Σύσκεψη αποτίμησης και τελετή λήξης της άσκησης «EVROS 2010»

Συντάκτης news 1 Ιουνίου, 2010 07:54

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η άσκηση προσομοίωσης πολιτικής προστασίας με την επωνυμία “EVROS 2010” που διαδραματίστηκε στον Έβρο από τις 26 έως τις 31 Μαΐου 2010 με τη συμμετοχή δυνάμεων από την Ελλάδα, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία.

Την Κυριακή, 30 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα σύσκεψη αποτίμησης της άσκησης παρουσία όλων των συμμετεχόντων. Από όλους τονίστηκε πόσο σημαντική ήταν η άσκηση για την απόκτηση εμπειρίας και για τη γνωριμία με τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών διαφόρων χωρών. Όπως δήλωσαν, απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις για τη συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ των χωρών που υπάγονται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, δεδομένου του γεγονότος ότι καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως οι πλημμύρες, είναι σύνηθες φαινόμενο σε διάφορες γωνιές τις Ε.Ε. Κατέστη δε σαφές ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να φτάσουν σε ένα υψηλό επίπεδο στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και σε αυτό συμβάλλουν ασκήσεις όπως η “EVROS 2010”.


Ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης υπογράμμισε κατά την τοποθέτησή του ότι τέτοιες ασκήσεις είναι πολύτιμες τόσο για το προσωπικό της Νομαρχίας, όσο και για τις δυνάμεις που επιχειρούν στον Έβρο, ένστολες και εθελοντικές. “Σχεδόν κάθε χρόνο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με περιστατικά παρόμοια των σεναρίων που προσομοιώσατε. Ευτυχώς σε μικρότερη κλίμακα, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Για μας η άσκηση αυτή ήταν ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδίσουμε. Προφανώς γίνονται λάθη κατά τη διαχείριση κρίσεων, αλλά μέσα από αντίστοιχες ασκήσεις μαθαίνουμε να αποφεύγουμε τους σκοπέλους, να λειτουργούμε και να συντονιζόμαστε κάτω από πίεση και δυσμενείς συνθήκες, να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Ο χρόνος αντίδρασης και οι σωστοί χειρισμοί μπορεί να αποβούν σωτήριοι ή καταστροφικοί. Πιστεύω ότι όλοι, συμμετέχοντες στο Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανό, ξένες δυνάμεις, εθελοντικές ομάδες, δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό, και το ίδιο, και με περισσό ζήλο, θα πράξουμε, αν κληθούμε, στο μέλλον.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας της Βουλγαρίας, κ. Stefko Burchev και η εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Ελλάδας κα Ιουλία Μωραΐτη.

Ο κ. Ζαμπουνίδης κατά την τελετή λήξης ευχαρίστησε τις ξένες αποστολές για την παρουσία τους στην άσκηση και τους κάλεσε να επισκεφτούν και πάλι τον Έβρο ως τουρίστες όμως. Χάρισε μάλιστα στους επικεφαλής τους φωτογραφικό λεύκωμα του Έβρου. Τα μέλη των ξένων δυνάμεων ήταν:
– Το Πυροσβεστικό Σώμα (Fire and Rescue) του Northumberland της Αγγλίας 
– Το αντίστοιχο ΕΚΑΒ (Medical and Telecommunications) από την περιφέρεια Marche (Region of Marche) της Ιταλίας
– Η Ομάδα THW από τη Γερμανία (Technisches Hilfswerk – German government disaster relief organization)
– Η ένστολη Πολιτική Προστασία για Έρευνα – Διάσωση και Χημικά Ατυχήματα από τη Βουλγαρία


Συντάκτης news 1 Ιουνίου, 2010 07:54

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV