υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων με γιατρούς, με νοσηλευτές, με άλλο προσωπικό».

Στελέχωση χρειάζονται και οι δημοτικές υπηρεσίες, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γιατί όπως είπε: «Δεν μπορεί με τη λογική της κινητικότητας να αποψιλώνεται ένας δήμος σε μία κρίσιμη γεωστρατηγικά, να το πω κι έτσι, περιοχή της πατρίδας μας. Άρα από αυτή τη σκοπιά είμαστε στο πλευρό του αγώνα που κάνουν εδώ οι κάτοικοι μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο».

Βγαίνοντας από το γραφείο του δημάρχου, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα Φοιτητών Ορεστιάδας παρέδωσε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Το βασικό ζήτημα που έθεσαν ήταν να ανοίξουν με ασφάλεια οι σχολές τους, αλλά και να μην κλείσουν οι σχολές τους εξαιτίας του πρόσφατου νόμου.

«Σε αυτό τον αγώνα είμαστε μαζί σας», τους απάντησε ο Δ. Κουτσούμπας, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ καταψήφισε το νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη και στηρίζει τον αγώνα τους μέσα και έξω από τη Βουλή. «Τα έθεσα και στον δήμαρχο, τα θέτω και σε εσάς. Οτιδήποτε χρειάζεστε για να πιέσουμε την κυβέρνηση, τα υπουργεία θα είμαστε στους δρόμους του αγώνα μαζί σας», πρόσθεσε. 

Επίσης, μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο, ο Δημήτρης Κουτσούτμπας είχε συνάντηση με τον ολυμπιονίκη ακοντιστή Κώστα Γκατσιούδη.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Ορεστιάδας επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο  Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ενημερώθηκε αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί στο ΚΥΤ από τον διοικητή της Δομής Κ. Δημητριάδη που ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαμονής για τους φιλοξενούμενους και εργασίας για τους απασχολούμενους.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την επέκταση του ΚΥΤ και έχει ζητήσει την κατάργησή του και την προώθηση των φιλοξενούμενων στις χώρες προορισμού τους, όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Ορεστιάδας.

Το συγκεκριμένο ΚΥΤ είναι δυναμικότητας 330 θέσεων και σήμερα φιλοξενεί 298 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 12 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Σύμφωνα με την ενημέρωση του διοικητή, από το 2013 από το ΚΥΤ έχουν περάσει περίπου 50.000 άνθρωποι. Συνολικά απασχολούνται 170 εργαζόμενοι.

Όπως ειπώθηκε, το ΚΥΤ χρειάζεται ενίσχυση με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό για να υπάρξει ταχύτερη καταγραφή των αιτημάτων ασύλου. Είναι αναγκαία η επίσπευση της ανεύρεσης δομών φιλοξενίας, η ενίσχυση της ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων. Στα προβλήματα προστίθενται ακόμα το χαλασμένο λεωφορείο που μεταφέρει τους εργαζόμενους στο ΚΥΤ από την Ορεστιάδα και ο βιολογικός καθαρισμός καθώς κοστίζει 100.000 ευρώ ετησίως η απομάκρυνση των λυμάτων.

Πηγή: 902.gr


Συντάκτης Νewsroom 1 Απριλίου, 2021 12:48

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV