Συνεχίζονται η κατάληψη και οι πορείες φοιτητών στο Δ.Π.Θ.

Συντάκτης Νewsroom 11 Μαρτίου, 2021 12:23

Συνεχίζονται η κατάληψη και οι πορείες φοιτητών στο Δ.Π.Θ.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία από τους φοιτητές – Για 10η ημέρα βρίσκεται υπό κατάληψη Κεντρικό Κτίριο Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Εχθές 10 Μαρτίου το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν δύο φοιτητικές πορείες στο κέντρο της Κομοτηνής με σημείο εκκίνησης την κεντρική Πλατεία Ειρήνης. Οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν την αντίθεσή τους στον νόμο Κεραμέως που προβλέπει μεταξύ άλλων την πανεπιστημιακή αστυνόμευση,  ενώ ζήτησαν και το άνοιγμα των Πανεπιστημίων που εδώ και καιρό λειτουργούν μόνο με την διαδικασία της τηλεκπαίδευσης. Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες σε πολλά σημεία της χώρας όπως και στην Ορεστιάδα στην Κεντρική πλατεία από τους φοιτητές των δύο τμημάτων του ΔΠΘ.

Στην Κομοτηνή πραγματοποιήθηκε πρώτα πορεία του Συντονιστικού της Κατειλημμένης Πρυτανείας του ΔΠΘ με σημείο έναρξης την πλατεία Ειρήνης και δήλωσαν μεταξύ άλλων την αντίθεσή τους στον νόμο Κεραμέως, ενώ φώναζαν συνθήματα όπως «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται παιδεία». Την Τρίτη το Πρυτανικό Συμβούλιο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κάλεσε τους φοιτητές να σταματήσουν την κατάληψη του Κεντρικού Κτιρίου Διοίκησης (Πρυτανεία) σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του:


Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης,  στην αριθ. 86/9-3-2021 έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε να καλέσει τους φοιτητές να σταματήσουν άμεσα την κατάληψη του Κεντρικού Κτιρίου Διοίκησης (Πρυτανεία), καθώς η συνεχιζόμενη για 8η μέρα κατάληψη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα που οδηγούν στην αναστολή, ουσιαστικά, της λειτουργίας του σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και υπονομεύει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Η απάντηση του Συντονιστικού της Κατάληψης της Πρυτανείας καλεί τον Πρύτανη Αλέξανδρο Πολυχρονίδη να επισκεφθεί την κατάληψη σήμερα στις 15:30 και να δώσει απαντήσεις στα αιτήματα των φοιτητών.

Λίγα λεπτά μετά την πρώτη πορεία πραγματοποιήθηκε και δεύτερη φοιτητική πορεία από τον Σύλλογο Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής (ΣΟΦΕΚ) και από τον Σύλλογο Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης. Στην συγκεκριμένη πορεία συμμετείχαν επίσης η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής (ΕΝΙΔΥΚ), το Νομαρχιακό Τμήμα Ροδόπης της ΑΔΕΔΥ, καθώς και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες», ενώ επίσης η συγκεκριμένη πορεία είχε σημείο έναρξης της πλατεία Ειρήνης.

Οι φοιτητές ζητούν να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως στα Πανεπιστήμια και για άλλη μια φορά τόνισαν ότι «αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά».  Παράλληλα, φωνάζοντας συνθήματα ζητούσαν την επαναλειτουργία των σχολών και την επιστροφή στην δια ζώσης διδασκαλία.

Με πληροφορίες από xronos.gr


Συντάκτης Νewsroom 11 Μαρτίου, 2021 12:23

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV