Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας στις 3 Ιουνίου 2011

Συντάκτης Νewsroom 4 Ιουνίου, 2011 09:15

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας στις 3 Ιουνίου 2011

 



Στο χώρο εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Πενταλόφου και για πρώτη φορά, από τη σύσταση του νέου Καλλικρατικού δήμου, εκτός έδρας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011, η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας.

Το σκεπτικό πίσω από την «εξαγωγή» του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το Δήμαρχο Ορεστιάδας, Δημήτρη Μουζά, πηγάζει από τη βούληση του σώματος για «Αποκέντρωση του Καλλικράτη», επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο την επαφή με τον κόσμο που ζει στα χωριά. “Τα προβλήματα του δήμου μπορούν και πρέπει να λύνονται και έξω από την Ορεστιάδα”, δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε, ότι παρόμοιες συνεδριάσεις θα γίνουν και σε άλλα χωριά του Καλλικρατικού Δήμου.

Δ. Μουζάς – Συνεδρίαση 03.06. – Δημοτικό Συμβούλιο στον Πεντάλοφο

Το ενδιαφέρον των κατοίκων του Πενταλόφου αρχικά πράγματι φάνηκε να είναι έντονο καθώς γέμισε η αίθουσα με ακροατές κι ακόμη και έξω από το σχολείο μαζεύτηκε πλήθος το οποίο παρακολουθούσε με ομπρέλες στα χέρια. Ο κόσμος, ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης ώρας της συνεδρίασης (που συνολικά διήρκεσε 6 ώρες) έχασε το ενδιαφέρον του και αποχώρησε.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με χαιρετισμό και τοποθέτηση του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Πενταλόφου, Σισκούδη Αγοράστη, ο οποίος παρουσίασε στους συμβούλους την εικόνα μιας σειράς σοβαρών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην κοινότητα μετά τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. Γνωστοποιήθηκε στους δημοτικούς συμβούλους η αδιέξοδος που επήλθε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 στους τομείς της καθαριότητας, της φροντίδας πλατειών, νεκροταφείων, στην ύδρευση και στους αγροτικούς δρόμους.

Το θέμα της καθαριότητας και της κοπής του χόρτου στη συνέχεια έγινε αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων.

Η απάντηση του δημάρχου ήταν η παρομοίαση του «Καλλικράτη» με ένα μικρό παιδί, που στην αρχή δυσκολεύεται να ανταποκριθεί σε όσα του ζητήσουν. Ο εθελοντισμός είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, μια καλή λύση για αυτήν τη μεταβατική περίοδο.

«Έρχεστε να τους πείτε όλους αυτούς εδώ τους ανθρώπους, ότι εγώ δεν μπορώ να καθαρίσω το χωριό σας επειδή έχω τον Καλλικράτη; Μα όλες αυτές οι υπηρεσίες είναι καινούριες; Μπράβο που οργάνωσε ο πρόεδρος εθελοντική ομάδα; Μα τι να κάνει; Τα χόρτα σκεπάζουν τα δέντρα», παρατήρησε ο Λευτέρης Χαμαλίδης, επικεφαλής του συνδυασμού «νέα αρχή».

«Τα φίδια στήνουν πάρτι» υποστήριξε και ο κ. Παπαμιχαήλ.

Λ. Χαμαλίδης – Συνεδρίαση 03.06. – Θέμα: Καθαριότητα και εθελοντισμός

«Τι είδους εθελοντισμός θα γίνει με ανθρώπους της τρίτης ηλικίας;» αναρωτήθηκε ο κ. Γραμμενίδης, επιχειρώντας, ότι ο μέσος όρος ηλικίας σε πολλούς οικισμούς δεν επιτρέπει τέτοιες προσδοκίες.

«Άλλο ο εθελοντισμός και άλλο να βασίζεται μια δημοτική αρχή στον εθελοντισμό για να καλύψει την ανεπάρκειά της» σχολίασε ο Βασίλης Μαυρίδης, επικεφαλής της παράταξης «Ορεστιάδα στην Πρώτη Γραμμή».

Β. Μαυρίδης – Συνεδρίαση 03.06. – Θέμα: Καθαριότητα και εθελοντισμός

Δυο άλλα μεγάλα θέματα ήταν η αποτυχία στην πρόσληψη των διμηνήτων, που είχε εγκριθεί από το συμβούλιο και την περιφέρεια, αλλά δεν πέρασε από το ελεγκτικό συνέδριο, καθώς και το ζήτημα της παραχώρησης άδειας για εκμετάλλευση του ζεόλιθου των Πετρωτών σε ιδιωτική εταιρεία.

Σ. Γκατζίδης – Συνεδρίαση 03.06. – Θέμα: Ζεόλιθος

«Ήρθαν να μας ληστέψουν!» σχολίασε ο Σταμάτης Γκατζίδης από την Λαϊκή Συσπείρωση, αναγγέλλοντας ότι η παράταξη του θα ερευνήσει το θέμα, καθώς όπως επεσήμανε «η υπεράσπιση του πλούτου της γης μας» είναι «πατριωτικό καθήκον μας».

Στα 32 θέματα της ημερήσιας διάταξης προστέθηκαν άλλα έξι θέματα, τα οποία συζητήθηκαν εκτός ημηρεσίας διάταξης και μεταξύ άλλων αφορούσαν στο αίτημα της Ένωσης Γυναικών Έβρου  για παραχώρηση οικοπέδου στο Σπήλαιο προς χρήση για 15 χρόνια και για μετατροπή σε χώρο προβολής τοπικού πολιτισμού, το οποίο το σώμα ενέκρινε ομόφωνα, επίσης στα έργα οδοποιίας στην Μ. Δοξιπάρα και στον σχεδιασμό έργου για την βελτίωση και ανάπλαση της πλατείας Κυπρίνου.

 

 

 


Συντάκτης Νewsroom 4 Ιουνίου, 2011 09:15

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV