Την ένταξη ατόμων με αναπηρία στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου του Ο.Ε.Κ. ζητά η Ελένη Τσιαούση

Συντάκτης Νewsroom 6 Μαΐου, 2011 11:36

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε αναφορά προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με θέμα τον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων και των προϋποθέσεων ένταξης των ΑΜΕΑ στο Πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου του Ο.Ε.Κ.


Στην  αναφορά  της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:

«Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις ένταξης των δικαιούχων στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου έτους 2009 συμπεριλαμβάνουν πάσης φύσεως επιδομάτων των ΑμεΑ, στο εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την ένταξη των δικαιούχων στο πρόγραμμα, επίσης οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις αυστηροποιούνται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι ο χώρος των ατόμων με αναπηρία βιώνει με τον πιο σκληρό και ανάλγητο τρόπο την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Πιο συγκεκριμένα στην με αρ. πρωτ 4510/204/18-3-2011 Υπουργική Απόφαση αναφέρεται: «Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα λαμβάνονται υπόψη τα πάση φύσεως εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή, όπως προκύπτουν από τη φορολογική δήλωση του οικονομικού έτους 2010». Έτσι γίνεται αντιληπτό ότι ιδιαίτερα αδικημένες είναι οι βαρύτερες κατηγορίες αναπηρίας όπως τα άτομα με παραπληγία, τετραπληγία και τύφλωση αφού στο εισοδηματικό κριτήριο συμπεριλαμβάνεται το εξωϊδρυματικό επίδομα παραπληγίας ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας.

Το μέγεθος της αδικίας είναι τόσο μεγάλο που θα πρέπει να διορθωθεί με τον επανακαθορισμό εισοδηματικών κριτηρίων και των ασφαλιστικών προϋποθέσεων που αφορούν στην ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο Πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου.

Διότι το κοινωνικό αυτό μέτρο αντί να βοηθάει τις βαρύτερες κατηγορίες αναπηρίας να ζήσουν αυτόνομα και να ενισχύσει την πενιχρή εισοδηματική τους κατάσταση, τους αναγκάζει να επανέλθουν σε πρότερο ιδρυματικό καθεστώς. Δεν είναι αναγκαία η γνώση οικονομοτεχνικών στοιχείων για να αντιληφθεί κανείς ότι ένα άτομο με παραπληγία εξαιτίας του συνυπολογισμού του παραπληγικού επιδόματος στο εισόδημά του δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου.

Για το λόγο αυτό θα έπρεπε ένας δημόσιος οργανισμός όπως ο Ο.Ε.Κ. να γνωρίζει και να λάβει υπόψη του ότι τα άτομα με βαριά κινητική αναπηρία έχουν περιορισμένες επιλογές για ανεύρεση προσβάσιμων κατοικιών, γεγονός που έχει ανάλογες οικονομικές συνέπειες. Επιπρόσθετα η εκτεταμένη μακροχρόνια ανεργία που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία δεν δικαιολογεί την αύξηση του ορίου των ενσήμων για αυτή την ευπαθή ομάδα. Ανάλογα είναι και τα οικονομικά προβλήματα για τις οικογένειες που προστατεύουν παιδί με αναπηρία αφού συνήθως ο ένας γονέας αναγκάζεται να σταματήσει την εργασία του.

 

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα παραπάνω προτείνουμε:

α) την εξαίρεση των πάσης φύσεως αναπηρικών επιδομάτων από το εισόδημα -τα οποία άλλωστε και βάσει φορολογικής νομοθεσίας είναι αφορολόγητα-,

β) τη μείωση του ορίου των ασφαλιστικών προϋποθέσεων για τα άτομα με αναπηρία, λαμβανομένης υπόψη της μακροχρόνιας ανεργίας των ατόμων με αναπηρία,

γ) την αύξηση του ποσού επιδόματος του ενοικίου ειδικά σε εκείνες τις κατηγορίες αναπηρίας που η αναπηρία τους οδηγεί αναπόφευκτα σε δαπανηρές επιλογές ενοικίασης κατοικίας και στους δικαιούχους γονείς ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες (όπως νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση βαριές αναπηρίες)».

Με την αναφορά της η κα. Ε. Τσιαούση ζητάει να ενημερωθεί από την κυρία Υπουργό, για τις περαιτέρω ενέργειες, προκειμένου να επαναπροσδιοριστούν τα εισοδηματικά κριτήρια και οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις που αφορούν στην ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο Πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου του Ο.Ε.Κ.   

 


Συντάκτης Νewsroom 6 Μαΐου, 2011 11:36

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV