Συναντήσεις δημάρχων με επαγγελματίες σε Ορεστιάδα και Διδυμότειχο για την επανεκκίνηση της εστίασης

Συντάκτης Νewsroom 21 Μαΐου, 2020 11:09

Συναντήσεις δημάρχων με επαγγελματίες σε Ορεστιάδα και Διδυμότειχο για την επανεκκίνηση της εστίασης

Μία εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης με νέα δεδομένα και περιορισμούς ενώ η σημαντική είναι και η εμπλοκή των δήμων αναφορικά με τους εξωτερικούς χώρους, την παραχώρηση τετραγωνικών και την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων

Για αυτούς τους λόγους οι δήμαρχοι Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου πραγματοποιούν αυτήν την εβδομάδα συναντήσεις με τους επιχειρηματίες εστίασης προς αναζήτηση κοινής πορείας για την επανεκκίνηση του κλάδου.

Ορεστιάδα: Δύσκολη η διάθεση επιπλέον δημόσιου χώρου, πιθανή η πεζοδρόμηση οδών, οικονομικές απαλλαγές

Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης μιλώντας χθες στο Ράδιο Έβρος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Δήμου αναφορικά με την στήριξη της μαζικής εστίασης. Χαρακτήρισε μειονέκτημα την απουσία οργανωμένου σωματείου καφεστίασης στην περιοχή και αποκάλυψε ότι σήμερα, Πέμπτη θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με επαγγελματικούς φορείς αλλά και ιδιοκτήτες καταστημάτων μαζικής εστίασης.


Ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι το θέμα απασχόλησε το προεδρείο της ΚΕΔΕ σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε, και μίλησε για το “bonus” σχετικά τη χαλάρωση των μέτρων που ήθελαν 3 τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο και πλέον μετατράπηκαν σε 2, τα 2,5 μέτρα απόσταση από τραπέζι σε τραπέζι μετατράπηκαν σε 0,70 αλλά και η δυνατότητα να εκμεταλευτούν οι επαγγελματίες τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους με την προϋπόθεση να είναι η μία πλευρά εξ ολοκλήρου ανοιχτή. Ο δήμαρχος Ορεστιάδας στάθηκε αντίθετος στην επιπλέον διάθεση δημοσίου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων γιατί, όπως υποστήριξε, θα ευνοηθεί μόνο το 10% των επιχειρήσεων της πόλης ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πεζοδρόμησης οδών καθώς το προβλέπει ο νόμος.

Ο κ. Μαυρίδης τέλος τόνισε πως αναφορικά με τις απαλλαγές σε οικονομικό επίπεδο οι επαγγελματίες θα έχουν το 100% που προβλέπει ο νόμος.

Διδυμότειχο: Οι δυσκολίες για την διάθεση χώρου στα καταστήματα – Θετικός ο δήμος στην παραχώρηση επιπλέον τετραγωνικών

Για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής στην παραχώρηση τετραγωνικών και τα προβλήματα που εντοπίζονται στην πόλη του Διδυμοτείχου αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου μιλώντας την Τρίτη στον αέρα του Ράδιο Έβρος. Η δυσκολία που εντοπίζεται στο Διδυμότειχο – καθότι παλιά πόλη – είναι ότι οικοδομικά διαθέτει στενούς δρόμους και πεζοδρόμια, εξήγησε ο δήμαρχος ενώ ανέφερε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά με ότι προϋπήρχε στο παρελθόν για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και τις σχετικές προϋποθέσεις.

Ο κ. Χατζηγιάννογλου εξήγησε ότι με τις νέες προϋποθέσεις αναμένεται οι καταστηματάρχες να έχουν μείωση γύρω στο 30% σε καθίσματα που μπορούν να αναπτύξουν ενώ όσοι μπορέσουν να έχουν επιπλέον χώρο κοινόχρηστο δεν θα μπορούν να αναπτύξουν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα από αυτά που έχουν ήδη δηλωμένα νόμιμα στην άδειά τους.

Αναφορικά για τα επιπλέον τετραγωνικά μπορεί ο καταστηματάρχης εστίασης να ζητήσει τα οποία θα δοθούν ατελώς, με την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης καταστηματάρχη άλλου κλάδου εφόσον ο χώρος που ζητείται είναι κοντά στην επιχείρηση του. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις η άδεια θα δίνεται από το δήμο εφόσον προβλέπεται και από τον νόμο η παραχώρηση επιπλέον τετραγωνικών ατελώς. Περισσότερα τραπεζοκαθίσματα θα μπορούν ακόμη να έχουν επαγγελματίες εστίασης που τα καταστήματά τους διαθέτουν ανοιγόμενες πόρτες.

Τέλος ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου ανέφερε πως σχετική ενημέρωση και τα θέματα θα τεθούν σε συνάντηση, η οποία πιθανότερα θα λάβει χώρα σήμερα Πέμπτη, με τους καταστηματάρχες εστίασης της πόλης. Αναμένεται να εξηγηθούν οι νέοι παράγοντες και να συζητηθούν τα νέα δεδομένα με σκοπό να συμφωνηθεί μία κοινή πορεία για το πως θα προχωρήσουν με το άνοιγμα πλέον της εστίασης από την ερχόμενη Δευτέρα.


Συντάκτης Νewsroom 21 Μαΐου, 2020 11:09

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV