Τέλη κυκλοφορίας 2021: Πώς μπορείτε να δηλώσετε ακινησία στο MyCar

Συντάκτης Νewsroom 12 Ιανουαρίου, 2021 17:42

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Πώς μπορείτε να δηλώσετε ακινησία στο MyCar

Τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα MyCar της ΑΑΔΕ για κατάθεση πινακίδων και απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας.

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων έχουν τις εξής δυνατότητες:

  • να θέσουν ψηφιακά σε ακινησία το όχημά τους, καταθέτοντας ηλεκτρονικά τις πινακίδες τους
  • να εκδώσουν/κατεβάσουν το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας και να λάβουν τη βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας

Η προθεσμία για τη ψηφιακή κατάθεση πινακίδων και την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας λήγει στις 26 Φεβρουαρίου 2021.


Τα πέντε βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

Πέντε κλικ αρκούν στο ποντίκι του υπολογιστή των ιδιοκτητών οχημάτων, σε περίπτωση, που θέλουν να καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες και να τα θέσουν σε ακινησία.

Αφού πληκτρολογήσουν mycar.aade.gov.gr, και περάσουν το user name και το password τους στο myTAXISnet, οδηγούνται στην παρακάτω σελίδα, όπου έχουν δύο επιλογές εφαρμογών:

Στη σελίδα των τελών κυκλοφορίας, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα
να κατεβάσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής των τελών, να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής τελών, σε περίπτωση, που θέλουν να μεταβιβάσουν το όχημά τους.

Επιλέγοντας «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία», οδηγούνται στην παρακάτω σελίδα, όπου εμφανίζονται αυτομάτως ο ΑΦΜ τους, ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματός τους και η τρέχουσα ημερομηνία. Σε περίπτωση, που έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από ένα οχήματα, τότε, κάνοντας κλικ στον αριθμό κυκλοφορίας, εμφανίοζονται οι πινακίδες όλων των οχημάτων, ώστε να επιλέξουν για ποιο επιθυμούν να καταθέσουν ψηφιακά πινακίδες.

Επιπλέον, εμφανίζεται η κατάσταση του οχήματος (ΚΙΝΗΣΗ/ΑΚΙΝΗΣΙΑ).
Επιλέγουν «Δήλωση Ακινησίας Οχημάτων».

Τότε, οδηγούνται στην παρακάτω σελίδα, όπου αναγράφονται αυτόματα τα πλήρη στοιχεία του αιτούντα και του οχήματός του (Αριθμός Κυκλοφορίας, Α.Φ.Μ., Ονοματεπώνυμο ή Επωνυμία, Διεύθυνση Κατοικίας ή Έδρας, ΔΟΥ).

Στη συνέχεια, κλικάρουν το σχετικό κουτί, ώστε να δηλώσουν υπεύθυνα ότι
α) το όχημα θα φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο
β) δεν θα κυκλοφορήσουν το όχημα μετά τη θέση σε ακινησία αυτού.


Αν διαπιστωθεί ότι το κυκλοφορούν ή ότι το όχημα είναι σταθμευμένο, με τις πινακίδες επάνω, τότε – πλέον των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου εκπρόθεσμης πληρωμής -, επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ.


Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται στα 30.000 ευρώ και αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του κατόχου.

Τέλος, αναγράφουν αναλυτικά τα στοιχεία του χώρου στάθμευσης, όπου θα βρίσκεται το όχημα σε ακινησία.

Υπενθυμίζεται ότι οι πινακίδες αφαιρούνται από τον κάτοχο και διακρατούνται από τον ίδιο. ΔΕΝ απαιτείται πλέον η κατάθεσή τους στην ΔΟΥ.

Ίδια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση, που ο κάτοχος του – σε ακινησία – οχήματος επιθυμεί να το θέσει σε κυκλοφορία.


Η εφαρμογή myCAR ενημερώνει τον κάτοχο ότι η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, σε περίπτωση, που ο κάτοχος δεν έχει πληρώσει τέλη κυκλοφορίας, ή δεν έχει ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.


Συντάκτης Νewsroom 12 Ιανουαρίου, 2021 17:42

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV