“Συζητά” το φράχτη η Ευρώπη

Συντάκτης Νewsroom 31 Ιανουαρίου, 2011 13:10

Η συμφωνία Επανεισδοχής Λαθρομεταναστών που είχε  υπογράψει η Ελλάδα με την Τουρκία από  το 2002 δεν λειτούργησε ποτέ και το πέρασμα των 12,5 χιλ. του Έβρου  παρέμεινε η μεγαλύτερη πύλη εισόδου παρανόμων αλλοδαπών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.


Οι αριθμοί χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι από τις 100.000 συλλήψεις που έγιναν πέρυσι, οι 44.000 μπήκαν στον ελληνικό χώρο από αυτό το πέρασμα, που έχει αποφασιστεί  να κλειστεί με φράχτη και να εξοπλισθεί με συστήματα  ανίχνευσης.

Στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος Υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς,  δήλωσε ότι ο φράχτης δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα,  ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ –Τουρκίας που από το 2006  βρίσκονταν σε διαβούλευση και προωθείται πλέον για έγκριση στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου το πρόβλημα να αντιμετωπισθεί πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η συμφωνία όμως προβλέπει ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της, η Τουρκία θα δέχεται πίσω μόνο Τούρκους υπηκόους, αριθμός βεβαίως ελάχιστος σε  σχέση με αυτούς που περνάνε στην Ελλάδα.

Ο Γάλλος Υπουργός Λοράν Βοκιέ, δήλωσε ότι ο φράχτης είναι μια καλή ιδέα και κάλεσε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες  να δώσουν στην Ελλάδα περισσότερους συνοριοφύλακες. «Τα ευρωπαϊκά σύνορα μας αν δεν τα προστατεύσουμε» είπε «θα γίνουν “σουρωτήρια” καθώς όλοι ξέρουμε ότι από το τμήμα αυτό περνάει κάθε χρόνο το 70% των λαθρομεταναστών στην Ευρώπη».

Πηγή: Voice of America


Συντάκτης Νewsroom 31 Ιανουαρίου, 2011 13:10

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV