Συμπεράσματα της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας στις 13 Απριλίου 2011

Συντάκτης Νewsroom 14 Απριλίου, 2011 08:27

Συμπεράσματα της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας στις 13 Απριλίου 2011

Οδύσσεια θύμιζε και η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ορεστιάδας, η οποία ξεπέρασε τις έξι ώρες σε διάρκεια, καθώς στην ημερήσια διάταξη των 31 θεμάτων προστέθηκαν άλλα οχτώ έκτακτα με συνέπεια η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης να ξεκινήσει τεσσεράμισι ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης.


Μεταξύ των θεμάτων, που προέκυψαν από τις ανακοινώσεις του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων ήταν θέματα οδοποιίας και σήμανσης, το ζήτημα των αδέσποτων ζώων, αλλά και το έντονο πρόβλημα της συρρίκνωσης της τοπικής αγοράς. Αρκετά ερωτήματα, ωστόσο, έμειναν αναπάντητα.

Ο δήμαρχος από την πλευρά του αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητημάτων, όπως στην έγκριση του προϋπολογισμού από το αρμόδιο φορέα για την οποία ενημερώθηκε πριν λίγες ημέρες, στην καλή συνεργασία, που έχει αναπτυχθεί μεταξύ δήμου και περιφέρειας, καθώς και στα σχέδια του δήμου Ορεστιάδας να ενταχθεί στο «Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης», μια κίνηση από την οποία θα επωφεληθούν κυρίως οι δημοτικές υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

Ο κ. Μουζάς απαντώντας σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων για την πρόσφατη πορεία διαμαρτυρίας γονέων και εκπαιδευτικών, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Ορεστιάδας, μίλησε για «λανθασμένη αντίληψη» από την πλευρά των γονέων, ότι «για όλα ευθύνεται ο δήμος», ενώ  στην πραγματικότητα «η κεντρική διοίκηση είναι εκείνη, που φέτος έδωσε τα μισά χρήματα για τη λειτουργία των σχολείων».

Κουβέντα έγινε ακόμη και για το αίτημα κατοίκων της Βύσσας για την επαναλειτουργία του αστυνομικού τμήματος στη Βύσσα με περιπολίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα κρούσματα κλοπών και επιθέσεων κυρίως σε ηλικιωμένους.

Όπως προέκυψε από τις ανακοινώσεις των δημοτικών συμβούλων, ο νέος Καλλικρατικός Δήμος φέρεται να αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων, που αφορούν μεταξύ άλλων στις δομές φροντίδας παιδιών (Χαμαλίδης, νέα αρχή), τη συντήρηση των ιστορικών μνημείων (Χαμαλίδης), το κολυμβητήριο (Μαυρίδης, Ορεστιάδα στην Πρώτη Γραμμή), την κατάσταση της πλατείας (Μαυρίδης) και τα αυξάνοντα νομικά προβλήματα που καλείται να λύσει ο συνενωμένος δήμος, χωρίς να έχει αρκετούς νομικούς συμβούλους (Γκατζίδης, Λαϊκή Συσπείρωση).

Θέμα εκτενούς συζήτησης έγινε  επίσης η έλλειψη χώρου στις εγκαταστάσεις του δήμου, όπου μετά τη συνένωση των δήμων εργάζονται πλέον πολλοί περισσότεροι δημοτικοί υπάλληλοι από πριν. Ενδεχομένως θα χρειαστεί να μισθωθούν ακίνητα προκειμένου να στεγαστούν ορισμένες δημοτικές υπηρεσίες, όπως η πολεοδομία και η τεχνική υπηρεσία. Προτάθηκε και αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής εκτίμησης ακινήτων με σκοπό να καταγράψει τις ανάγκες και να παρουσιάσει πιθανές λύσεις.

Αναφορά έγινε και στο μέλλον της Δημοτικής Τηλεόρασης Ορεστιάδας, όταν ο δήμαρχος εισηγήθηκε την τροποποίηση του δ. σ. της κοινωφελούς επιχείρησης. Παράλληλα επανήλθε περισσότερες από μια φορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το θέμα της αναστολής των απευθείας μεταδόσεων των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου από τη δημοτική τηλεόραση, ενώ αιχμές άφησε κυρίως η πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης.

Ιδιαίτερα προβλημάτισε τους δημοτικούς συμβούλους το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Αναπτυξιακής Βορείου Έβρου, το οποίο ναι μεν πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο, αλλά καταψηφίστηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Με πλειοψηφία 25 ψήφων υπέρ ελήφθη η απόφαση για την παραχώρηση οικοπέδου για την ανέγερση σύγχρονου Πυροσβεστικού Σταθμού, αφού προηγήθηκε διεξοδική συζήτηση για το αν θα έπρεπε να ψηφιστεί στο συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο ή στο επόμενο, όπως προτάθηκε από το δήμαρχο. Την απόφαση καταψήφισε, ωστόσο, η ελάσσον αντιπολίτευση.

Έντονους διαξιφισμούς αντάλλαξαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για τη πρόσληψη πενήντα εργατών καθαριότητας για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών, ή εποχιακών, ή πρόσκαιρων αναγκών, δίμηνης χρονικής διάρκειας μέσα σε συνολικό χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών. Στις κατηγορίες για την μικροπολιτική εκμετάλλευση των προσλήψεων, που πιθανώς θα ακολουθήσουν κάποια πελατειακή λογική και θα χρησιμοποιηθούν για την εξαργύρωση προεκλογικών υποσχέσεων κλήθηκαν να απαντήσουν ο δήμαρχος και η παράταξή του. Ωστόσο η απόφαση για τις προσλήψεις ελήφθη κατά πλειοψηφία.


Συντάκτης Νewsroom 14 Απριλίου, 2011 08:27

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV