ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙΑ

Συντάκτης Νewsroom 30 Ιουνίου, 2010 15:18

Πρόγραμμα παρακολούθησης των ποιοτικών παραμέτρων των νερών του ποταμού Έβρου και Άρδα σε τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις διεθνείς τακτικές δειγματοληψίας, εκτελεί η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Έβρου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υγιεινής & Προστασίας Περιβάλλοντος της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Οι παράμετροι που ελέγχονται είναι φυσικοχημικές, τα βαρέα μέταλλα (αρσενικό, κάδμιο, χρώμιο, μόλυβδος, νικέλιο, υδράργυρος, σίδηρος, μαγγάνιο, αντιμόνιο, εξασθενές χρώμιο κ.α.) και τοξικές οργανικές ενώσεις που είναι αποτέλεσμα ρύπανσης με βιομηχανικά απόβλητα και φυτοφάρμακα.


Η Διεύθυνση Υγείας πραγματοποιεί επίσης, ανά δεκαπενθήμερο, μικροβιολογικούς ελέγχους για την καταλληλότητα των νερών για κολύμβηση, τόσο στη θάλασσα, όσο και στα ποτάμια.

Εξάλλου η Διεύθυνση Κτηνιατρικής πραγματοποιεί εβδομαδιαίους ελέγχους για φυκοτοξίνες για την καταλληλότητα των οστρακοειδών για ανθρώπινη κατανάλωση.

Τέλος, για έκτακτα συμβάντα οι παραπάνω υπηρεσίες συνεργάζονται στη δειγματοληψία και έλεγχο των παραμέτρων που η κάθε μια είναι υπεύθυνη με τη συμβουλή του Γενικού Χημείου του Κράτους και του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας.

«Στόχος μας είναι η διασφάλιση και αποτελεσματικότερη προστασία της δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες προβαίνουν σε συστηματικούς, τακτικούς ελέγχους της ποιότητας των νερών σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις. Προς την κατεύθυνση αυτή η Νομαρχία Έβρου έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση, ύψους 35.000 ευρώ, με το Εργαστήριο Υγιεινής & Προστασίας Περιβάλλοντος της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, για τη διενέργεια των απαραίτητων αναλύσεων στα νερά των ποταμών και της θάλασσας. Γνώμονας μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και για το λόγο αυτό οι κάτοικοι δεν πρέπει να ανησυχούν » δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Έβρου κ. Χρήστος Πετριτζίκης με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα.


Συντάκτης Νewsroom 30 Ιουνίου, 2010 15:18

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV