Συνεδρίαση Νομαρχιακού Συμβουλίου 14/12/2009

Συντάκτης Νewsroom 14 Δεκεμβρίου, 2009 12:23

Συνεδρίασαν το Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2009, τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου με δώδεκα θέματα ημερήσιας διάταξης και τρία θέματα προ ημερησίας διάταξης.


Ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη μονοπώλησε για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον, καθώς ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Στέφανος Σπάσης κατέθεσε αίτημα της παράταξής του για ενημέρωση από τον Νομάρχη Έβρου κ. Νικόλαο Ζαμπουνίδη για τη συνάντηση των μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης με την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Μπιρμπίλη, αλλά και για τη σύμβαση με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) για την εκπόνηση όλων των μελετών που σχετίζονται με τον αγωγό, που πρόκειται να συναφθεί μεταξύ της Επιτροπής Διαβούλευσης και του Δ.Π.Θ.

Ο Νομάρχης Έβρου δήλωσε σχετικά «Ενημέρωσα το σώμα για τις συναντήσεις που είχαμε με την κα Μπιρμπίλη, και με τον κ. Μανιάτη, αλλά και για όλα όσα έχουν συμβεί στο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έγκρισης των 700.000 ευρώ από το Υπουργείο μέχρι σήμερα. Το αν θα γίνει ή δεν θα γίνει ο αγωγός, δεν εξαρτάται από μας. Εξαρτάται από τον Πούτιν και τη Ρωσία. Τα παιχνίδια είναι πολύ μεγάλα, βλέπουμε τι γίνεται με τον αγωγό Μπακού – Τσεϊχάν, τη συμφωνία που έχει κάνει ο Πούτιν με τον Ερντογάν, στην οποία προσέτρεξε και ο Μπερλουσκόνι, προκειμένου να «ρίξουν» πετρέλαιο στον αγωγό Μπακού – Τσεϊχάν. Αυτό σημαίνει, ότι από την ώρα που έχει επέλθει αυτή η συμφωνία, σε ένα μεγάλο βαθμό, αποδυναμώνεται ο δικός μας αγωγός Μπουρκάς – Αλεξανδρούπολη. Εμείς ανεξάρτητα αν γίνει ή δεν θα γίνει ο αγωγός έχουμε υποχρέωση να κάνουμε το καλύτερο, να είμαστε έτοιμοι. Γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να μας προκύψει.»

Στην ερώτηση της αντιπολίτευσης για την προγραμματική σύμβαση με το Δ.Π.Θ. ο κ. Ζαμπουνίδης απάντησε «Το Πανεπιστήμιο θα είναι ο σύμβουλος της Επιτροπής Διαβούλευσης, και φυσικά του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αλλά και οποιουδήποτε νομικού ή φυσικού προσώπου. Όποιος θέλει θα μπορεί να απευθύνεται στο Πανεπιστήμιο και να λαμβάνει απαντήσεις. «Μετά λόγου γνώσεως» πρέπει να απαντάμε και στην εταιρεία, όπου έχουμε διαφορετική άποψη, αλλά και ταυτόχρονα στα ερωτήματα και στις αγωνίες που έχει η τοπική κοινωνία. Έτσι, λοιπόν, εντός των ημερών θα υπογραφεί αυτή η σύμβαση με το Πανεπιστήμιο, και πλέον θα έχουμε έναν πολύτιμο συνεργάτη. Ξεκινάμε να κερδίσουμε ένα στοίχημα και εμείς σαν τοπική κοινωνία, αλλά και το Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο, πρέπει να αποδείξει ότι πραγματικά μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο σημαντικό έργο για τον τόπο.»

Ο κ. Ζαμπουνίδης ενημέρωσε ότι «Υπάρχει η μελέτη προέγκρισης για τη χρήση γης, όμως αυτή δεν έχει να κάνει με το Νομαρχιακό Συμβούλιο ή με την Επιτροπή Διαβούλευσης. Έχει αποσταλεί σε εφτά αρμόδιες υπηρεσίες, όπως είναι ο στρατός, η αρχαιολογική υπηρεσία, ο ΕΟΤ, η τοπογραφική υπηρεσία, τα δασαρχεία κλπ, για να ελέγξουν, δηλαδή από εκεί που σχεδιάζουν να περάσουν το αγωγό, πέφτουν πάνω σε αρχαιολογικό χώρο, πέφτουν πάνω σε στρατόπεδο, ή κάτι που θα τους εμποδίσει; Αυτά απαντώνται υπηρεσιακά, και θα έρθει τελικά η κύρια μελέτη χωροθέτησης, πάνω στην οποία πρέπει να τοποθετηθούμε εμείς. Όμως, έστω και αυτή η προμελέτη για χρήση γης, αποτελεί ένα εργαλείο για να αρχίσουμε πλέον να κουβεντιάζουμε και το Πανεπιστήμιο να δουλεύει.

Μετά την υπογραφή σύμβασης, το Πανεπιστήμιο θα προσλάβει δέκα τοπικά στελέχη, τα οποία θα είναι εγκατεστημένα στην έδρα της Επιτροπής Διαβούλευσης, και τα οποία θα στελεχώνουν τέσσερις επιτροπές, από δύο άτομα κάθε επιτροπή, όπου καθημερινά, οποιοσδήποτε, είτε φυσικό είτε νομικό πρόσωπο, θα μπορεί να πάει να εκθέσει τις αγωνίες, τον προβληματισμό, να κάνει προτάσεις. Αυτές οι προτάσεις εν συνεχεία θα προωθούνται στο Πανεπιστήμιο, θα έρχονται στην Επιτροπή Διαβούλευσης, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο όπου θα είναι κορυφαία διαδικασία. Οποιοσδήποτε φορέας, και περιμένουμε πλέον από τους Δήμους να καταθέσουν τις προτάσεις με τις επιτροπές που έχουν, όλα τα επιμελητήρια με τις επιτροπές που έχουν συστήσει, και δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση, θα έχουν σύμβουλο σε όλη αυτήν την υπόθεση πάλι το Πανεπιστήμιο. Δηλαδή, από πάνω θα υπάρχει πάντα η ομπρέλα που θα βοηθάει όποιον χρειαστεί βοήθεια, το Πανεπιστήμιο. Και δεν είναι μόνο οι συγκεκριμένες δράσεις που υπογράφουμε με το Πανεπιστήμιο, που αποτελούν παραδοτέο υλικό, μια και ο επίτροπος, τα εντελλόμενα ζητάνε παραδοτέο υλικό, και οι διαδικασίες πρέπει να είναι νόμιμες, στο βαθμό που διαχειριζόμαστε δημόσιο χρήμα. Πέρα από εκεί, το Πανεπιστήμιο θα είναι γενικά ο σύμβουλος της τοπικής κοινωνίας, όλων αυτών των επιτροπών που προανέφερα, στο έργο του αγωγού Μπουρκάς – Αλεξανδρούπολη. Μέσα στο Γενάρη θα συνεδριάσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα τον αγωγό, παρουσία των πρυτανικών αρχών και εκπροσώπων των αρμόδιων τμημάτων, θα γίνει ένας διάλογος με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, θα δοθούν κάποιες κατευθύνσεις. Θα δούμε αν το Νομαρχιακό Συμβούλιο έχει να πει κάτι διαφορετικό από αυτό που θα κατατεθεί. Ουσιαστικά το Νομαρχιακό Συμβούλιο και η Επιτροπή Διαβούλευσης θα κατευθύνουν το Πανεπιστήμιο για το τι ακριβώς θέλουν.»

Εκτός ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε επίσης η εισήγηση της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας για τον υποβιβασμό και κατάργηση σχολείων στο νομό. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου καταργούνται τα Δημοτικά Σχολεία Δωρικού και Μεγάλης Δοξιπάρας, καθώς επίσης και το Νηπιαγωγείο Λυκόφωτος. Υποβιβάζονται από 6/θ σε 2/θ τα Δημοτικά Σχολεία Κομάρων και Πλάτης, ενώ το 2/θ Δημοτικό Σχολείο Φυλακίου σε 1/θ. Ο Νομάρχης Έβρου δήλωσε σχετικά «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι δυνατόν στην εποχή μας να φοιτούν τα παιδιά μας σε σχολεία που δεν είναι 6/θ. Αυτό δεν είναι παιδεία. Για την ώρα επικυρώσαμε τον υποβιβασμό και την κατάργηση κάποιων σχολείων, αλλά πρέπει να εξετάσουμε εκτενέστερα το θέμα των σχολείων στο νομό. Για αυτό και θα επανέλθουμε σε επόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Είναι απαράδεκτο να κάνουν δυο ή τρεις τάξεις μαζί μάθημα και από τις πέντε ώρες διδασκαλίας την ημέρα να αντιστοιχεί 1 ώρα σε κάθε τάξη. Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι τα παιδιά τους πρέπει να πηγαίνουν σε οργανωμένο σχολείο, όπου κάθε δάσκαλος έχει την τάξη του, τα παρακολουθεί και κάνει κανονικά τα μαθήματα. Υπάρχει μια λογική να θέλουν να κρατήσουν το σχολείο σε κάθε χωριό. Αλλά να το κάνουν τι; Για να βγάλουν τα παιδιά τους αγράμματα, αφού δεν μπορούν να πάρουν τις βάσεις που πρέπει; Είναι άδικο για το κάθε παιδί. Νομίζω ότι πρέπει να πάμε σε οργανωμένα σχολεία, αυτή είναι η πρότασή μου, ανεξάρτητα από τα όποια προβλήματα θα δημιουργήσει. Η νομαρχία και οι Δήμοι θα αναλάβουν τη μεταφορά των μαθητών και δεν θα υπάρχει πρόβλημα.»

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, ομόφωνα το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την ανάθεση εκπόνησης της μελέτης του έργου «Μελέτη αντικατάστασης και υπογειοποίησης αρδευτικών δικτύων του Τ.Ο.Ε.Β. Ερυθροποτάμου (Α ΦΑΣΗ)» . Ο κ. Ζαμπουνίδης τοποθετήθηκε λέγοντας «Είχαμε βάλει αρκετά χρήματα, 150.000 ευρώ, για να κάνουμε μια μελέτη για τον Ερυθροπόταμο, προκειμένου να κάνουμε υπόγεια δικτύωση των γεωτρήσεων. Οι αποφάσεις που έχουμε πάρει είναι ότι μελέτες πάνω από 20.000 ευρώ περνάνε οπωσδήποτε για έγκριση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, εγκρίθηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο ομόφωνα, και υπάρχει πλέον εταιρεία η οποία ανέλαβε να κάνει συνολικά τη μελέτη του Ερυθροποτάμου για να καλύψει τις περίπου 80 γεωτρήσεις που υπάρχουν. Είναι ένα έργο πολύ – πολύ σημαντικό, αν τελικά εγκριθεί, αφού τώρα πλέον καταθέτουμε φάκελο και τεχνικό δελτίο, ύψους 6-7 εκ. ευρώ για το υπόγειο δίκτυο Ερυθροποτάμου. Το χρωστάμε στον Ερυθροπόταμου, γι’ αυτό βάλαμε αυτά τα λεφτά για να ολοκληρώσουμε τη μελέτη και το τεχνικό δελτίο, για να μπορέσουμε να εντάξουμε αυτό το σπουδαίο έργο, γιατί πραγματικά οι απώλειες που υπάρχουν σήμερα με το υπάρχον δίκτυο είναι πολύ σημαντικές για τα νερά της περιοχής.»

Τέλος, τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου ψήφισαν ομόφωνα αρνητικά για τη δημιουργία πεδίου βολής στην περιοχή Μαυρόπετρα ανάμεσα στην Αισύμη – Άβαντα – Κίρκη και αναμένεται και η έκδοση σχετικού Ψηφίσματος.


Συντάκτης Νewsroom 14 Δεκεμβρίου, 2009 12:23

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV