ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Από σήμερα η υποβολή αιτήσεων, την Πέμπτη οι πληρωμές σε 92.804 δικαιούχους

Συντάκτης Νewsroom 25 Ιανουαρίου, 2022 09:30

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Από σήμερα η υποβολή αιτήσεων, την Πέμπτη οι πληρωμές σε 92.804 δικαιούχους

Πάνε ταμείο 92.804 δικαιούχοι του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ – Από σήμερα η υποβολή νέων αιτήσεων για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο

Ειδικότερα την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου θα πληρωθεί η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας για τον μήνα Δεκέμβριο 2021 σε 28.744 δικαιούχους καθώς και η αναλογία επιδόματος αδείας σε 64.060 δικαιούχους.


Παράλληλα από σήμερα 25 Ιανουαρίου μέχρι τις 28 Ιανουαρίου δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ», για τους μήνες ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ, ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΚΑΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟ 2021. Αυτό αφορά μόνο για:

  • τους εργαζόμενους για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση Β΄ ΦΑΣΗΣ,
  • τους εργαζόμενους οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β΄ ΦΑΣΗΣ.

Να σημειωθεί ότι στην περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022, στη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» εντάσσονται οι εργαζόμενοι που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Οκτωβρίου 2021 (τα στοιχεία των οποίων αντλούνται από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ) σε επιχειρήσεις που πληρούν τα οικονομικά στοιχεία που ορίζονται στην απόφαση, τα οποία είναι ίδια με αυτά που ίσχυαν για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021.

Σημειώνεται ότι σχεδόν κάθε μήνα εντάσσονται περίπου 25.000-38.000 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα αυτό.

Τον Νοέμβριο, 6,8 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν σε 29.390 εργαζομένους ενταγμένους στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Αυξημένο ήταν το ποσό που καταβλήθηκε τον Σεπτέμβριο καθώς συμμετείχαν στον μηχανισμό 37.297 εργαζόμενοι.

Στο πρόγραμμα μπορούν και συμμετέχουν επιχειρήσεις-εργοδότες που παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών ΦΠΑ σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς που έχει οριστεί ή ορίζεται εκ νέου σε περίπτωση επέκτασης του προγράμματος. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να ενταχθούν στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του Μηχανισμού για μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους.

Δικαιούχοι εργαζόμενοι της κρατικής επιδότησης είναι όσοι έχουν μείωση έως 50% επί των αποδοχών τους μετά από αντίστοιχη μείωση του χρόνου εργασίας τους. Το κράτος επιδοτεί το 60% της μείωσης των καθαρών αποδοχών τους, ενώ καλύπτει και το 100% των εισφορών τους (εργοδοτικών και εργατικών) οι οποίες αντιστοιχούν στις μειωμένες μεικτές αποδοχές τους. Η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας ωστόσο δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις κάνουν χρήση του μέτρου. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή, που εντάσσονται στο «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ» συνεχίζουν να έχουν σύμβαση πλήρους απασχόλησης, παρόλο που απασχολούνται με μειωμένο ωράριο.

Οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στον μηχανισμό προστατεύονται από απόλυση κατά την διάρκεια εφαρμογής του μέτρου. Η απαγόρευση της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας δεν αφορά όμως όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης αλλά μόνο όσους εντάσσονται στον μηχανισμό.


Συντάκτης Νewsroom 25 Ιανουαρίου, 2022 09:30

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV