Τευτλοπαραγωγοί Έβρου: Η συνάντηση με τον Υφυπουργό, καταβολή συνδεδεμένης και τα προβλήματα με την φετινή παραγωγή

Συντάκτης Νewsroom 13 Φεβρουαρίου, 2020 10:07

Τευτλοπαραγωγοί Έβρου: Η συνάντηση με τον Υφυπουργό, καταβολή συνδεδεμένης και τα προβλήματα με την φετινή παραγωγή

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τευτλοπαραγωγοί Έβρου αλλά
και για τα όσα ειπώθηκαν στην συνάντησή τους με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκρέκα μίλησε στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ ο γενικός γραμματέας του συλλόγου τευτλοπαραγωγών Έβρου Πρόδρομος Προϊκάκης.

Ο κ. Προϊκάκης μίλησε για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον υφυπουργό στην πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή. Όπως ανέφερε, μετά την κατάσταση που δημιουργήθηκε το 2019 κοινή προσπάθεια όλων των συλλόγων είναι να μετριαστεί η ζημιά που πάθανε και ένας από τους στόχους ήταν να καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση και να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα καθώς κινδύνευε να μη δοθεί για φέτος αλλά και να εξαντληθεί όλο το ποσό για τα στρέμματα που υπήρξαν πανελλαδικά.

Ο κ. Σκρέκας ενημέρωσε τους τευτλοκαλλιεργητές του Έβρου πως έγινε άρση των υποχρεώσεων που είχαν οι καλλιεργητές για να πάρουν την συνδεδεμένη ενίσχυση για φέτος και την Τρίτη υπογράφηκε η υπουργική απόφαση που καθορίζει το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα 190 ευρώ ανά στρέμμα. Την επόμενη εβδομάδα που αναμένονται οι πληρωμές οι τευτλοκαλλιεργητές θα λάβουν την ενίσχυση, κάτι που θα μετριάσει αρκετά την ζημία της προηγούμενης χρονιάς σημείωσε ο κ. Προϊκάκης.


Ακόμα υπήρξε η δέσμευση του υπουργού ότι έχει διασφαλιστεί ένα ποσό για συνδεδεμένη και για το έτος 2020 για την συγκεκριμένη καλλιέργεια ενώ έγινε σαφές από πλευράς υπουργείου στους τευτλοκαλλιεργητές του νομού πως από εδώ και στο εξής η ΕΒΖ έχει περάσει σε χέρια ιδιώτη και οι όποιες συναλλαγές θα είναι μεταξύ καλλιεργητών και του μεταποιητή και πως δεν εμπλέκεται πλέον η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση.

Σχετικά με την επιστολή αναφορικά με το πρόβλημα μεταφοράς των τεύτλων που αντιμετωπίζουν, ο κ. Προϊκάκης εξήγησε πως για να υπάρξει καλλιέργεια σε απομακρυσμένες περιοχές (του Έβρου και της Λάρισας) θα πρέπει τα τεύτλα να φορτωθούν στο τρένο και να μεταφερθούν στην μονάδα μεταποίησης, εν προκειμένω στις Σέρρες. Στην συνάντηση που είχαν με τον επενδυτή, ο κ. Καραθανάση επανειλημμένα τόνισε ότι αντιμετώπισε πρόβλημα όσον αφορά την γραμμή φορτοεκφόρτωσης στα εργοστάσια.

Στην συνέχεια οι τευτλοκαλλιεργητές του Έβρου συνέταξαν έγγραφο προς στους αρμόδιους υπουργούς και την διοίκηση της ΕΒΖ ώστε να πάρουν απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα. Παράλληλα είχαν επικοινωνία με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΒΖ ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα μόλις έλαβε την επιστολή “και μας εξέπληξε λέγοντας πως δεν έχει υποβληθεί ανάλογο θέμα προς το ΔΣ της Βιομηχανίας Ζάχαρης“.

Εφόσον ήρθαμε σε επαφές ανακαλέσαμε την επιστολή που είχαμε κάνει και επιρρίπταμε ευθύνες στο ΔΣ της Βιομηχανίας Ζάχαρης και πλέον παροτρύνουμε τους υπουργούς να έρθουν σε συνεννόηση με τα εμπλεκόμενα μέρη ούτως ώστε να λυθεί αυτό το πρόβλημα” είπε ο κ. Προϊκάκης εξηγώντας πως είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα στο οποίο εμπλέκονται τέσσερα μέρη τα οποία για να έρθουν σε επαφή χρειάζεται χρόνος επειδή όμως πλησιάζει η περίοδος σποράς οι καλλιεργητές τονίζουν ότι επείγει να δοθεί λύση ενώ παράλληλα προσπαθούν να κάνουμε κάποιες επαφές για συναντήσεις στην Αθήνα με σκοπό να βρεθεί λύση.

Ακούστε αναλυτικά τα όσα είπε για το θέμα στον αέρα του ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ ο Πρόδρομος Προϊκάκης:


Συντάκτης Νewsroom 13 Φεβρουαρίου, 2020 10:07

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV