Συνεχίζονται οι προβολές του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Αλεξανδρούπολη

Συντάκτης Νewsroom 21 Μαρτίου, 2011 11:33

Συνεχίζονται σήμερα και αύριο οι περιφερειακές προβολές του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στην Αλεξανδρούπολη. Όπως δήλωσε ο Μιχάλης Δεληγιαννίδης, γραμματέας Κινηματογραφικής Λέσχης Αλεξανδρούπολης “Είναι χαρά μας, να είμαστε μια από τις 19 πολείς που φιλοξενείται το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και μάλιστα για συνεχόμενη 13η χρονιά!”


Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών:

Δευτέρα, 21/03/2011

19.00   Ένα μουσείο γεννιέται / Άννα Κεσίσογλου, Ελλάδα, Διάρκεια:28′

(τμήμα: Πορτρέτα: Ανθρώπινες Διαδρομές)

Κοίταζα το κτίριο Χατζηκυριάκου-Γκίκα στην οδό Κριεζώτου 3, όμορφο και ανακαινισμένο. Η πόρτα ήταν ανοιχτή και μπήκα. Πακέτα, πίνακες, γλυπτά, εργάτες να πηγαινοέρχονται και ανάμεσα ο διευθυντής του Mουσείου Μπενάκη κύριος Άγγελος Δεληβορριάς. Μπορώ να ανοίξω την κάμερά μου; ρώτησα. Είπε χαμογελώντας «Ναι». Κι έτσι άρχισε μια περιπλάνηση στην Πινακοθήκη Γκίκα που θα στεγάσει την καλλιτεχνική γενιά του Μεσοπολέμου.

 

19.30   Kuluhiro: Ελπίδα / Γιώργος Γεωργόπουλος, Ελλάδα-Κένυα, Διάρκεια:45′

(τμήμα: Ελληνικό Πανόραμα)

Δύο διαφορετικοί κόσμοι ενώνονται σ’ ένα απομακρυσμένο χωριό της Κένυας. Σαράντα Έλληνες εθελοντές συναντούν τους Κουλουχίρο, μια ομάδα φτωχών οροθετικών που ζουν περιθωριοποιημένοι. Οι ιστορίες τους πολλές, και κάθε μία ένα μικρό ηλεκτροσόκ. Μοιράζονται χαρά και κούραση, και δουλεύουν δίπλα δίπλα, κάτω από τον καυτό ήλιο για να φέρουν νερό σε μια άνυδρη περιοχή της σαβάνας. Το Δεκέμβριο του 2010, σαράντα εθελοντές της ActionAid από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη αποφασίζουν να αγνοήσουν την οικονομική κρίση και ξεκινούν ένα μακρινό ταξίδι για να ανακαλύψουν γιατί Κουλουχίρο σημαίνει Ελπίδα. Η ταινία προβάλλεται στα πλαίσια της ανακήρυξης του 2011 ως Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού.

20.20   Καμένγκε, οι βόρειες συνοικίες / Μανού Τζερόζα, Σάλβα Μουνιόθ, Ισπανία-Ιταλία, Διάρκεια:59′                                            (τμήμα: Ιστορίες της Αφρικής)

Στις βόρειες συνοικίες του Μπουτζουμπούρα, πρωτεύουσας του Μπουρούντι, οι άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν και να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους ύστερα από τον δεκαετή εμφύλιο πόλεμο που τελείωσε το 2005. Σ’ αυτές τις φτωχογειτονιές, η βία συνεχίζεται και τα λόγια των ανθρώπων είναι γεμάτα φόβο και θυμό για την κυβέρνηση. Ο Αλέξις Σιντουχίτζε, δημοσιογράφος που γεννήθηκε σ’ αυτή την περιοχή, οργάνωσε, το 2007, ένα πολιτικό κίνημα που προσπαθεί να αλλάξει τα πράγματα στη χώρα. Μόλο που η παρούσα κυβέρνηση στο Μπουρούντι είναι δημοκρατικά εκλεγμένη, ο Αλέξις φυλακίστηκε το φθινόπωρο του 2005 επειδή εξέφραζε τις προσωπικές του απόψεις για την ελευθερία. Η γυναίκα του στη Γαλλία, ένας δικηγόρος στο Βέλγιο, καθώς και η διεθνής και τοπική κοινότητα ζητούσαν την απελευθέρωσή του, όμως αυτός παρέμεινε στη φυλακή έως την άνοιξη του 2009, όταν το δικαστήριο αναγκάστηκε να τον αφήσει ελεύθερο.

 

21.25 Φθινοπωρινό χρυσάφι / Γιαν Τενχάβεν, Γερμανία-Αυστρία, Διάρκεια:94′

(τμήμα: Μικρές Αφηγήσεις)

Η ταινία αφηγείται την ιστορία πέντε αθλητών καθώς προετοιμάζονται για το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου. Φιλόδοξος στόχος, πόσο μάλλον αφού οι επίδοξοι αυτοί πρωταθλητές είναι μεταξύ 80 και 100 χρόνων. Απτόητοι και με μεγάλη δόση χιούμορ, οι ήρωές μας δέχονται την πρόκληση. Στην τελική ευθεία της ζωής τους και με σύνθημα «Θα ξεκουραστούμε αφού πεθάνουμε», αναζητούν έναν υπέρτατο στόχο και τα δίνουν όλα στο δρόμο προς το χρυσό μετάλλιο στη Φιλανδία. Θέλουν ν’ ανέβουν στο βάθρο μια τελευταία φορά. Πρόκειται για ένα αγώνα ενάντια στην ηλικία και στα εμπόδια της ζωής· μια ιστορία για τις νίκες και τις ήττες, για τις αναποδιές και τους θριάμβους. Το Φθινοπωρινό χρυσάφι είναι ένας ύμνος στη ζωή έτσι όπως θα μπορούσε να είναι: όχι ανέφελη και χωρίς δυσκολίες, αλλά γεμάτη χιούμορ και αποφασιστικότητα.

 

23.05   Satsang, συντροφιά με την αλήθεια / Μαριάννα Αστρακά, Γιώργος Φωτιάδης, Ελλάδα, Διάρκεια:40′                                    (τμήμα: Ελληνικό Πανόραμα)

Το Satsang, συντροφιά με την αλήθεια είναι η καθημερινότητα ανθρώπων αφιερωμένων στην αναζήτηση του εαυτού – γιόγκι, μοναχών, ερημιτών και ασκητών που ζουν στα βουνά των Ιμαλαΐων και στη ζούγκλα της Ινδίας. Μοιράζονται τις σκέψεις τους, τα αισθήματά τους, τη θεώρησή τους για τον κόσμο. Απαντούν στα βασικά ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης και μας προτείνουν δρόμους για το δικό μας ταξίδι στη δική μας αλήθεια.

 

23.50 Μόνο οι λέξεις συνεχίζουν / Καλλιόπη Λεγάκη, Ελλάδα, Διάρκεια:53′

Το χειμώνα του 2010, στο μπαρ «Dasein», στα Εξάρχεια, ξεκίνησε το πρότζεκτ The Confession Session. Εμπνευστής του ο Άλκης Γούναρης, που κάλεσε 52 θαμώνες του μπαρ για να εξομολογηθούν προσωπικές τους ιστορίες. Οι ιστορίες αυτές πέρασαν στο διαδίκτυο και ταυτόχρονα έγιναν υλικό γι’ αυτό το ντοκιμαντέρ. Μπροστά στο φακό, οι λέξεις, οι φράσεις και τελικά τα ίδια τα πρόσωπα αποκτούν μια άλλη βαρύτητα. Κι αυτό γιατί αποκαλύπτονται συναισθήματα, σκέψεις, αναζητήσεις και αποφάσεις καθοριστικές για τον καθένα τους. Καταγράφοντας τις εξομολογήσεις των ανθρώπων, χαρτογραφούμε τον εσωτερικό τους κόσμο, έναν κόσμο λησμονημένο μέσα στο πολύβουο και το άξενο των σημερινών πόλεων.

 

Τρίτη, 22/03/2011

Έτσι είμαι: Ανατρέποντας Προκαταλήψεις

20.00   Έτσι είμαι / Ίνγκριντ Ντεμέτς, Καρολίνε Λάιτνερ, Ιταλία, Διάρκεια:49′

«Είμαι σαν ένας ερημίτης σ’ ένα νησί». Έτσι περιγράφει ο Πάτρικ τη ζωή του αυτιστικού που ζει παγιδευμένος στο σώμα του. Διαθέτοντας τη σοφία ενός στοχαστή και τα όνειρα και τους φόβους ενός εφήβου, ο Πάτρικ γίνεται οδηγός μας στον κόσμο του και μας επιτρέπει να δούμε, έστω και φευγαλέα, τα συναισθήματά του. H ταινία ακολουθεί τον Πάτρικ στο σχολείο, στο χρόνο που περνά με την οικογένειά του αλλά και μόνος του, και μεταφέρει στην οθόνη τις μύχιες σκέψεις του, αποκαλύπτοντας τη ματιά του η οποία συνήθως περιβάλλεται απ’ την ομίχλη της κατάστασής του. Αυτό που μας αποκαλύπτεται είναι μια πολυσύνθετη, φιλοσοφημένη ψυχή. Βλέπουμε έτσι μια αποστολή που μπορεί να επιτελέσει ο κινηματογράφος: να μας επιτρέψει να κοιτάξουμε –χωρίς οίκτο, αλλά με συμπόνια– μέσα στη ζωή κάποιου άλλου.

20.55   Οι αρτοποιοί / Γιάσμιν Φέντα, Σκωτία, Διάρκεια:11′

Σ’ ένα φούρνο στο Εδιμβούργο, μια ομάδα εργαζομένων με μαθησιακές δυσκολίες φτιάχνουν διαφορετικά είδη βιολογικού ψωμιού, το οποίο μοιράζεται καθημερινά σε μαγαζιά και καφετέριες της πόλης. Οι εργαζόμενοι συνεννοούνται χρησιμοποιώντας προσωπικούς τρόπους έκφρασης και τη νοηματική γλώσσα, φανερώνοντάς μας μια σειρά πολύπλοκων διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ τους αλλά και με τους κοινωνικούς τους λειτουργούς. Ο φούρνος Γκάρβαλντ αποτελεί πρωτοβουλία ενός κέντρου που έχει εμπνευσθεί απ’ τις ιδέες του Ρούντολφ Στάινερ. Εκεί, οι εργαζόμενοι ανακαλύπτουν τις ατομικές τους ικανότητες και τη δημιουργικότητά τους σ’ ένα περιβάλλον κοινωνικοποίησης.

21.10   Μαζί κι ο Σάμιουελ / Νταν Χαμπίμπ, ΗΠΑ, Διάρκεια:58′

Προτού διαγνώσουν στο γιο του Σάμιουελ εγκεφαλική παράλυση, ο φωτορεπόρτερ Νταν Χαμπίμπ σπάνια σκεφτόταν το θέμα της συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρίες. Τώρα αυτό το θέμα είναι καθημερινά στη σκέψη του. Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μαζί κι ο Σάμιουελ, που γυρίστηκε στη διάρκεια τεσσάρων χρόνων, καταγράφει με ειλικρίνεια την προσπάθεια των μελών της οικογένειας Χαμπίμπ να συμπεριλάβουν τον Σάμιουελ σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. Η ταινία παρουσιάζει και άλλες τέσσερις οικογένειες με ανάλογες εμπειρίες συμπερίληψης καθώς και συνεντεύξεις με δασκάλους, νέους, γονείς και ειδικούς επί θεμάτων αναπηρίας. Το Μαζί κι ο Σάμιουελ είναι μια έντονα προσωπική, με πάθος γυρισμένη ταινία που καταγράφει τους πολιτισμικούς φραγμούς και τα όρια που θέτει το σύστημα στη συμπερίληψη.

22.15   Το αγόρι μέσα του / Μαριάν Κάπλαν, Καναδάς, Διάρκεια:47′

Μια βραβευμένη Καναδή σκηνοθέτις στρέφει τον φακό της στον 12χρονο γιο της Άνταμ σ’ ένα δυνατό, πρωτοποριακό ντοκιμαντέρ για το πώς μεγαλώνουν τα αυτιστικά παιδιά. Ο Άνταμ πάσχει από Σύνδρομο Άσπεργκερ, μια έντονη μορφή αυτισμού που χαρακτηρίζεται από κοινωνικά και συναισθηματικά ανάρμοστη συμπεριφορά. Καθώς ο Άνταμ αδυνατεί να έχει μια φυσιολογική κοινωνική επαφή με τους συμμαθητές του, το σχολείο γίνεται γι’ αυτόν εφιάλτης. Τον αποκλείουν και τον φοβερίζουν συστηματικά, ενώ αναγκάστηκε να φύγει από το τελευταίο του σχολείο όταν ένα άλλο αγόρι τον απείλησε με μαχαίρι. Μέσα από μια σπάνια, προσωπική σκιαγράφηση μιας ολοένα και πιο συνηθισμένης μορφής αυτισμού, η ταινία αποτυπώνει τη δραματική οικογενειακή ζωή του Άνταμ καθώς αγωνίζεται να υπερβεί τις δυσκολίες, να αποφοιτήσει απ’ το δημοτικό και να καταλάβει τους νταήδες συμμαθητές του, τα κορίτσια και τη ζωή στον πραγματικό κόσμο.

23.10   Αγκαλιάσιμοι / Τζον Κεντ, ΗΠΑ, Διάρκεια:50′

To Αγκαλιάσιμοι είναι μια ταινία για την ομορφιά, το χάρισμα και την αγνή χαρά των ανθρώπων που πάσχουν από την σπάνια γενετική ασθένεια Σύνδρομο Ουίλλιαμς. Παρά τις γνωστικές δυσκολίες, οι άνθρωποι με Σύνδρομο Ουίλλιαμς είναι εξαιρετικά δημιουργικοί και έχουν πλήρη αντίληψη της διαφορετικότητάς τους. Το πάθος και το ταλέντο τους στη μουσική είναι τέτοιο που δεν μπορεί να περιγραφεί, αλλά ούτε και να εξηγηθεί επιστημονικά. Η ταινία περιλαμβάνει μαρτυρίες σημαντικών ερευνητών της ασθένειας από το Ινστιτούτο Σαλκ, το Χάρβαρντ και άλλα κορυφαία ερευνητικά κέντρα, αλλά η καρδιά της αφήγησης είναι κάποιες θαυμάσιες συναντήσεις με ανθρώπους που πάσχουν από Ουίλλιαμς καθώς παίζουν μαζί μουσική, συγχρωτίζονται και γοητεύουν το κοινό.

Όλες οι προβολές θα γίνουν στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης και κατά τις ώρες που αναφέρονται στο παραπάνω πρόγραμμα

Η είσοδος είναι ελεύθερη


Συντάκτης Νewsroom 21 Μαρτίου, 2011 11:33

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV