Τα κλειστά τελωνεία “πληγή” για τον φετινό τουρισμό σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Συντάκτης Νewsroom 8 Ιουλίου, 2020 14:06

Τα κλειστά τελωνεία “πληγή” για τον φετινό τουρισμό σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Για το θέμα που ταλανίζει επαγγελματίες του τουρισμού και όχι μόνο
στην περιφέρεια ΑΜΘ, αναφορικά με την απόφαση να γίνεται η ροή των τουριστών από τα χερσαία σύνορα της χώρας μόνο μέσω Προμαχώνα μίλησε στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αθανάσιος Τσώνης.

Η απόφαση που υπογράφηκε στις 3 Ιουλίου από τους υπουργούς Υγείας και Μεταφορών “σφράγισε” και επίσημα τον Προμαχώνα ως μοναδική ανοιχτή οδική πύλη εισόδου τουριστών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αφήνοντας κλειστές τις πύλες εισόδου Εξοχής, Νυμφαίας, Ορμενίου και Κυπρίνου. Όπως εξήγησε ο κ. Τσώνης, η απόφαση αυτή αιτιολογήθηκε λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην γειτονική Βουλγαρία με το επιχείρημα πως μπορούν να γίνονται καλύτεροι έλεγχοι με ένα μόνο σημείο διέλευσης ανοιχτό. Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΠΑΜΘ έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό για το θέμα αλλά και στα συναρμόδια υπουργεία ενώ ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Αθήνα και να πραγματοποιήσει συναντήσεις για το θέμα. Ο ίδιος πριν από δύο μήνες είχε ζητήσει υγειονομική θωράκιση των περασμάτων και των σταθμών εισόδου, όχι μόνο με κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ αλλά και με πολυσαρωτές και συστήματα θερμικής καταγραφής για να υπάρχει έλεγχος της κατάστασης.

Μέριμνά μας είναι να ανοίξουν πάλι οι σταθμοί πριν τις 15 Ιουλίου θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης αλλά τηρώντας κάποια υγειονομικά πρωτόκολλα και υγειονομικούς ελέγχους, με κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ σε αυτήν την φάση, και αν αυτό δεν γίνει θα ζητήσω ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση προς τους ανθρώπους που έχουν πληγεί” δήλωσε ο κ. Τσώνης. Στην συνέχεια περιέγραψε πως ενώ αρχικά τα πράγματα στον τουρισμό ήταν πολύ ευοίωνα για την περιφέρεια στην αρχή, μια κατάσταση που ανατράπηκε μετά από αυτήν την απόφαση με ακυρώσεις κρατήσεων. Παράλληλα ο συνωστισμός που παρατηρείται στο μοναδικό ανοιχτό τελωνειακό σημείο δεν ευνοεί την ασφάλεια και τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού.


Άλλο ένα πρόβλημα που λειτουργεί ανασταλτικά για τον τουρισμό στην περιοχή είναι η έλλειψη αποθήκη καυσίμων, θέμα το οποίο προσπαθεί να επιλύσει η περιφέρεια. Τέλος, αναφορικά με τα πρώτα νούμερα στην τουριστική κίνηση, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ανέφερε πως αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα εντοπιζόταν η μεγαλύτερη κίνηση με πληρότητα περίπου στο 30% την στιγμή που άλλες περιοχές δεν ξεπερνούν το 20% ενώ ένα ακόμα πλεονέκτημα για φέτος είναι η ένταξη του Έβρου στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.


Συντάκτης Νewsroom 8 Ιουλίου, 2020 14:06

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV